Αδελφοί Σισμάνογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αδελφοί Σισμανόγλου)

Οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Σισμάνογλου ήταν Έλληνες επιχειρηματίες και ευεργέτες.

Ασχολήθηκαν από νωρίς με τις τραπεζικές επιχειρήσεις του πατέρα τους, του μεγαλοεπιχειρηματία και ευργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου. Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και πήγαν στο Παρίσι όπου ίδρυσαν χρηματιστηριακό γραφείο. Αργότερα, όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Τα δύο αδέρφια είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους μια τεράστια περιουσία την οποία κατάφεραν να μεγαλώσουν κι άλλο με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Έτσι μπόρεσαν να κάνουν μεγάλες δωρεές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Όσο ζούσαν στη γαλλική πρωτεύουσα βοηθούσαν οικονομικά Έλληνες φοιτητές. Είχαν δώσει 4.000 χρυσές λίρες για την ίδρυση Ελληνικού Γυμνασίου στην Άγκυρα, αλλά τα σχέδιά τους δεν υλοποιήθηκαν, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όταν, μετά την καταστροφή, ήρθαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, δώρισαν ένα κτήμα που διέθεταν στην Καβάλα προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί 300 οικογένειες προσφύγων.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’20, όταν χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από φυματίωση (μεταξύ αυτών και μέλη της οικογένειας Σισμάνογλου) ο Κωνσταντίνος και ο Αναστάσιος Σισμάνογλου αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα μεγάλο σανατόριο για την περίθαλψη των ασθενών και την καταπολέμησή της ασθένειας. Το 1936, και ενώ στο μεταξύ είχε πεθάνει από τη φυματίωση και ο Αναστάσιος Σισμάνογλου, θεμελιώθηκε στα Μελίσσια Αττικής το «Φυματολογικόν Ινστιτούτον Ιωάννου Α. Σισμάνογλου και του Οίκου αυτού» (βλ. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο).[1] Την ίδια χρονιά ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου ίδρυσε στην Κομοτηνή το Σισμανόγλειον Γενικόν Νοσοκομείον.[2]

Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου (23 Μαΐου 1857, Χαλκηδόνα, Κωνσταντινούπολη - 26 Ιουνίου 1951, Αθήνα[3]) είχε τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.46

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ελληνική Δημοκρατία-ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1ης YΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ-Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο/Αμαλία Φλέμιγκ ΝΠΔΔ». www.sismanoglio.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Ιστορικό». www.komotini-hospital.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
  3. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 20 Σεπτεμβρίου 1958, σελ. 1: "Η παράδοξος διαθήκη του Κωνσταντίνου Σισμανόγλου"