Αδαμάντιος Πολίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδαμάντιος Πολίτης
Γέννηση1880
Κωνσταντινούπολη
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Αδαμάντιος Πολίτης ήταν Έλληνας αγιογράφος και λαϊκός ζωγράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα 1880. Η ζωγραφική του τέχνη είχε έντονες επιρροές της Αναγεννησιακής Σχολής του Μονάχου, στην οποία και φοίτησε. Αγιογράφησε δεκάδες εκκλησίες, κυρίως αγιογραφίες, στην Αττική (ανυπόγραφη τοιχογραφία στο ναό της Αγίας Μαρίνας Θησείου, Αργολίδα και ιδιαίτερα στο Ναύπλιο, όπως τη βασιλική της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια και αλλού. Απεβίωσε τυφλός γύρω στο 1930 στην Αθηνα. Δεκάδες έργα του παραμένουν άγνωστα λόγω του ανυπόγραφου τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκκλησίες του Ναυπλίου « ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ .Άρθρο: Οι ιστορικοί ναοί και η «Αγία Μονή» νησίδες Ελληνικότητας και Ορθοδοξίας. Του Γεωργίου Αθ. Χώρα, Δρος Θεολογίας τ. Διευθυντού Υπ. Παιδείας
  • ...15 Ιουλ. 2009 ... Οι αγιογραφίες της είναι του ζωγράφου Αδαμαντίου Πολίτη. Υπάρχει ακόμα το αρχαιότερο βενετικό κτίσμα στο Ναύπλιο, ο ναός της Μεταμορφώσεως ...»
  • Νικόλαος Γραίκος Επιβιώσεις της ακαδημαϊκής εντοίχιας εκκλησιαστικής ζωγραφικής στον 20ο αι. Λαϊκές προτιμήσεις και κίνημα επιστροφής στην «παράδοση» Από την ιστιοσελίδα www.myriobiblos.gr.