Αγιάν Χίρσι Άλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγιάν Χίρσι Άλι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ayaan Hirsi Ali (Αγγλικά)
Προφορά
Γέννηση13  Νοεμβρίου 1969[1][2][3]
Μογκαντίσου[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών (από 1997)
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (από 2013)
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
Ολλανδικά
Σομαλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λέιντεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ακτιβίστρια
σεναριογράφος
δημοσιογράφος[6]
επιστήμονας[7]
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοSubmission
The Caged Virgin
Infidel
Heretic: Why Islam Needs a Reformation Now
Nomad: From Islam to America
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΛαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και Εργατικό Κόμμα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝίαλ Φέργκιουσον (από 2011)
ΓονείςHirsi Magan Isse
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας (2003–2006)[8]
Βραβεύσειςβραβείο Χάριετ Φρίζερ (2004)
βραβείο Ρίτσαρντ Ντόκινς (2008)
βραβείο Σιμόν ντε Μπoβουάρ
Dutchman of the Year (2004)
Jyllands-Posten's Freedom of Expression Award (2010)[9]
βραβείο βιβλίου Άνισφιλντ-Γουλφ (2008)
European of the Year (2006)
The Glass of Reason (2006)
Emperor Has No Clothes Award (2010)
Ιστότοπος
www.ayaanhirsiali.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αγιάν Χίρσι Άλι (προφέρεται: [στα Ολλανδικά] ( ακούστε), με πλήρες όνομα Ayaan Hirsi Magan Isse Guleid Ali Wai'ayas Muhammad Ali Umar Osman Mahamud, γεννημένη στις 13 Νοεμβρίου του 1969 στη Σομαλία) είναι μια ακτιβίστρια, συγγραφέας και πολιτικός, με διπλή Ολλανδο-Αμερικανική υπηκοότητα. Είναι γνωστή για τις τοποθετήσεις της σχετικά με τον γενετήσιο ακρωτηριασμό γυναικών, το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. Μάχεται επίσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και του αθεϊσμού.

Δήλωσε δημοσίως ότι η θρησκεία του Ισλάμ πρέπει να "ηττηθεί" και ότι θεωρεί τους οπαδούς του "εχθρούς" που θα πρέπει να "συνθλίβουν" πριν μπορέσει να επιτευχθεί η "ειρήνη". Συνεργάστηκε σε μια ταινία μικρού μήκους με τον Theo Van Gogh, με τίτλο Submission (2004). Ασκούσε έντονη κριτική στο Ισλάμ, προκάλεσε τεράστια αντιπαράθεση και απειλές κατα της ζωής και των δύο. Ο Van Gogh δολοφονήθηκε αργότερα εκείνο το έτος από έναν Ολλανδό Μουσουλμάνο.

Η Χίρσι Άλι είναι κόρη της Σομαλής πολιτικού και αρχηγού της αντιπολίτευσης Hirsi Magan Isse. Αυτή και η οικογένεια της εγκατέλειψαν τη Σομαλία το 1977 και πήγαν στη Σαουδική Αραβία, μετά στην Αιθιοπία και τελικά εγκαταστάθηκαν στην Κένυα. Το 1992, η Άλι ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία. Αφού αποφοίτησε, δημοσίευσε άρθρα σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις, τάχθηκε υπέρ των Μουσουλμάνων γυναικών και έγινε άθεη.

Το 2003, η Χίρσι Άλι εκλέχθηκε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (το χαμηλότερο μέρος του Ολλανδικού Κοινοβουλίου) αντιπροσωπεύοντας το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Μια πολιτική κρίση σχετικά με την εγκυρότητα της Ολλανδικής της υπηκοότητας την ανάγκασε να παραιτηθεί από τη Βουλή και οδήγησε έμμεσα στη διάλυση του δεύτερου συμβουλίου Balkenende το 2006.

Το 2005 η Χίρσι Άλι προστέθηκε στη λίστα με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο από το περιοδικό Time. Έχει λάβει επίσης πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα βραβείο για την ελευθερία του λόγου από την Jyllands-Posten, μια εφημερίδα της Δανίας, το Δημοκρατικό Βραβείο του Σουηδικού Φιλελεύθερου Κόμματος, και το Βραβείο Ηθικού Σθένους για την αφοσίωση της στην καταπολέμηση ζητημάτων σχετικά με την ανάλυση, την ηθική και τα προβλήματα των υπηκοοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Χίρσι Άλι έχει δημοσιεύσει 2 αυτοβιογραφίες της: μία το 2006 και μία το 2010.

Η Χίρσι Άλι μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου έγινε συνεργάτιδα του American Enterprise Institute. Ίδρυσε το AHA Foundation, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 2013 και εκείνη τη χρόνια έγινε επίσης συνεργάτιδα του Kennedy Government School του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και μέλος του Future of Diplomacy Project στο Belfer Center.

Είναι παντρεμένη με τον Άγγλο ιστορικό και αναλυτή Νίαλ Φέργκιουσον.

Πρώτα χρόνια και μόρφωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε ως Ayaan Hirsi Magan το 1969 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. Ο πατέρας της, Hirsi Magan Isse, ήταν επιφανές μέλος του Σομαλικού Δημοκρατικού Μετώπου Σωτηρίας και ηγετική μορφή στη Σομαλική Επανάσταση. Λίγο μετά τη γέννηση της, ο πατέρας της φυλακίστηκε λόγω της αντίθεσης του στην κυβέρνηση Siad Barre.

Ο πατέρας της Χίρσι Άλι σπούδασε εκτός Σομαλίας και ήταν κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αλλά, τον καιρό που ήταν φυλακισμένος, η γιαγιά της Χίρσι Άλι πήγε την πεντάχρονη, τότε, Χίρσι Άλι ώστε να της κάνουν την παραδοσιακή διαδικασία.

Αφού ο πατέρας της απέδρασε από τη φυλακή, αυτός και η οικογένεια του εγκατέλειψαν τη Σομαλία, πήγαν στη Σαουδική Αραβία και μετά στην Αιθιοπία, πριν εγκατασταθούν στο Ναϊρόμπι της Κένυα το 1980. Εκεί δημιούργησε και προσέφερε στην οικογένεια του μια πολύ άνετη ζωή. Η Χίρσι Άλι πήγε στο Αγγλικό Σχολείο Μουσουλμάνων Κοριτσιών. Την περίοδο που έφτασε στην εφηβεία, η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούσε τη θρησκευτική παιδεία σε διάφορες χώρες και οι θρησκευτικές της αντιλήψεις έκαναν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους στη ζωή πολλών μουσουλμάνων. Ένας χαρισματικός θρησκευτικός δάσκαλος αυτής της νοοτροπίας πήγε στο σχολείο της Χίρσι Άλι. Ενέπνευσε την έφηβη Αγιάν, όπως επίσης και μερικούς άλλους μαθητές, να υιοθετήσουν τις πιο σκληροπυρηνικές Σαουδαραβικές ερμηνείες του Ισλάμ, σε αντίθεση με τις χαλαρότερες εκδόσεις που διδάσκονταν στη Σομαλία και την Κένυα. Η Χίρσι Άλι είπε αργότερα ότι είχε εντυπωσιαστεί από το Κοράνι και ζούσε σύμφωνα με το περιεχόμενο του για όλη τη διάρκεια της εφηβείας της.

Συμφωνούσε με τις απόψεις της Ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδερφότητας, και φορούσε χιτζάμπ με τη σχολική στολή της. Ήταν κάτι το ασυνήθιστο εκείνη την περίοδο αλλά άρχισε να γίνεται κοινό μεταξύ κάποιων Μουσουλμάνων γυναικών. Εκείνη την εποχή, συμφωνούσε με τη φάτουα που είχε κηρυχθεί εναντίον του Βρετανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι ως αντίδραση για την απεικόνιση του Ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ στο βιβλίο του Σατανικοί Στίχοι. Αφού τελείωσε το σχολείο, η Χίρσι Άλι παρακολούθησε μαθήματα γραμματέων για στο Valley Secretarial College του Ναϊρόμπι για ένα χρόνο. Καθώς μεγάλωνε, διάβαζε επίσης αγγλικές ιστορίες, όπως τα μυθιστορήματα της Nancy Drew, με αρχέτυπα μοντέρνων ηρωίδων τα οποία πίεζαν τα όρια της κοινωνίας.

Πρώτα χρόνια στην Ολλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι έφτασε στην Ολλανδία το 1992. Εκείνο το χρόνο είχε ταξιδέψει από την Κένυα για να επισκεφθεί την οικογένεια της στο Ντίσελντορφ και τη Βόννη της Γερμανίας και έπειτα πήγε στην Ολλανδία για να επισκεφθεί ένα συγγενή. Όταν έφτασε εκεί, ζήτησε πολιτικό άσυλο και πήρε άδεια παραμονής. Χρησιμοποίησε το αρχικό πατρικό επώνυμο του παππού της στην αίτηση για την άδεια παραμονής και από τότε έχει γίνει γνωστή στη Δύση ως Αγιάν Χίρσι Άλι. Έλαβε την άδεια παραμονής 3 εβδομάδες αφού έφτασε στην Ολλανδία, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για τέτοιες περιπτώσεις ήταν περίπου 8 μήνες.

