Αγησίλαος Β΄ της Σπάρτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αγησίλαος Β' της Σπάρτης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγησίλαος Β΄
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
(από τον οίκο των Ευρυποντιδών)
Προκάτοχος Άγις Β΄
Διάδοχος Αρχίδαμος Γ΄
Εθνικότητα Έλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/Γενεά Ευρυποντίδες
Πατέρας Ζευξίδαμος
Μητέρα άγνωστη
Σύζυγος άγνωστη
Επίγονοι Αρχίδαμος
Μάχες Μάχη της Κορώνειας

O Αγησίλαος ήταν αρχαίος βασιλιάς και φημισμένος στρατηγός της Σπάρτης περίπου από το 444 π.Χ. έως το 360 π.Χ.

Μικρασιατική εκστρατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγησίλαος το 396 π.X. εκστράτευσε εναντίον των Περσών με σκοπό να απελευθερώσει τις πόλεις της Μικράς Ασίας. Η πρώτη πόλη που κατέλαβε ήταν η Έφεσος, η οποία πέρασε υπό την κηδεμονία του. Ο σατράπης της Καρίας Τισσαφέρνης του ζήτησε να εγκαταλείψει την Ασία, αλλά ο Αγησίλαος βάδισε προς την Φρυγία, ξεγελώντας τον. Εκεί σατράπης ήταν ο Φαρνάβαζος. Ο Αγησίλαος έφθασε στο Δασκύλιο, όπου όμως αναχαιτίσθηκε από το Περσικό ιππικό και επέστρεψε στην Έφεσο.

Λίγο αργότερα ξεγέλασε πάλι τον Τισαφέρνη και έφτασε μέχρι τον Πακτωλό ποταμό, όπου νίκησε σε μάχη τους Πέρσες. Ο νέος σατράπης της Καρίας Τιθραύστης έπεισε τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει την Καρία, πληρώνοντάς τον με τριάντα τάλαντα. Το 394 π.Χ. ενώ ετοιμαζόταν για την εκστρατεία στα βάθη της Ασίας και είχε κατασκευάσει στόλο με επικεφαλής τον Πείσανδρο, του έστειλαν μήνυμα να επιστρέψει πίσω γιατί η Σπάρτη βρισκόταν σε κίνδυνο.

Μάχη της Κορώνειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μάχη της Κορώνειας

Ο Αγησίλαος, επιστρέφοντας από τη Μικρά Ασία, έφτασε με το στρατό του στην πεδιάδα της Κορώνειας στη Βοιωτία, όπου τον Αύγουστο του 394 π.Χ. αντιμετώπισε σε μάχη το στρατό Θηβαίων και Αθηναίων. Οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους συνεργάσθηκαν με τους Πέρσες μετά από πληρωμή, των δεύτερων, για να επιτεθούν στη Σπάρτη και να αναγκάσουν τον Αγησίλαο να επιστρέψει. Η μάχη ήταν σκληρή και, παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί νίκη των Σπαρτιατών, ήταν οριακή. Στη συνέχεια, ο Αγησίλαος έφυγε σε εκστρατεία, επικεφαλής μισθοφορικού στρατού, στην Αίγυπτο. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στην Κυρήνη, κατά την επιστροφή του στη Σπάρτη.

Ανταλκίδειος ειρήνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγησίλαος το 387 π.Χ. σύναψε ταπεινωτική συνθήκη με τους Πέρσες, ζητώντας τους και οικονομική βοήθεια και επιτρέποντάς τους να αναμειχθούν στις ελληνικές υποθέσεις. Ο Αγησίλαος έστειλε στα Σούσα τον Ανταλκίδα και ο Αρταξέρξης δέχτηκε να βοηθήσει οικονομικά την Σπάρτη, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της περσικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία και Κύπρο.

Στην παρατήρηση κάποιου, ο οποίος είπε ότι «οι Σπαρτιάτες μήδισαν», ο Αγησίλαος απήντησε : «πες καλύτερα ότι οι Μήδες Λακωνίζουν».

Αρετές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξενοφών, ο οποίος πολέμησε υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη βασιλιά στην μάχη της Κορώνειας, επαινεί τις αρετές του Αγησιλάου στο έργο «Αγησίλαος». Στην αρχή, ο Ξενοφών δηλώνει ότι είναι δύσκολο να γράψει κανείς αντάξιο έπαινο για τον Αγησίλαο, παρ' όλα αυτά επιχείρησε να το κάνει.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ξενοφών, Αγησίλαος 1
Wikisource logo
Στη Βικιθήκη υπάρχει υλικό που έχει σχέση με το θέμα: