Αθανάσιος Κοτζιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αθανάσιος Κοτζιάς
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1750
Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Θάνατος1821
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Αθανάσιος Κοτζιάς ή Γεροθανάσης ήταν Έλληνας έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν έμπορος από τα Βασιλικά. Κατά τους Ναπολεόντιους χρόνους διέμενε στο Παρίσι. Όταν πέρασε η μεγάλη επανάσταση του Ναπολέοντα κατά της Αγγλίας και των συμμάχων της, η Γαλλία αποκλείστηκε από τα καράβια των Εγγλέζων και το εμπόριο σταμάτησε. Αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Χαλκιδική κατά το 1810. Τότε είχε αρχίσει να αναφαίνεται η Φιλική Εταιρεία, της οποίας έγινε μέλος και ασπάστηκε τα επαναστατικά σχέδια. Αποστόλευσε στα Βασιλικά και έπεισε την κοινότητα να αποδεχτεί την επανάσταση.

Ο Κοτζιάς είχε και επαφές με τον Αλή Πασά, επειδή ως Γεροθανάσης ήταν ξακουστός και είχε μεγάλη επιρροή στα Βασιλικά και σε όλη την Χαλκιδική. Είχε δε συνεννοηθεί με τον Αλή Πασά, να εξεγείρει την επανάσταση την Μακεδονία προς ωφέλεια αυτού.

Ο στρατάρχης Λουμπούτ-πασάς που πολεμούσε τότε τον Αλή Πασά στα Γιάννενα τον υποπτεύθηκε και συνέλαβε τον γιο του και τον φυλάκισε στη Θεσσαλονίκη. Διέβαλε και τον Γεροθανάση στον Αλή Πασά. Ο Κοτζιάς απέκρουσε τα ψέματα, αλλά κρατήθηκε και αυτός στην φυλακή στην Θεσσαλονίκη και τελικά αποκεφαλίστηκε το 1821 με την έκρηξη της επανάστασης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]