Αρχικά έκανε διάφορες δουλειές μικρής διάρκειας, από καθαρισμό μέχρι ταξινόμηση. Δούλεψε ως μεταφράστρια σε ένα κέντρο προσφύγων στο Ρότερνταμ, το οποίο, σύμφωνα με ένα φίλο της που έδωσε συνέντευξη το 2006 στην εφημερίδα The Observer, τη στιγμάτισε.

Ως φανατική αναγνώστρια, στην Ολλανδία βρήκε νέα βιβλία και τρόπους σκέψης οι οποίοι διεύρυναν την φαντασία της αλλά και την τρόμαξαν. Τα έργα του Σίγκμουντ Φρόυντ την έφεραν σε επαφή με ένα νέο ηθικό σύστημα το οποίο δεν ήταν βασισμένο στη θρησκεία. Όλο αυτό το διάστημα έκανε μαθήματα Ολλανδικών και εισαγωγικά μαθήματα ενός έτους στις κοινωνικές εργασίες στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Εργασιών De Horst στο Driebergen. Έχει δηλώσει ότι εντυπωσιάστηκε με το πόσο καλά λειτουργεί η Ολλανδική κοινωνία. Για να κατανοήσει καλύτερα την ανάπτυξη της, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Leiden, από όπου πήρε Μάστερ στις πολιτικές επιστήμες το 2000.

Μεταξύ του 1995 και του 2001, η Χίρσι Άλι εργάστηκε επίσης ως ανεξάρτητη μεταφράστρια και διερμηνέας Σομαλικών - Ολλανδικών, συνεργαζόμενη συχνά με Σομαλές γυναίκες σε άσυλα, κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες και στο Ολλανδικό κέντρο μετανάστευσης και εγκλιματισμού (IND, Immigratie en Naturalisatiedienst). Όσο εργαζόταν στο IND, άρχισε να ασκεί έντονη κριτική για τον τρόπο που το ίδρυμα αντιμετώπιζε όσους ζητούσαν άσυλο. Ως αποτέλεσμα της μόρφωσης και των εμπειριών της, η Χίρσι Άλι μιλάει 6 γλώσσες: Αγγλικά, Σομαλικά, Αραβικά, Σουαχίλι, Αμαρικά (μια γλώσσα που ομιλείται στην Αιθιοπία) και Ολλανδικά.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού αποφοίτησε, η Χίρσι Άλι έγινε συνεργάτιδα του Ιδρύματος Wiardi Beckman, ένα επιστημονικό ινστιτούτο συνδεδεμένο με το κεντρο-αριστερό Εργατικό Κόμμα (PvdA). Ο καθηγητής Ruud Koole του Πανεπιστημίου του Leiden, ήταν οργανωτής του κόμματος.

Απογοητεύτηκε από το Ισλάμ, και σοκαρίστηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η Αλ Κάιντα. Αφού άκουσε στις βιντεοταινίες τον Οσάμα μπιν Λάντεν να επικαλείται "φράσεις δικαιολόγησης" στο Κοράνι για τις επιθέσεις, έγραψε: "Έπιασα το Κοράνι και τη Χαντίθ και άρχισα να τα ψάχνω, για να ελέγξω. Μισούσα που το έκανα, γιατί ήξερα ότι θα έβρισκα τους ισχυρισμούς του Μπιν Λάντεν εκεί. "Σε εκείνη την περίοδο της μετάβασης, άρχισε να θεωρεί το Κοράνι ως απλώς μια καταγραφή και "ένα ακόμα βιβλίο".

Αφού διάβασε το "Atheist Manifesto" του Ολλανδού φιλόσοφου Herman Philipse ολοκλήρωσε την απόφαση της να εγκαταλείψει τη θρησκεία. Εγκατέλειψε το Ισλάμ και έγινε άθεη το 2002. Άρχισε να διαμορφώνει την κριτική της εναντίον του Ισλάμ και της Ισλαμικής κουλτούρας, δημοσίευσε αρκετά άρθρα σχετικά με αυτά τα θέματα, και έγινε συχνός ομιλητής σε τηλεοπτικά προγράμματα και δημόσιες συζητήσεις. Ανέλυσε τις ιδέες της σε βάθος σε ένα βιβλίο με τίτλο De Zoontjesfabriek (Το εργοστάσιο των γιων) (2002). Εκείνη την περίοδο άρχισε να δέχεται απειλές κατά της ζωής της.

Το Νοέμβριο του 2002, μετά από διαφωνίες με το PvdA σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που της παρείχαν ως μέλος, ζήτησε βοήθεια από τη Cisca Dresselhuys, την εκδότρια του φεμινιστικού περιοδικού Opzij, σχετικά με το πως μπορεί να λάβει κυβερνητική χρηματοδότηση για κάτι που ουσιαστικά ήταν πολιτική προστασία.

Η Dresselhuys σύστησε τη Χίρσι Άλι στο Gerrit Zalm, τον κοινοβουλευτικό πρόεδρο του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), και το μέλος του κόμματος Neelie-Smit Kroes, την τότε Ευρωπαϊκό Επίτροπο Ανταγωνισμού. Μετά από προτροπή τους, η Χίρσι Άλι συμφώνησε να ενταχθεί στο κόμμα τους και συμμετείχε και στις εκλογές του Κοινοβουλίου. Μεταξύ του Νοεμβρίου του 2002 και του Ιανουαρίου του 2003, έζησε εκτός Ολλανδίας και λάμβανε μισθό ως βοηθός του VVD.

Το 2003, όντας 33 χρονών, η Χίρσι Άλι έγινε διαπρεπής υποψήφια στην προεκλογική καμπάνια. Δήλωσε ότι η Ολλανδική πρόνοια είχε παραβλέψει την κακομεταχείριση μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών στην Ολλανδία και τις κοινωνικές τους ανάγκες, κάτι το οποίο τις οδήγησε στην απομόνωση και καταπίεση. Εκλέχθηκε βουλευτής.

Κατά τη θητεία της στο Κοινοβούλιο, η Χίρσι Άλι συνέχισε την κριτική της εναντίον του Ισλάμ και πολλές από τις δηλώσεις της προκάλεσαν αντιπαράθεση. Σε μια συνέντευξη στην Ολλανδική εφημερίδα Trouw, είπε ότι κατά τα Δυτικά πρότυπα, ο Μωάμεθ θα χαρακτηριζόταν ως παιδόφιλος σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Κοράνι. Κατατέθηκε μήνυση θρησκευτικής προσβολής εναντίον της στις 24 Απριλίου του 2003 απο Μουσουλμάνους που διαφωνούσαν με τη δήλωση της. Το Δικαστήριο αποφάσισε να μην την καλέσει σε δίκη καθώς η κριτική της " δεν εξέφραζε συμπεράσματα σχετικά με τους Μουσουλμάνους και η αξία τους ως ομάδα δεν προσεβλήθη ".

Ταινία με τον van Gogh[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Theo van Gogh, η Χίρσι Άλι έγραψε το σενάριο και προσέφερε τη μεταγλώττιση για την ταινία Submission (2004), μια ταινία μικρού μήκους η οποία κριτίκαρε τη μεταχείριση των γυναικών στην Ισλαμική κοινωνία. Υπήρχαν πολλές παράλληλες τοποθετήσεις κομματιών του Κορανίου με σκηνές όπου γυναίκες ηθοποιοί υποδύονταν τις Μουσουλμάνες που υπέφεραν κακομεταχείρηση. Μια φαινομενικά γυμνή ηθοποιός η οποία φορούσε μια ημιδιαφανή μπούρκα εμφανίστηκε στην ταινία με κομμάτια από το Κοράνι γραμμένα στο δέρμα της. Αυτά τα κείμενα είναι μερικά από τα οποία συχνά ερμηνεύονται ως δικαίωμα υποδούλωσης των Μουσουλμάνων γυναικών.

Ο Mohammed Bouyeri, ένας 26χρονος Ολλανδο-Μαροκινός Ισλαμιστής ο οποίος θεωρείται ότι είναι μέλος της Ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Hofstad Group, δολοφόνησε τον van Gogh σε ένα δρόμο του Άμστερνταμ στις 2 Νοεμβρίου του 2004. Ο Bouyeri πυροβόλησε τον van Gogh με ένα πιστόλι 8 φορές, αρχικά από απόσταση και στη συνέχεια από κοντά ενώ ο σκηνοθέτης είχε πέσει στο έδαφος. Ήταν ήδη νεκρός όταν ο Bouyeri του έκοψε το λάρυγγα με ένα μεγάλο μαχαίρι και προσπάθησε να τον αποκεφαλίσει. Ο Bouyeri άφησε ένα γράμμα πάνω στο πτώμα του van Gogh, καρφωμένο με ένα μικρό μαχαίρι. Ήταν μια απειλή κατά της ζωής της Χίρσι Άλι. Οι Ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες αύξησαν αμέσως το επίπεδο προστασίας της Χίρσι Άλι. Στην κηδεία του van Gogh, η μητέρα του παρακάλεσε την Χίρσι Άλι να συνεχίσει το έργο που εκείνη και ο van Gogh είχαν ξεκινήσει μαζί. Ο Bouyeri καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Το 2004, το συγκρότημα The Hague Connection κυκλοφόρησε ένα ραπ τραγούδι με τίτλο " Hirsi Ali Dis " και το διέδωσε στο Ίντερνετ. Οι στίχοι περιείχαν βίαιες απειλές κατά της ζωής της. Οι ράπερς διώχθηκαν σύμφωνα με το Άρθρο 121 του Ολλανδικού ποινικού κώδικα καθώς παρεμπόδιζαν την δουλεία της ως πολιτικό πρόσωπο. Το 2005 καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία και φυλάκιση με αναστολή.

