Αδαλούλφος της Βουλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αδαλούλφος της Βουλώνης (890933) ήταν δεύτερος γιος του Βαλδουίνου Β΄, κόμη της Βουλώνης και δούκα της Φλάνδρας, και της Ελφθρίθ κόρης του βασιλιά της Αγγλίας Αλφρέδου του Μεγάλου. Όταν πέθανε ο πατέρας τους Βαλδουίνος Β΄, κληροδότησε τα εδάφη του, τα οποία βρίσκονταν βόρεια της σημερινής Γαλλίας και δυτικά του σημερινού Βελγίου, στους γιούς του. Ο μεγαλύτερος Αρνούλφος έγινε κόμης της Φλάνδρας ενώ ο μικρότερος Αδαλούλφος έγινε κόμης της Βουλώνης και ηγούμενος στο ναό του Αγίου Μαρτίνου στο Σαίντ – Ομέρ.

To 926, o Αδαλούλφος στάλθηκε στον ξάδελφο του βασιλιά της Αγγλίας Έθελσταν από τον κόμη Ούγο τον Μέγα, κυβερνήτη της βόρειας Γαλλίας υπό την κηδεμονία του Ροδόλφου δούκα της Βουργουνδίας ο οποίος είχε εκλεγεί βασιλιάς της Γαλλίας (923). Ο Αδαλούλφος είχε αποστολή να ζητήσει μια από τις αδελφές του Έθελσταν για γάμο με τον Ούγο, του παρέδωσε μάλιστα και μερικά εκπληκτικά δώρα, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν το ξίφος του ιδρυτή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Η αποστολή είχε τελικά επιτυχία και ο Ούγος παντρεύτηκε μιά από τις ετεροθαλείς αδελφές του Έθελσταν, την Ίδχίλδ. Τον Αδαλούλφο διαδέχθηκε ο γιος του Αρνούλφος Β΄ κόμης της Βουλώνης (πέθανε το 971).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adelolf, Count of Boulogne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).