Αεροδρόμιο του Αμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αεροδρόμιο του Αμβούργου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αεροδρόμιο του Αμβούργου
53°37′49″N 9°59′18″E
ΧώραΓερμανία
Διοικητική υπαγωγήΝόρντεστετ
Ίδρυση1911[1]
 • Μέλος του/τηςAssociation of German Airports[2]
Deutsches Verkehrsforum[2]
Hamburg Chamber of Commerce[2]
Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων[2]
Έκταση570 εκτάριο
Υψόμετρο53 πόδι[3]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αεροδρόμιο του Αμβούργου (στα γερμανικά: Flughafen Hamburg), είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Αμβούργου. Βρίσκεται 8,5 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης στην περιοχή Φουλσμπούτλ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο πολιτικό αεροδρόμιο της Γερμανίας, όσον αφορά την επιβατική κίνηση, καθώς το 2017 δέχτηκε 159.780 πτήσεις και 17.622.997 επιβάτες. Χρησιμεύει ως βάση των εταιριών Eurowings, Condor, Ryanair και easyJet .

Ιστορία του αεροδρομίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε με ιδιωτικά κεφάλαια από την Hamburger Luftschiffhallen GmbH (ΟΥΕ) και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1911, γεγονός που το καθιστά σήμερα το παλαιότερο αεροδρόμιο στον κόσμο, που συνεχίζει να είναι σε λειτουργία.

Αρχικά το αεροδρόμιο του Αμβούργου είχε έκταση 45 εκτάρια και χρησιμοποιούνταν για πτήσεις αερόπλοιων. Το 1913, το αεροδρόμιο επεκτάθηκε και κάλυπτε πλέον έκταση 60 εκταρίων. Το βόρειο τμήμα του χρησιμοποιούνταν από τα αερόπλοια, ενώ το νότιο από αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το υπόστεγο για τα αερόπλοια χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το Γερμανικό Στρατό, μέχρι που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1916. Το αεροδρόμιο πήρε το σημερινό του όνομα (Αεροδρόμιο του Αμβούργου) μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς ως χώρος στάσης κατά τη διάρκεια της αερογέφυρας του Βερολίνου το 1948.

Όταν η Lufthansa ξεκίνησε τη μεταφορά επιβατών το 1955, το αεροδρόμιο του Αμβούργου χρησιμοποιήθηκε ως κομβικό σημείο, μέχρις ότου το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ανέλαβε, καθώς το αεροδρόμιο του Αμβούργου δεν μπορούσε να επεκταθεί περισσότερο λόγω της τοποθεσίας, όπου είχε κατασκευαστεί. Η Lufthansa Technik εξακολουθεί να διατηρεί μια σημαντική παρουσία στο αεροδρόμιο, που οφείλεται στις πρώιμες δραστηριότητες της αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο.

Στη δεκαετία του '60, άρχισαν οι συζητήσεις με στόχο την μετακίνηση του στο Χέιντμουρ στο Καλτενκίρχεν λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων επέκτασης, των περιορισμών στην παραγωγική ικανότητα εξαιτίας του διαδρόμους διέλευσης και του θορύβου. Η Lufthansa χρησιμοποιούσε το Boeing 707 από το 1960, το οποίο έκανε περισσότερο θόρυβο από τα προηγούμενα αεροσκάφη με κινητήρα εμβόλων. Τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν λόγω των κακών εμπειριών σε άλλες πόλεις με αεροδρόμια, που μετακινούνται μακριά από τα αστικά κέντρα, και της μετακίνησης της Lufthansa στη Φρανκφούρτη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, άρχισε μια εκτεταμένη διαδικασία εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου. Το σχέδιο, που ονομάζεται HAM21, περιελάμβανε νέα επέκταση, ένα νέο τερματικό σταθμό (Terminal 1), καθώς και το Plaza ανάμεσα στους ακροδέκτες 1 και 2.

Οι μέτοχοι του αεροδρομίου είναι η πόλη του Αμβούργου και η AviAlliance.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουλίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 (Γερμανικά) Bundestag Lobby Register.
  3. 3,0 3,1 Aeronautical Information Publication.