Η Χίρσι Άλι κρύφτηκε, με τη βοήθεια των κυβερνητικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες την μετακινούσαν σε διάφορες τοποθεσίες της Ολλανδίας. Τη μετέφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για μερικούς μήνες. Στις 18 Ιανουαρίου του 2005, επέστρεψε στο κοινοβούλιο. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2005, αποκάλυψε που ζούσε εκείνη και ο συνεργάτης της Geert Wilders. Ζήτησε ένα κανονικό, ασφαλές σπίτι το οποίο έλαβε 1 εβδομάδα αργότερα.

Τον Ιανουάριο του 2006 η Χίρσι Άλι έλαβε τον τίτλο "Ευρωπαία της Χρονιάς" από το Reader's Digest, ένα Αμερικάνικο περιοδικό. Στο λόγο της, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην αναπτύξει το Ιράν πυρηνικό πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι ο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση του και να οργανώσει ένα συνέδριο για να διερευνηθούν τα αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με το Ολοκαύτωμα, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο δε διδάσκεται στη Μέση Ανατολή. Είπε " Πριν έρθω στην Ευρώπη, δεν είχα ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Το ίδιο συμβαίνει και με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο συνέδριο θα μπορούσε να πείσει πολλούς ανθρώπους ότι η γενοκτονία εναντίον των Εβραίων όντως συνέβη ". Είπε επίσης ότι οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης τις οποίες μερικοί αποκαλούν " αξίες του Δυτικού Κόσμου " πρέπει να είναι διεθνείς. Αλλά πίστευε ότι η Ευρώπη τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλά μέρη του κόσμου στο να παρέχει δικαιοσύνη, καθώς έχει εγγυηθεί την ελευθερία της σκέψης και του διαλόγου που χρειάζονται για την αυτοκριτική. Είπε πως οι κοινότητες δεν μπορούν να αναμορφωθούν εάν δε γίνει "σχολαστική έρευνα του κάθε παρελθοντικού και παρόντος δόγματος". Η Χίρσι Άλι πρωτάθηκε ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης τον ίδιο μήνα από τον Νορβηγό μέλος του κοινοβουλίου Christian Tybring-Gjedde.

Το Μάρτιο του 2006, συνυπέγραψε μια επιστολή με τίτλο " Manifesto : Αντιμετωπίζοντας μαζί το νέο ολοκληρωτισμό ". Μεταξύ των άλλων 11 που συνυπέγραψαν την επιστολή ήταν ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου είχε ανακηρυχθεί μια φάτουα την οποία η Χίρσι Άλι είχε υποστηρίξει όταν ήταν έφηβη. Η επιστολή δημοσιεύτηκε ως απάντηση στις διαμαρτυρίες που έγιναν στον Ισλαμικό κόσμο σχετικά με την αντιπαράθεση που ξεκίνησε με αφορμή τα καρτούν της εφημερίδας Jyllands-Posten που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ στη Δανία, και υποστήριζε την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης.

Στις 27 Απριλίου του 2006 ένας Ολλανδός δικαστής έκρινε ότι η Χίρσι Άλι θα πρέπει να εγκαταλείψει την παρούσα προφυλαγμένη κατοικία της σε μυστική τοποθεσία της Ολλανδίας. Οι γείτονες της παραπονέθηκαν ότι δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την περιοχή, αλλά η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι επρόκειτο για μια από τις ασφαλέστερες γειτονιές στη χώρα, καθώς υπήρχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών στην περιοχή ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της πολιτικού. Σε μια συνέντευξη στις αρχές του 2007, η Χίρσι Άλι δήλωσε ότι η Ολλανδική κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία της. Οι απειλές τής προξενούσαν φόβο, αλλά θεωρούσε σημαντικότατο ζήτημα το να μπορεί να εκφράζει την άποψή της. Ενώ ένιωθε μεγάλη θλίψη για το θάνατο του van Gogh, είπε ότι ένιωθε υπερήφανη που κατάφεραν να συνεργαστούν.

Ένα ιδιωτικό τραστ, το Ίδρυμα για την Ελευθερία της Έκφρασης, ιδρύθηκε το 2007 στην Ολλανδία για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της προστασίας της Αγιάν Χίρσι Άλι και άλλων Μουσουλμάνων αντικαθεστωτικών.

Αντιπαράθεση Ολλανδικής υπηκοότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2006 η τηλεοπτική εκπομπή Zembia ανέφερε ότι η Χίρσι Άλι έδωσε ψευδή στοιχεία σχετικά με το όνομα, την ηλικία της και τη χώρα διαμονής όταν έκανε αρχικά αίτηση για άσυλο. Στην αίτηση ασύλου που έκανε, είχε δηλώσει ότι εγκατέλειψε τη Σομαλία για να ξεφύγει από έναν καταναγκαστκό γάμο, αλλά το ρεπορτάζ της Zembia περιείχε συνεντεύξεις από την οικογένεια της η οποία διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό. Η εκπομπή ισχυρίστηκε ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Χίρσι Άλι ότι έφυγε από μια Σομαλική εμπόλεμη ζώνη, ζούσε μια πολύ άνετη και πολυτελή ζωή ασφαλής στην Κένυα με την οικογένεια της για περίπου 12 χρόνια πριν αναζητήσει άσυλο στην Ολλανδία το 1992.

Η Χίρσι Άλι παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα για το πλήρες όνομα της, την ημερομηνία γέννησης και τον τρόπο με τον οποίο πήγε στην Ολλανδία αλλά επέμενε στα λεγόμενα της ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από ένα καταναγκαστικό γάμο. Είπε ότι στο πρώτο της βιβλίο, The Son Factory (2002), έδωσε το πραγματικό της όνομα και ημερομηνία γέννησης. Δήλωσε επίσης σε μια συνέντευξη το Σεπτέμβριο του 2002 η οποία δημοσιεύτηκε στο πολιτικό περιοδικό HP/De Tjid και σε μια συνέντευξη στο VARA gids (2002). Μερικοί υποστηρικτές δέχτηκαν τη δήλωση της ότι αυτά τα γεγονότα ήταν ήδη γνωστά στο κοινό. Η Χίρσι Άλι ανέφερε στην αυτοβιογραφία της το 2006 (2007 στα Αγγλικά) ότι είχε αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το ζήτημα στους φορείς του VVD όταν την κάλεσαν να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο το 2002.

Παραδέχθηκε ότι έδωσε ψευδή στοιχεία στην αίτηση της για πολιτικό άσυλο για να αυξήσει τις πιθανότητες της να μείνει στην Ολλανδία. Η Χίρσι Άλι είπε ότι παρέλειψε κάποιες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα, ότι αυτή και η οικογένεια της έζησαν για κάποια χρόνια εκτός της χώρας. Είπε ότι επέστρεψε στη Σομαλία για να διασώσει και άλλα μέλη της οικογένειας της από καταυλυσμούς προσφύγων και μετά αναζήτησε άσυλο. Αυτό το ζήτημα γέννησε αμφιβολίες σχετικά με άλλα στοιχεία της βιογραφίας της τα οποία δεν έχουν αποδεικτικά έγγραφα ή περιστασιακά στοιχεία.

Δεν είναι γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε πολιτικό άσυλο. Για το ζήτημα του ονόματος της, χρησιμοποίησε το επίθετο του παππού της στην αίτησή της. Αργότερα είπε ότι το έκανε για να γλυτώσει αντίποινα από την φυλή της. Σε μια μετέπειτα έρευνα του κοινοβουλίου για τη μετανάστευση της Χίρσι Άλι, η Ολλανδική νομοθεσία για τα ονόματα επανεξετάστηκε. Ένας αιτών μπορεί να χρησιμοποιήσει νόμιμα ένα επίθετο που προέρχεται από οποιαδήποτε γενιά μέχρι και τον παππού. Έτσι, η αίτηση της Χίρσι Άλι, ενώ ήταν αντίθετη στα έθιμα της φυλής της, ήταν νόμιμη σύμφωνα με την Ολλανδική νομοθεσία.

Τα ΜΜΕ άρχισαν να αναφέρουν το 2006 ότι υπήρχε ενδεχόμενο να χάσει την Ολλανδική υπηκοότητα λόγω αυτών των ζητημάτων, αφαιρώντας της τη δυνατότητα να συμμετέχει στο κοινοβούλιο. Αρχικά, η Υπουργός Rita Verdonk είπε ότι δε θα εξέταζε το θέμα. Αργότερα αποφάσισε να ερευνήσει τη διαδικασία εγκλιματισμού της Χίρσι Άλι. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Χίρσι Άλι δεν είχε λάβει νόμιμα την Ολλανδική υπηκοότητα, επειδή είχε πει ψέμματα για το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης της. Η Rita Verdonk ακύρωσε την υπηκοότητα της Χίρσι Άλι, μια πράξη που αργότερα ανακλήθηκε μετά από απαίτηση του Κοινοβουλίου.

Στις 15 Μαΐου 2006, μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ Zembia, οι ειδήσεις ανέφεραν ότι η Χίρσι Άλι μάλλον θα έφευγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκείνο το Σεπτέμβριο. Είπαν επίσης ότι σχεδίαζε να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο Συντόμευση προς το Διαφωτισμό και να συνεργαστεί με ένα συντηρητικό think tank, το American Enterprise Institute.

