Αγγλικό κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγλικό κόμμα
ΑρχηγόςΑλέξανδρος Μαυροκορδάτος
Ίδρυση1825
Διάλυση1865
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός[1]
Μοναρχισμός[1]
Συνταγματισμός[2]
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Αγγλικό κόμμα ήταν ελληνική πολιτική παράταξη των πρώτων χρόνων ύπαρξης του ελληνικού κράτους.

Αρχηγός του κόμματος ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Το κόμμα ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εθνοσυνέλευσης στο Άστρος το 1824. Στην εθνοσυνέλευση αυτή ιδρύθηκαν και οι βασικότεροι αντίπαλοί του, που ήταν το Γαλλικό κόμμα του Ιωάννη Κωλέττη και το Ρωσικό κόμμα του Ανδρέα Μεταξά, σαν συνέπεια της επίδρασης που είχαν οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και ανάλογα ποια υποστήριζε ο καθένας ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Το Αγγλικό κόμμα είχε απήχηση στους Φαναριώτες, νησιώτες και μικρή απήχηση στην Πελοπόννησο. Επιφανείς υποστηρικτές του ήταν οι Ανδρέας Λόντος, Ανδρέας Ζαΐμης, Σπυρίδων Τρικούπης, Εμμανουήλ Τομπάζης, Νότης και Κώστας Μπότσαρης, Μπενιζελος Ρούφος και Ανδρέας Μιαούλης. Μέσω του αρχηγού του υιοθέτησε μια σταθερά αγγλόφιλη πολιτική, πιστεύοντας ότι η Αγγλία, λόγω των συμφερόντων της στην Ανατολή, ήταν η μόνη δύναμη που μπορούσε να αντιταχθεί στα επεκτατικά σχέδια της Ρωσίας. Επίσης, υποστήριξε τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενάντια στα ρωσικά σχέδια για τρεις ηγεμονίες.

Στην δίκη του Κολοκοτρώνη το Αγγλικό κόμμα επενέβη υπέρ των κατηγορουμένων και ο Μαυροκορδάτος επέκρινε τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης με αποτέλεσμα η Αντιβασιλεία να τον παύσει από την Κυβέρνηση.

Κατά τη Βασιλεία του Όθωνα, το κόμμα ευνοήθηκε πολύ μιας και οι αρχηγοί των άλλων δύο στάλθηκαν στην Ευρώπη. Ο κύριος στόχος του κόμματος ήταν η οργάνωση του κράτους και ύστερα η επέκταση του. Μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο στον οποίο Αγγλικά πλοία έφτασαν στον Πειραιά για να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει ελληνικά κινήματα σε οθωμανικά εδάφη, το κόμμα αποδυναμώθηκε αρκετά μαζί και με το Γαλλικό, και άρχισαν να αναπτύσσονται νέα κόμματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Koliopoulos, John S.· Veremis, Thanos M. (2010). Modern Greece: A History since 1821. Wiley-Blackwell. σελ. 35. 
  2. Clogg, Richard (1987). Parties and Elections in Greece: The Search for Legitimacy. C. Hurst & Co. σελ. 1. 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα 1821-1936 , Gunnar Hering (Μετάφραση Θόδωρος Παρασκευόπουλος) , Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2004.
  • Η ξενική εξάρτησις κατά την διαδρομήν του νεοελληνικού κράτους (1821-1945), Πολιτική διαμόρφωσις- Εθνική Γη-Δανειοδότησις, Αθήναι 1975, Τ. Λιγνάδης.
  • A Short History of Modern Greece, Richard Clogg, Cambridge University Press, 1979 ISBN 0-521-32837-3