Στις 16 Μαΐου, η Χίρσι Άλι παραιτήθηκε από το Κοινοβούλιο αφού παραδέχθηκε ότι είχε δώσει ψευδή στοιχεία στην αίτηση της για πολιτικό άσυλο. Έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου δήλωσε ότι παρόλο που το θεωρεί λάθος να της δωθεί άσυλο με ψευδή στοιχεία, τα γεγονότα ήταν γνωστά δημοσίως από το 2002, όπου είχαν αναφερθεί από τα ΜΜΕ και σε μια από τις δημοσιεύσεις της. Επίσης ανέφερε ξανά ότι έψαχνε άσυλο για να ξεφύγει από έναν καταναγκαστικό γάμο, παρόλο που ορισμένοι συγγενείς της το είχαν αρνηθεί αυτό στην εκπομπή Zembia. Ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε αμέσως ήταν ότι η Υπουργός θα της ακύρωνε την υπηκοότητα.

Μετά από μια μακροσκελή και έντονη συζήτηση στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο, όλα τα μεγάλα κόμματα υπέβαλαν ένα αίτημα με το οποίο ζητούσαν από την Υπουργό να διερευνήσει την πιθανότητα ειδικών περιστάσεων στην υπόθεση της Χίρσι Άλι. Παρόλο που η Verdonk ήταν σίγουρη ότι ο νόμος σχετικά με τις αιτήσεις δεν της άφηνε περιθώρια να εξετάσει τέτοιες συνθήκες, αποφάσισε να δεχτεί το αίτημα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είπε ότι η Χίρσι Άλι είχε την Ολλανδική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης. Προφανώς η "απόφαση" που είχε ανακοινώσει ήταν η τρέχουσα θέση της Ολλανδικής κυβέρνησης. Η Χίρσι Άλι είχε 6 εβδομάδες να αντιδράσει στην αναφορά πρωτού ληφθεί η τελική απόφαση για την υπηκοότητα της. Η Verdonk δέχτηκε οξύτατη κριτική για τις ενέργειες της σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση.

Εκτός από το Ολλανδικό της διαβατήριο, η Χίρσι Άλι είχε και μια Ολλανδική άδεια παραμονής λόγω του ότι ήταν πολιτικός πρόσφυγας. Σύμφωνα με την Υπουργό, αυτή η άδεια δε μπορούσε να ανακληθεί καθώς της είχε δωθεί περισσότερο από 12 χρόνια πριν.

Αντιδρώντας στην προγραμματισμένη μετακίνηση της Χίρσι Άλι στις ΗΠΑ, ο πρώην αρχηγός του κόμματος VVD Hans Wiegel δήλωσε ότι η αναχώρηση της " δεν θα ήταν απώλεια για το VVD ή για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ". Είπε ότι η Χίρσι Άλι είναι μια γενναία γυναίκα αλλά οι απόψεις της είναι πολωτικές. Ο πρώην αρχηγός του VVD στο Κοινοβούλιο, Jozias van Aartsen, είπε ότι " είναι οδυνηρό για την Ολλανδική κοινωνία και την πολιτική που εγκαταλείπει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ". Ένα άλλο μέλος του VVD, η Bibi de Vries δήλωσε πως αν συμβεί το οτιδήποτε στη Χίρσι Άλι, μερικοί άνθρωποι στο κόμμα της θα είχαν " αίμα στα χέρια τους ".

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Robert Zoellick είπε, το Μάιο του 2006, " Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ τολμηρή και εντυπωσιακή γυναίκα και είναι ευπρόσδεκτη στις ΗΠΑ ".

Στις 23 Μαΐου του 2006, η Αγιάν Χίρσι δημοσιοποίησε στους New York Times κάποια γράμματα τα οποία πίστευε ότι θα ρίξουν φως στην αίτηση για άσυλο που έκανε το 1992. Σε ένα γράμμα, η αδερφή της Haweya την προειδοποίησε ότι την έψαχνε όλη η οικογένεια της (αφού είχε φύγει για την Ολλανδία) και σε ένα άλλο γράμμα ότι ο πατέρας της την αποκλήρωσε.

Ο Christopher DeMuth, πρόεδρος του American Enterprise Institute (AEI), είπε ότι η αντιπαράθεση σχετικά με το άσυλο δε θα είχε καμία επίδραση στη συμφωνία τους. Δήλωσε ότι εξακολουθούσε να ανυπομονεί να την καλοσωρίσει στο ΑΕΙ και τις ΗΠΑ.

Στις 27 Ιουνίου του 2006, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Χίρσι Άλι θα διατηρούσε την Ολλανδική της υπηκοότητα. Την ίδια μέρα αποκαλύφθηκε μια επιστολή στην οποία η Χίρσι Άλι εξέφραζε τη λύπη της σχετικά με τις ψευδείς πληροφορίες που έδωσε στην Υπουργό Verdonk. Της επιτράπηκε να κρατήσει το όνομα της. Οι Ολλανδικοί κανόνες μετανάστευσης επέτρεπαν στους αιτούντες άσυλο να διατηρούν το όνομα των παππούδων τους. Ο παππούς της είχε χρησιμοποιήσει το επώνυμο Άλι μέχρι τα 30 του και μετά το άλλαξε σε Magan, το οποίο ήταν το επώνυμο του πατέρα της και της οικογένειας της. Η χρονολογία γέννησης του παππού που ήταν το 1845 είχε κάνει την έρευνα κάπως περίπλοκη. (Ο πατέρας της Χίρσι Άλι Hirsi Magan Isse ήταν το νεότερο από πολλά παιδιά και είχε γεννηθεί όταν ο παππούς ήταν κοντά στα 90).

Αργότερα την ίδια μέρα, η Χίρσι Άλι, μέσω του δικηγόρου της και τηλεοπτικών εκπομπών, δήλωσε ότι είχε υπογράψει την επιστολή παραίτησης, η οποία συντάχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από εξαναγκασμό. Ένιωσε πως ήταν υποχρεωτικό ώστε να διατηρήσει το διαβατήριο της, αλλά δεν ήθελε να δυσκολέψει την αίτηση για βίζα προς τις ΗΠΑ η οποία εκκρεμούσε. Από το 2006, είχε ακόμα το Ολλανδικό της διαβατήριο.

Σε μια ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις 28 Ιουνίου του 2006, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με αυτά τα θέματα. Η πολιτική αναστάτωση που προκλήθηκε στις 29 Ιουνίου οδήγησε τελικά στη διάλυση του Δεύτερου συμβουλίου του Balkenende.

Αυτοβιογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι συνέχισε τις συζητήσεις σχετικά με αυτά τα θέματα στις 2 αυτοβιογραφίες της, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα Ολλανδικά το 2006 και στα Αγγλικά το 2010. Στο πρώτο της έργο, Άπιστη (κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 2015) είπε ότι ο πατέρας της κανόνισε το 1992 να παντρευτεί ένα μακρινό της ξάδερφο. Είπε ότι ήταν αντίθετη σε αυτό τόσο σε γενικές γραμμές (έχει πει ότι τρόμαζε στην ιδέα να υποταχθεί σε έναν άνγωστο, τόσο σεξουαλικά όσο και κοινωνικά), και ειδικά σε αυτόν τον άνθρωπο τον οποίο χαρακτήρισε μισαλλόδοξο και ηλίθιο στο βιβλίο της.

Είπε στην οικογένεια της ότι σκόπευε να πάει να βρει το σύζυγο της ο οποίος ζούσε στον Καναδά αφού θα έπαιρνε βίζα ενώ έμενε στη Γερμανία. Αλλά στην αυτοβιογραφία της, είπε ότι πέρασε το χρόνο της στη Γερμανία σχεδιάζοντας μια απόδραση από το γάμο που δεν ήθελε. Αποφάσισε να επισκεφθεί έναν συγγενή στην Ολλανδία και να ζητήσει βοήθεια και πολιτικό άσυλο με το που φτάσει εκεί.

Στη δεύτερη αυτοβιογραφία της, Nomad (κυκλοφόρησε στα Αγγλικά το 2010), η Χίρσι Άλι έγραψε ότι στις αρχές του 2006, η Rita Verdonk την είχε προσεγγίσει προσωπικά ώστε να της ζητήσει υποστήριξη όταν θα έβαζε υποψηφιότητα για αρχηγός του VVD. Η Χίρσι Άλι έγραψε ότι είχε υποστηρίξει τον αντίπαλο της Verdonk, Mark Rutte, ως καλύτερη επιλογή. Είπε ότι αφού ενημέρωσε τη Verdonk για τη θέση της, η Υπουργός έγινε εκδικητική. Η Χίρσι Άλι έγραψε ότι μετά την αναφορά της εκπομπής Zembia, η Verdonk έκανε εκστρατεία εναντίον της Άλι ως αντίποινα για την έλλειψη υποστήριξης της από εκείνη.

Η πρώτη αυτοβιογραφία της, Infidel (2006) κυκλοφόρησε στα Αγγλικά το 2007. Σε μια κριτική, ο συνεργάτης της στο American Enterprise Institute Joshua Muravchik περιέγραψε το βιβλίο ως ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο και τη συνέκρινε με το συγγραφέα Joseph Conrad.

Ζωή στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 η Χίρσι Άλι έλαβε θέση στο American Enterprise Institute στην Γουάσινγκτον. Καθώς η Ολλανδική κυβέρνηση συνέχιζε να της παρέχει προστασία, αυτό αποτελούσε μια αύξηση στην προσπάθεια και το κόστος.

Η διασημότητά της και οι ριζοσπαστικές της θέσεις συνέχισαν να προκαλούν αντιπαράθεση. Στις 17 Απριλίου του 2007, η τοπική Μουσουλμανική κοινότητα του Τζόνσταουν της Πενσυλβάνια, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της προγραμματισμένης ομιλίας της Χίρσι Άλι στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ. Ο τοπικός ιμάμης Fouad El Bayly λέγεται ότι ανέφερε πως η ακτιβίστρια αξίζει την θανατική ποινή και ότι θα έπρεπε να δικαστεί σε μια ισλαμική χώρα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2007, η Χίρσι Άλι έλαβε την κάρτα μόνιμης διαμονής των ΗΠΑ (πράσινη κάρτα). Τον Οκτώβριο του 2007 επέστρεψε στην Ολλανδία, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με το ΑΕΙ από μια μυστική διεύθυνση στην Ολλανδία. Ο Ολλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης Hirsch Ballin την είχε πληροφορήσει για την απόφαση του, ότι από την 1η Οκτωβρίου 2007, η Ολλανδική κυβέρνηση δεν θα πλήρωνε την ασφάλεια της στο εξωτερικό. Εκείνο το χρόνο αρνήθηκε μια πρόταση να ζήσει στη Δανία, λέγοντας ότι σκόπευε να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Στις αρχές του 2014 το Πανεπιστήμιο Brandeis της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε ότι θα δινόταν στην Άλι ένα τιμητικό πτυχίο στην έναρξη της τελετής αποφοίτησης. Στις αρχές του Απριλίου, μετά από εξέταση των δηλώσεων της λόγω της διαφωνίας από το Συμβούλιο των Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων και πιέσεις από τον Joseph E.B. Lumbard, επικεφαλής του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, άλλα μέλη του πανεπιστημίου και μερικές ομάδες σπουδαστών, το πανεπιστήμιο απέσυρε την προσφορά του. Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Frederick M. Lawrence είπε ότι μερικές από τις παλαιότερες δηλώσεις της δεν συμβάδιζαν με τις βασικές αρχές του πανεπιστημίου επειδή ήταν Ισλαμοφοβικές. Άλλοι εξέφρασαν απόψεις τόσο υπέρ όσο και κατά της απόφασης. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ήταν ευπρόσδεκτη να δώσει ομιλία στο πανεπιστήμιο στο μέλλον.

Η απόσυρση της πρόσκλησης από το πανεπιστήμιο δημιούργησε αντιπαράθεση και αποδοκιμασίες από ορισμένους. Αλλά το περιοδικό The Economist ανέφερε πως η αποδοκιμασία της Χίρσι Άλι κατά των θρησκειών είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται στην αμερικάνικη πολιτική . Και επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι έντονα υπέρ της θρησκείας. Το πανεπιστήμιο διέκρινε μεταξύ μιας ανοιχτής πνευματικής ανταλλαγής, η οποία θα συνέβαινε αν η Χίρσι Άλι ερχόταν στο πανεπιστήμιο για ένα δημόσιο διάλογο, και φαινόταν να τη γιορτάζει με ένα τιμητικό πτυχίο.

Ένας εκπρόσωπος του Brandeis είπε ότι η Άλι δεν είχε προσκληθεί για να μιλήσει στην τελετή απφοίτησης, αλλά απλώς να είναι μεταξύ αυτών που θα έπαιρναν ένα τιμητικό βραβείο. Ισχυρίστηκε ότι είχε προσκληθεί να μιλήσει και εξέφρασε την έκπληξη της σχετικά με τις πράξεις του Brandeis. Η Χίρσι Άλι είπε ότι η επιστολή του Συμβουλίου των Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων παρερμήνευσε αυτήν και το έργο της, αλλά ότι υπήρχε ήδη εδώ και αρκετό καιρό στο ίντερνετ. Είπε ότι το πνεύμα της ελευθερίας της έκφρασης είχε προδωθεί.

Ο Jerry Coyne του Πανεπιστημίου του Σικάγο έγραψε στο μπλογκ του ότι υποστηρίζει τη Χίρσι Άλι και ο David Bernstein, ένας καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason, άσκησε κριτική στην απόφαση του Brandeis ως μια επίθεση στις ακαδημαϊκές αξίες της ελευθερίας της έρευνας και της πνευματικής ανεξαρτησίας.

Μεταξύ αυτών που σχολίασαν, ο Jeffrey Herf, ένας απόφοιτος του Brandeis και ιστορικός, δημοσίευσε μια επιστολή στην οποία κατέκρινε την απόφαση του Lawrence, λέγοντας ότι έκανε βαθειά και διαρκή ζημία σε ένα πανεπιστήμιο. Ο Lawrence J. Haas, ο πρώην διευθυντής επικοινωνιών και εκπρόσωπος τύπου για τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, δημοσίευσε μια επιστολή λέγοντας ότι ο Lawrence υπέκυψε στην πολιτική ορθότητα και στις πιέσεις ομάδων συμφερόντων και τελικά αποφάσισε ότι το Ισλάμ είναι εκτός των ορίων της κανονικής έρευνας...ότι μια τέτοια απόφαση είναι απεχθής για έναν πρόεδρο πανεπιστημίου, καθώς ένας τέτοιος χώρος είναι ακριβώς το μέρος όπου θα πρέπει να ενθαρρύνεται η ελεύθερη συζήτηση ακόμα και σε τέτοια αμφιλεγόμενα θέματα.

Κοινωνικές και πολιτικές απόψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι εντάχθηκε στο κόμμα VVD το 2002. Συνδυάζει κλασσικές φιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση με μια φιλελεύθερη κοινωνική στάση σχετικά με τα ναρκωτικά, την έκτρωση και την ομοφυλοφιλία. Λέει ότι θαυμάζει τον Frits Bolkestein, έναν πρώην Ευρωπαίο επίτροπο και ιδεολογικό αρχηγό του κόμματος.

Είπε ότι οι προσωπικές της απόψεις σχηματίστηκαν κατά την αλλαγή της από Μουσουλμάνα σε άθεη. Η Χίρσι Άλι ασκεί σκληρότατη κριτική στο Ισλάμ, ειδικά στα γραπτά του προφήτη Μωάμεθ και την πολιτιστική θέση των γυναικών μέσα σε πολλές Ισλαμικές κοινωνίες.

Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι έχει επικρίνει την αντιμετώπιση των γυναικών στις Ισλαμικές κοινωνίες και τις τιμωρίες που ζητούν ορισμένοι Ισλαμιστές ακαδημαϊκοί για την ομοφυλοφιλία και τη μοιχεία. Ήταν Μουσουλμάνα ως τις 28 Μαΐου 2002, όταν ανακοίνωσε ότι πλέον ήταν άθεη ως αποτέλεσμα ενός πολυετούς ταξιδιού.

Σε μια συνέντευξη το 2007 στην Evening Standard του Λονδίνου, η Χίρσι Άλι χαρακτήρισε το Ισλάμ " το νέο φασισμό ".

Όπως ο Ναζισμός ξεκίνησε με το όραμα του Χίτλερ, το Ισλαμικό όραμα είναι ένα χαλιφάτο - μια κοινωνία που διοικείται από το νόμο της Σαρίας - στην οποία οι γυναίκες που κάνουν σεξ πριν το γάμο δολοφονούνται με λιθοβολισμό, οι ομοφυλόφιλοι τιμωρούνται με σωματική βια και οι αποστάτες σαν εμένα εκτελούνται. Ο νόμος της Σαρία είναι τόσο βλαβερός προς τη δημοκρατία όσο είναι ο Ναζισμός. Σε αυτή τη συνέντευξη, είπε Η βία είναι έμφυτη στο Ισλάμ - είναι μια καταστροφική,μηδενιστική αίρεση θανάτου. Νομιμοποιεί τις δολοφονίες.

Σε ένα άρθρο στο περιοδικό Reason το 2007, η Χίρσι Άλι είπε ότι το Ισλάμ, η θρησκεία, πρέπει να ηττηθεί και ότι είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ. Και δεν υπάρχει ουδέτερο έδαφος σε ένα πόλεμο. Είπε Ισλάμ,τελεία. Όταν ηττηθεί, μπορεί να μεταλλαχθεί σε κάτι ειρηνικό. Είναι πολύ δύσκολο έστω και να μιλήσουμε για ειρήνη τώρα. Δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη... Έρχεται μια στιγμή όπου συντρίβεις τον εχθρό σου. Επανέλαβε τη θέση της ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μερικά σάπια μήλα στην Ισλαμική κοινωνία αλλά λέω ότι είναι όλο το καλάθι. Δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων δεν είναι μετριοπαθείς και πρέπει να αλλάξουν τη θρησκεία τους ριζικά.

Η Χίρσι Άλι σε μια ομιλία το 2015, σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Αυστραλίας είπε:

Είναι λάθος για τους ηγέτες των Δυτικών κρατών όπως ο (πρωθυπουργός της Αυστραλίας) Τόνι Άμποτ να λένε ότι οι πράξεις του ISIS δεν αφορούν τη θρησκεία. Θα ήθελα να πω σε αυτόν " Μη λέτε τέτοια πράγματα δημοσίως καθώς δεν είναι αλήθεια. Απογοητεύετε όλους όσους αγωνίζονται για να αναμορφώσουν το Ισλάμ και οι οποίοι κάνουν τις σωστές ερωτήσεις οι οποίες τελικά θα φέρουν την αλλαγή.

Μωάμεθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι κατακρίνει τον προφήτη του Ισλάμ σχετικά με την ηθικότητα και το χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του (κριτική βασισμένη στις βιογραφικές λεπτομέρειες ή στις απεικονίσεις από Ισλαμικά κείμενα και τους πρώτους ακόλουθους του Μωάμεθ). Τον Ιανουάριο του 2003 είπε στην Ολλανδική εφημερίδα Trouw, Ο Μωάμεθ θεωρείται, σύμφωνα με τα Δυτικά πρότυπα, σεξουαλικά ανώμαλος καθώς παντρεύτηκε στην ηλικία των 53 ετών την Aisha, ήταν 6 ετών στην ηλικία του γάμου και 9 την πρώτη φορά που ήρθαν σε σεξουαλική επαφή. Οι Μουσουλμάνοι κατέθεσαν μήνυση περί θρησκευτικών διακρίσεων εναντίον της εκείνη τη χρονιά. Το Αστικό Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τη Χίρσι Άλι από τις κατηγορίες αλλά δήλωσε πως θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή λέξεων.

Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι είναι εξέχων αντίπαλος του ακρωτηριασμού των γυνακείων γεννητικών οργάνων, μια πράξη την οποία έχει καταδικάσει σε πολλά άρθρα της. Όταν συμμετείχε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο, πρότεινε υποχρεωτικές ετήσεις ιατρικές εξετάσεις για όλα τα κορίτσια που δεν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και ζουν στην Ολλανδία, τα οποία έχουν έρθει από χώρες όπου πραγματοποιείται ο ακρωτηριασμός. Πρότεινε πως αν κάποιος γιατρός εντόπιζε ότι ένα κορίτσι από την Ολλανδία είχε ακρωτηριαστεί, να ενημέρωνε την αστυνομία - με την προστασία του κοριτσιού να υπερέχει της ιδιωτικότητας της. Το 2004 κατέκρινε επίσης την περιτομή, όπως πραγματοποιείται κυρίως από Εβραίους και Μουσουλμάνους, την οποία θεωρεί άλλη μια μορφή ακρωτηριασμού η οποία πραγματοποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.

Ελευθερία του λόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια διάλεξη το 2006 στο Βερολίνο, υπερασπίστηκε το δικαίωμα να προσβάλλει, σχετικά με την αντιπαράθεση γύρω από τα σκίτσα του Μωάμεθ από την Jyllands-Posten στη Δανία. Καταδίκασε τους δημοσιογράφους όσων εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών δεν έδειξαν στο κοινό ότι τα σκίτσα ήταν πολύ μέτρια σε επίπεδο προσβολής. Επίσης συνεχάρη όλους τους εκδότες στην Ευρώπη που έδειξαν τα σκίτσα και δε φοβήθηκαν αυτό που αποκάλεσε η ίδια σκληροπυρηνικό Ισλαμικό κίνημα.

Πολιτικοί αντίπαλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 η Χίρσι Άλι ως μέλος του Κοινοβουλίου υποστήριξε την πρωτοβουλία των Ολλανδικών δικαστηρίων να ακυρώσει την επιχορήγηση του κόμματος προς ένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα Προτεστάντων Χριστιανών,το Political Reformed Party (SGP), το οποίο δεν έδινε πλήρη δικαίωματα συμμετοχής στις γυναίκες και παρακρατούσε τα παθητικά δικαιώματα ψήφου από τα γυνακεία μέλη. Δήλωσε ότι οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα κάνει διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των ομοφυλοφίλων δε θα έπρεπε να δέχεται καμία χρηματοδότηση.

Αντίθεση σε θρησκευτικά ή σχολεία πίστης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ολλανδία περίπου η μισή από τη συνολική εκπαίδευση έχει δοθεί από χορηγούμενα θρησκευτικά σχολεία,τα περισσότερα από τα οποία Καθολικά ή Προτεστάντικα. Καθώς οι Μουσουλμάνοι άρχισαν να ζητούν χρηματική στήριξη για σχολεία, η πολιτεία αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα και το 2005, υπήρχαν 41 ισλαμικά σχολεία στη χώρα. Αυτό βασίστηκε στην ιδέα της δεκαετίας του 1960 ότι οι Μουσουλμάνοι θα γίνονταν ένας από τους πυλώνες της Ολλανδικής κοινωνίας, όπως ήταν οι Προτεστάντες, οι Καθολικοί και οι μη θρησκευόμενοι κάτοικοι. Η Χίρσι Άλι τάχθηκε κατά της χρηματοδότησης όλων των ειδών θρησκευτικών σχολείων, συμπεριλαμβανομένων και των Ισλαμικών.

Αναπτυξιακή βοήθεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολλανδία ήταν ανέκαθεν μια από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα της βοήθειας προς άλλες χώρες που προσπαθούσαν να αναπτυχθούν. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του VVD στο κοινοβούλιο σχετικά με αυτό το θέμα, η Χίρσι Άλι είπε ότι η τρέχουσα πολιτική βοήθειας δεν είχε επιτύχει αύξηση στην ευημερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το VVD πιστεύει ότι η Ολλανδική διεθνής βοήθεια έχει αποτύχει ως τώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις (της Ολλανδικής βοήθειας) σχετικά με τη μείωση της φτώχειας, τη μείωση της πείνας, την αύξηση του μέσου όρου ζωής και την προώθηση της ειρήνης.

Μετανάστευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημόσιες δηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 η Χίρσι Άλι συνεργάστηκε με τον, επίσης μέλος του κοινοβουλίου, Geert Wilders για μερικούς μήνες. Αμφισβήτησαν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ως απάντηση στην Αναφορά της Αραβικής Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η Χίρσι Άλι έθεσε ερωτήματα στον Υπουργό Εξωτερικών Jaap de Hoop Scheffer και τον Υπουργό για την Αναπτυξιακή Συνεργασία Agnes van Ardenne. Μαζί με τον Geert Wilders ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσουν βάση στις συνέπειες της Ολλανδικής πολιτικής που αφορούσαν τον περιορισμό της μετανάστευσης από τον Αραβικό κόσμο στην Ευρώπη,και ειδικά στην Ολλανδία.

Παρόλο που υποστήριζε δημόσια την πολιτική της Υπουργού του VVD Rita Verdonk για τον περιορισμό της μετανάστευσης,μυστικά δεν την υποστήριζε,όπως εξήγησε σε μια συνέντευξη το 2006 για το Opzij. Αυτό δημοσιεύτηκε αφού είχε παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο και λίγο μετά τη μετανάστευση της στις ΗΠΑ.

Στο κοινοβούλιο,η Χίρσι Άλι υποστήριξε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Rita Verdonk την υπόθεση της Taida Pasic,παρόλο που μυστικά πίστευε πως θα έπρεπε να της επιτραπεί να παραμείνει στην Ολλανδία. Τη νύχτα πριν τη συζήτηση, τηλεφώνησε στη Verdonk για να την ενημερώσει πως είχε πει ψέμματα όταν έκανε την αίτηση για άσυλο στην Ολλανδία, όπως έκανε και η Pasic. Είπε ότι η Verdonk της απάντησε πως αν ήταν η ίδια τότε Υπουργός θα την είχε απελάσει.

Γραπτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι συζήτησε την άποψή της σχετικά με την μετανάστευση στην Ευρώπη, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Los Angeles Times το 2006. Σημειώνοντας ότι οι μετανάστες υπερ-αντιπροσωπεύονται "σε όλες τις λάθος στατιστικές", έγραψε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεισφέρει στην παράνομη διακίνηση γυναικών και όπλων, και την εκμετάλλευση φτωχών μεταναστών από αδίστακτους εργοδότες.

Τράβηξε την προσοχή στο μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών που ζούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πίστευε ότι η τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική θα οδηγούσε σε ηθικό και θρησκευτικό διαχωρισμό, ότι έθνη θα χάσουν το μονοπώλειο της δύναμης, ότι ο Ισλαμικός Νόμος (Σαρία) θα εισαχθεί στο επίπεδο των γειτονιών και των πόλεων, και ότι η εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών θα γίνει κάτι το κοινό. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση προτείνει 3 βασικές αρχές για μια νέα πολιτική:

  • Απδοχή μεταναστών με κριτήριο τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία. Το παρόν σύστημα είναι σχεδιασμένο για να προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με απίστευτα θλιβερές ιστορίες.
  • Διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις σε χώρες οι οποίες προκαλούν μεγάλα κύματα μεταναστών.
  • Εισαγωγή προγραμμάτων αφομοίωσης τα οποία αναγνωρίζουν ότι οι βασικές αξίες του Ισλάμ είναι ένα τεράστιο εμπόδιο κατά της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Όμως, τέθηκε κατά της ιδέας παρεμποδισμού της μετανάστευης ατόμων από παραδοσιακές Μουσουλμανικές κοινωνίες, ισχυριζόμενη ότι το να τους επιτρέπεται η μετανάστευση κάνει την Αμερική μια " ιδιαίτερα ηθική χώρα ".

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκέφθηκα το Ισραή λίγα χρόνια πριν, κυρίως για να κατανοήσω το πως τα κατάφερνε τόσο καλά με τόσους πολλούς μετανάστες από διαφορετικές καταγωγές είπε η Χίρσι Άλι. Η κύρια εντύπωση μου ήταν ότι το Ισραήλ είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Στα μέρη που επισκέφθηκα, μέσα στα οποία ήταν η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και οι παραλίες τους, είδα ότι οι άντρες και οι γυναίκες ήταν ίσοι. Κανείς δε ξέρει τι συμβαίνει στα παρασκήνια, αλλά έτσι φαίνεται στους επισκέπτες. Είναι επίσης φανερό ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες στο στρατό.

Κατάλαβα ότι ένα κρίσιμο στοιχείο της επιτυχίας είναι ο ενωτικός παράγοντας μεταξύ των μετανστών στο Ισραήλ. Είτε φτάνει κάποιος από την Αιθιοπία ή τη Ρωσία, ή αν κάποιου οι παππούδες μετανάστευσαν εκεί από την Ευρώπη, αυτό που τους ενώνει είναι ότι είναι Εβραίοι. Ένας τέτοιος δεσμός δεν υπάρχει στην Ολλανδία. Το ιστορικό των μεταναστών μας διαφέρει πολύ από τον εναν στον άλλον και διαφέρει επίσης πολύ από αυτό της Ολλανδίας, συμπεριλαμβανομένης και της θρησκείας.

Όσο για τα προβλήματα του Ισραήλ, η Χίρσι Άλι είπε Από την επιφανειακή μου εντύπωση, και αυτή η χώρα έχει πρόβλημα με τους φανατικούς θρησκόληπτους. Οι υπερ-ορθόδοξοι θα δημιουργήσουν ένα δημογραφικό πρόβλημα καθώς αυτοί οι φανατικοί έχουν περισσότερα παιδιά από τους μη θρησκευόμενους και τους κανονικούς ορθόδοξους.

Σχετικά με τους Παλαιστίνιους: Έχω επισκεφθεί τις περιοχές των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Η πλευρά τους είναι ρημαγμένη, κάτι για το οποίο κατηγορούν το Ισραήλ. Όμως μίλησα προσωπικά με ένα νεαρό Παλαιστίνιο ο οποίος μιλούσε τέλεια Αγγλικά. Δεν υπήρχαν ούτε σημειωματάρια ούτε κάμερες. Μου είπε ότι η κατάσταση ήταν είχαν και εκείνοι ένα μέρος της ευθύνης, καθώς πολλά από τα χρήματα που φτάνουν από το εξωτερικό ως βοήθεια για να αναδομηθεί η Παλαιστίνη τα κλέβουν διεφθαρμένοι ηγέτες.

Όταν άρχισα να μιλάω στην Ολλανδία για τη διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής και το ρόλο του Γιασέρ Αραφάτ στην τραγωδία της Παλαιστίνης, δεν είδα μεγάλη ανταπόκριση. Συχνά κάποιος μιλά σε ένα τοίχο. Πολλοί άνθρωποι απαντούν ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να αποσυρθεί από τις περιοχές των Παλαιστινίων, και μετά όλα θα φτιάξουν για την Παλαιστίνη.

Σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ζήτημα του Ισραήλ στην Ολλανδία: Η κρίση του Ολλανδικου σοσιαλισμού μπορεί να συνοψιστεί στη συμπεριφορά του απέναντι τόσο στο Ισλάμ όσο και στο Ισραήλ. Κρατάει το Ισραήλ σε πολύ υψηλά ηθικά στάνταρ. Οι Ισραηλινοί, όμως, θα τα καταφέρνουν πάντα καλά, καθώς αυτοί οι ίδιοι θέτουν πολύ υψηλά στάνταρντς για τις πράξεις τους. Τα στάνταρντς με τα οποία κρίνουν τους Παλαιστίνιους, βέβαια, είναι πολύ χαμηλά. Οι περισσότεροι εκτός περιοχής δεν κάνουν κανένα σχόλιο για τα προβλήματα που υπάρχουν στις περιοχές τους. Αυτό βοηθά τους Παλαιστίνιους να γίνουν ακόμα πιο διεφθαρμένοι από ότι ήδη είναι. Αυτοί που ζουν στις περιοχές δεν έχουν το δικαίωμα να πουν το παραμικρό για αυτό διότι ρισκάρουν να δολοφονηθούν από τους δικούς τους ανθρώπους.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι είναι παντρεμένη με τον Βρετανό ιστορικό Νίαλ Φέργκιουσον. Ο γιος τους Thomas γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 2011.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι έχει προσελκύσει θαυμασμό αλλά και κριτική από αγγλόφωνους σχολιαστές. Ο Patt Morrison των Los Angeles Times αποκάλεσε τη Χίρσι Άλι μαχητής της ελευθερίας για το φεμινισμό η οποία έχει θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο για να προστατεύσει τις γυναίκες από το φανατισμό του Ισλάμ. Ο Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος Roger L. Simon έχει εγκωμιάσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών από τη Χίρσι Άλι αποκαλώντας την μια από τις μεγαλύτερες θετικές φυσιογνωμίες των καιρών μας, μια μοντέρνα Ζαν ντ' Αρκ η οποία ξεπερνά την κανονική σε ηθική και είναι τουλάχιστον ισάξιά της στην τόλμη.

Η εγκλωβισμένη παρθένα: Μια διαχείρηση χειραφέτησης για τις γυναίκες και το Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην κριτική του, το 2006, για αυτή τη συλλογή των 17 δοκιμίων και άρθρων για το Ισλάμ από τη Χίρσι Άλι, ο Κρίστοφερ Χίτσενς επισήμανε τα 3 θέματά της: Πρώτον, η δική της χειραφέτηση από το φυλετισμό και την δεισιδαιμονία, δεύτερον, το έργο της ως μέλος του κοινοβουλίου ώστε να τραβήξει την προσοχή για εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά από Ισλαμιστές εγκληματίες στην Ευρώπη, και τρίτον, τη θλιβερή σιωπή ή κάτι ακόμα χειρότερο, από διαφορούς φεμινιστές και υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας σχετικά με αυτή την κατάσταση.

Περιέγραψε την ακτιβίστρια ως μια " χαρισματική φιγούρα της Ολλανδικής πολιτικής " και κατέκρινε την Ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με το πώς την προστάτευσε από τις Ισλαμικές απειλές μετά τη συνεργασία της με τον Theo Van Gogh στην ταινία μικρού μήκους Submission και τη δολοφονία του σκηνοθέτη.

Άπιστη (Infidel)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα Guardian συνοψίζει το Infidel: " Η ιστορία (της Χίρσι Άλι) είναι μια ιστορία εξορίας της ίδιας από τη φυλή της μέσω πολέμου, πείνας, προσυμφωνημένους γάμους, θρησκευτική αποστασία και τη σοκαριστική δολοφονία του συνεργάτη της, Theo Van Gogh, στους δρόμους του Άμστερνταμ. Αφηγούμενη με λυρισμό,πνεύμα,μεγάλη λύπη και μια τεράστια καρδιά,αυτή είναι μια από τις συναρπαστικότερες διηγήσεις περιπέτειας της εποχής της μαζικής μετανάστευσης ".

Ο William Grimes έγραψε στους New York Times: " Το έμμεσο, γεμάτο βία μονοπάτι που οδήγησε την κυρία Χίρσι Άλι από τη Σομαλία στην Ολλανδία είναι το αντικείμενο του " Βλάσφημου ", των γενναίων, συναρπαστικών και όμορφα γραμμένων απομνημονευμάτων της. Διηγούμενα με καθαρό, ενεργητικό ύφος, ανιχνεύει το γεωγραφικό ταξίδι της συγγραφέα από το Μογκαντίσου στη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία και την Κένυα, και την απεγνωσμένη πτήση της στην Ολλανδία για να ξεφύγει από έναν προσυμφωνημένο γάμο. "

Νομάς : Από το Ισλάμ στην Αμερική : Ένα προσωπικό ταξίδι μέσω της σύγκρουσης των πολιτισμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα The Guardian σχολίασε ότι ο Νομάς " περιγράφει ένα φυλετικό σύστημα το οποίο συνθλίβεται στις όχθες του μοντερνισμού ". Τα βιβλία αυτά επεκτείνουν τις προγενέστερες περιγραφές οι οποίες επικεντρώνονται στην " αξιοσημείωτη φυσιογνωμία της γιαγιάς της, η οποία γέννησε κόρες μόνη της στην έρημο και έκοψε μόνη της τον ομφάλιο λώρο, θύμωσε με τον εαυτό της που έκανε τόσα πολλά κορίτσια, επαναστάτησε εναντίον του άντρα της, κανόνισε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των θηλυκών κοριτσιών της και εμφύτευσε σε αυτές μια ανελέητη θρησκεία η οποία μισεί τις γυναίκες. " " Η Χίρσι Άλι παρατηρεί ότι το δικό της νομαδικό ταξίδι έχει διασχίσει σύνορα τόσο πνευματικά όσο και γεωγραφικά. Στον Νομά, καλεί τις φωνές των προγόνων της σε απευθείας αντιμετώπιση με τις απαιτήσεις της για αναμόρφωση της Ισλαμικής θεολογίας. Το αποτέλεσμα είναι διεγερτικό ".

Η Χίρσι Άλι αποκαλεί το Νομά το προκλητικότερό της βιβλίο στο οποίο παροτρύνει τους Μουσουλμάνους να γίνουν Χριστιανοί. Αργότερα σταμάτησε να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Αφού έζησε την Αραβική Άνοιξη, η Χίρσι Άλι πήρε επίσης πίσω την άποψη της ότι το Ισλάμ δε μπορεί να αναμορφωθεί.

Αιρετικός : Γιατί το Ισλάμ χρειάζεται αναμόρφωση τώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Susan Dominus των New York Times έγραψε : " Στον Αιρετικό, η Χίρσι Άλι παραλείπει την αυτοβιογραφία για το μεγαλύτερο μέρος για χάρη ενός εκτενούς επιχειρήματος. Αλλά έχει πρόβλημα στο να φτιάχνει τη θρησκευτική ιστορία όλων των άλλων - ακόμα και αυτή του Μωάμεθ, την οποία αφηγείται - ως δραματική όπως ακριβώς έκανε τη δική της. Και χάνει την εμπιστοσύνη του αναγνώστη με την υπερβολική ρητορική της. ... Προσπαθεί να προειδοποιήσει τους Αμερικάνους για την αφέλειά τους σχετικά με τις παραβατικές επιρροές του Ισλάμ, σημειώνοντας ότι αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, εκτός πολιτισμικής ευαισθησίας, μερικές φορές μειώνουν τη σημασία των δολοφονιών τιμής στη Δύση. "

Το Economist έγραψε : " Δυστυχώς, πολύ λίγοι Μουσουλμάνοι θα αποδεχτούν το ισχυρότατο επιχείρημα της Χίρσι Άλι, το οποίο τονίζει ότι το Ισλάμ πρέπει να αλλάξει με τουλάχιστον 5 σημαντικούς τρόπους. Ο μέσος Μουσουλμάνος πρέπει να είναι ανοιχτός στη συζήτηση τεσσάρων από τις προτάσεις της εαν η ερώτηση τεθεί με ευαισθησία. Οι Μουσουλμάνοι, λέει, πρέπει να σταματήσουν να βάζουν τη μεταθανάτια ζωή μπροστά από την παρούσα. Πρέπει να " αλυσοδέσουν " τη Σαρία και να σεβαστούν τους κοσμικούς νόμους. Πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα του να υπαγορεύουν στους άλλους, επίσης και στους μη Μουσουλμάνους, πώς να συμπεριφέρονται, να ντύνονται ή τι να πίνουν και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον ιερό πόλεμο. Όμως, η μεγαλύτερή της πρόταση είναι σοκαριστική : θέλει οι παλιοί ομόθρησκοι της να " εγγυηθούν ότι ο Μωάμεθ και το Κοράνι θα πρέπει να είναι ανοιχτά σε ερμηνεία και κριτική ".

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2004, βραβεύτηκε με το Βραβείο Ελευθερίας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, για το έργο της γύρω από την επέκταση της ελευθερίας του λόγου και τα δικαιώματα των γυναικών ".

Τη χρονιά μετά τη δολοφονία του συνεργάτη της, Theo Van Gogh, η Χίρσι Άλι έλαβε 5 βραβεία για τον ακτιβισμό της.

  • 2005, βραβεύτηκε με το Βραβείο Harriet Frezerring Emancipation από τη Cisca Dresselhuys, συντάκτρια του φεμινιστικού περιοδικού Opzij.
  • 2005, βραβεύτηκε με το ετήσιο Ευρωπαϊκό Βραβείο Bellwether από το Νορβηγικό think tank Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτό, η Χίρσι Άλι είναι " πέρα από κάθε αμφιβολία, η κορυφαία Ευρωπαία πολιτικός στον τομέα της κοινωνικής ενσωμάτωης. Είναι αυθεντία στη μεσολάβηση για τα δυσκολότερα ζητήματα με αξεπέραστο θάρρος, σοφία, στοχασμό και διαύγεια ".
  • 2005, βραβεύτηκε με το ετήσιο Δημοκρατικό Βραβείο του Σουηδικού Λαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος " για το θαρραλέο έργο της για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαίωματα και τα δικαιώματα των γυναικών ".
  • 2005, συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time στη λίστα με τους 100 Σημαντικότερους Ανθρώπους στον Κόσμο, στην κατηγορία " Ηγέτες και Καινοτόμους ".
  • 2005, βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανεκτικότητας της Μαδρίτης.
  • Ψηφίστηκε η Ευρωπαία της Χρονιάς για το 2006 από τους Ευρωπαίους ηγέτες του περιοδικού Reader's Digest.
  • 2006, βραβεύτηκε με το βραβείο πολιτών Glas der Vernunft στο Kassel της Γερμανίας. Ο οργανισμός την αντάμειψε με αυτό το βραβείο για την τόλμη της στο να κριτικάρει το Ισλάμ (1η Οκτωβρίου 2006).
  • 2006, έλαβε το Βραβείο Ηθικού Σθένους από την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή.
  • 2007, έλαβε το ετήσιο Βραβείο Goldwater για το 2007 από το Ινστιτούτο Goldwater στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
  • 2008, έλαβε το Βραβείο Anisfield-Wolf λογοτεχνίας για την αυτοβιογραφία της Βλάσφημος (2007 στα Αγγλικά). Τα βραβεία Anisfield-Wolf αναγνωρίζουν " πρόσφατα βιβλία τα οποία έχουν σημαντική συμβολή στην κατανόηση του ρατσισμού και την εκτίμηση της πλούσιας ποικιλομορφίας της ανθρώπινης κουλτούρας ".
  • 2008, βραβεύτηκε με το Βραβείο Richard Dawkins (2008) από τη Διεθνή Ένωση Άθεων.
  • 2010, βραβεύτηκε με το Βραβείο " Ο Αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα " από το Ίδρυμα Απελευθέρωσης από τη Θρησκεία.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • De Zoontjesfabriek over vrouwen, Islam en integratie το οποίο μεταφράζεται ως Το Εργοστάσιο των γιων : Σχετικά με τις γυναίκες, το Ισλάμ και την ενσωμάτωση. Μια συλλογή από δοκίμια και συγγράματα πριν το 2002. Περιέχει επίσης μια εκτενή συνέντευξη η οποία αρχικά δημοσιεύτηκε στο Opzij, ένα φεμινιστικό περιοδικό. Το βιβλίο επικεντρώνεται στη θέση των Μουσουλμάνων στην Ολλανδία.
  • De Maagdenkooi (2004), το οποίο μεταφράστηκε το 2006 ως Η εγκλωβισμένη παρθένα, η κραυγή μιας Μουσουλμάνας για λογική γνωστό επίσης ως Η εγκλωβισμένη παρθένα : Μια διαχείρηση χειραφέτησης για τις γυναίκες και το Ισλάμ. Μια συλλογή από δοκίμια και συγγράματα από την περίοδο 2003-2004, συνδυασμένη με τις προσωπικές της εμπειρίες από την εποχή που εργαζόταν ως μεταφράστρια στο NMS. Το βιβλιό επικεντρώνεται στη θέση των γυναικών στο Ισλάμ.
  • Άπιστη (Εκδόσεις Λιναίος, Αθήνα 2015, ISBN 978-618-80512-1-8). Η αυτοβιογραφία της, με πρόλογο του Christopher Hitchens, που δημοσιεύτηκε στα Ολλανδικά τον Σεπτέμβριο του 2006 υπό τον τίτλο Mijn Vrijheid και στα Αγγλικά υπό τον τίτλο Infidel τον Φεβρουάριο του 2007.
  • Νομάς : Από το Ισλάμ στην Αμερική : Ένα προσωπικό ταξίδι μέσω της σύγκρουσης των πολιτισμών. Η δεύτερη αυτοβιογραφία της, η οποία δημοσιεύτηκε από τη Free Press το 2010.
  • Αιρετικός : Γιατί το Ισλάμ χρειάζεται αναμόρφωση τώρα από τις εκδόσεις Harper Publications (2015). Η Χίρσι Άλι δηλώνει ότι μια θρησκευτική αναμόρφωση είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η τρομοκρατία, ο πόλεμος των φατριών και η καταστολή των γυναικών και των μειονοτήτων η οποία κάθε χρόνο παίρνει χιλιάδες ζωές σε όλο το Μουσουλμανικό κόσμο.

Οργάνωση AHA Foundation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίρσι Άλι είναι η ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης AHA Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στις Η.Π.Α. εναντίον του πολιτικού Ισλάμ και των εθίμων που παραβιάζουν τους Αμερικανικούς νόμους και τις διεθνείς εθιμοτυπίες. Μέσω της οργάνωσης AHA Foundation, οι εκστρατείες της Χίρσι Άλι εναντίον στην άρνηση μόρφωσης των κοριτσιών, στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, των συμφωνημένων γάμων, της βίας και των δολοφονιών τιμής, και της απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με τα εγκλήματα μέσω της κακομεταχείρησης και λάθος ερμηνείας των δικαιωμάτων στη θρησκεία και την ελευθερία του λόγου στις Η.Π.Α. και τη Δύση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1748263. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Ayaan-Hirsi-Ali. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Γερμανικά, Αγγλικά) FemBio database. 30479. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  5. CONOR.SI. 121820259.
  6. Muck Rack. ayaan-hirsi-ali. Ανακτήθηκε στις 3  Απριλίου 2022.
  7. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  8. «Parlement.com» (Ολλανδικά) vge7dtpnwfzv. Ανακτήθηκε στις 3  Απριλίου 2022.
  9. jyllands-posten.org/priser-og-legater/ytringsfrihedsprisen.php.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ayaan Hirsi Ali στο Wikimedia Commons