Αβραάμ Μάσλοου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβραάμ Μάσλοου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Abraham Maslow (Αγγλικά)
Γέννηση1  Απριλίου 1908[1][2][3]
Νέα Υόρκη[4]
Θάνατος8  Ιουνίου 1970[1][2][3]
Μένλο Παρκ[5]
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου[6]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςνεκροταφείο Μάουντ Όμπορν[7]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θρησκείααθεϊσμός[8]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑμερικανικά αγγλικά
Αγγλικά[9]
Εκπαίδευσηπτυχίο
Master of Arts
διδάκτωρ φιλοσοφίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον[10]
Πανεπιστήμιο Κορνέλ
Κολλέγιο Σίτυ της Νέας Υόρκης
Boys High School[11]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
κοινωνιολόγος
ψυχολόγος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Μπράνταϊς (1950–1969)[10]
Κολέγιο του Μπρούκλιν (1937–1951)[10]
Αξιοσημείωτο έργοΙεράρχηση αναγκών κατά Μάσλοου
A theory of human motivation
Οικογένεια
ΣύζυγοςBertha Goodman Maslow
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (1968)[12]
ΒραβεύσειςΟυμανιστής της χρονιάς (1967)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Harold Maslow, 1 Απριλίου 19088 Ιουνίου 1970) ήταν Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος έμεινε γνωστός για τη θεωρία ιεράρχησης των αναγκών που υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών, από τα οποία εξαρτάται όλη σχεδόν η συμπεριφορά μας. Αυτά τα ταξινόμησε ιεραρχικά, από τα πιο βασικά και πρωτόγονα (σε σχέση με τη συμπεριφορά που προκαλούν), μέχρι τα πιο πολιτισμένα και ώριμα. Σύμφωνα με την οποία οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ιεραρχημένες από τις ανάγκες για επιβίωση, ανάγκες ασφαλείας, ανάγκες κοινωνικής αποδοχής, ανάγκες αυτοεκτίμησης, και κορυφώνονται με τις ανάγκες για αυτοολοκλήρωση (γνωστή και ως Πυραμίδα αναγκών του Μάσλοου). Η θεωρία του Μάσλοου έχει επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο των επιχειρήσεων[13].

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο διαδεδομένο ίσως μοντέλο υποκίνησης είναι αυτό που αναπτύχθηκε από τον Abraham Harold Maslow. Σύμφωνα με τον Maslow, μόνον οι ανάγκες που δεν έχουν ικανοποιηθεί είναι παράγοντες υποκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι μόνον αν πεινάτε θα αγοράσετε, θα καλλιεργήσετε ή (ανάλογα με την ένταση ή τη διάρκεια της πείνας) μπορεί ακόμα και να κλέψετε τροφή για να ικανοποιήσετε την πρωταρχική βιολογική ανάγκη της επιβίωσης. Επίσης, μόνο αν έχετε έντονο πάθος για επιτυχία, θα μελετήσετε και θα μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για να ικανοποιήσετε αυτήν την φιλοδοξία.

Ιεραρχία αναγκών κατά Maslow

Σύμφωνα με το Maslow, υπάρχει μια φυσική σειρά με την οποία οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται καθεμιά από αυτές τις ανάγκες και, επομένως υποκινούνται από αυτές σε αύξουσα σειρά. Η άνοδος στην ιεραρχία αναγκών του Maslow είναι κάτι αντίστοιχο με την ανάβαση μιας κλίμακας σκαλί-σκαλί. Αντιλαμβανόμαστε το επόμενο σκαλοπάτι μόνο αφού κατορθώσουμε να ανεβούμε το προηγούμενο. Το κατώτερο επίπεδο, το οποίο αποτελείται από τις σωματικές ανάγκες, εκφράζει τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση. Το επόμενο σκαλοπάτι αντιστοιχεί στην ανάγκη για ασφάλεια, δηλαδή στην προσπάθεια του ατόμου να αισθάνεται ασφάλεια και να αποφεύγει ό,τι είναι βλαβερό. Το επόμενο επίπεδο είναι η ανάγκη του ατόμου να ανήκει σε μια ομάδα, δηλαδή η φυσιολογική ανθρώπινη επιθυμία να γίνεται αποδεκτό και να εκτιμάται από άλλους. Το τέταρτο επίπεδο είναι το επίπεδο των αναγκών αυτοεκτίμησης, το οποίο υποκινεί τον άνθρωπο να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στις προσπάθειες της ομάδας με αντάλλαγμα διαφόρους τρόπου ανταμοιβής και αναγνώρισης. Στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας βρίσκονται οι ανάγκες αυτοολοκλήρωσης, οι οποίες ικανοποιούνται όταν το άτομο έχει το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας, της ικανοποίησης και της πληρότητας από αυτό που κάνει.

Ο Maslow δεν εννοούσε ότι οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να ικανοποιηθεί εντελώς. Αντίθετα, πίστευε ότι μια ανάγκη θα πρέπει να ικανοποιηθεί σε έναν ελάχιστο βαθμό πριν ασχοληθεί το άτομο με το ανώτερο επίπεδο αναγκών. Μόλις το άτομο φτάνει σε αυτό το σημείο, αρχίζει και αισθάνεται την ένταση που προέρχεται από το επόμενο επίπεδο της ιεραρχίας των αναγκών, οπότε αρχίζει να πειραματίζεται με νέους τύπους συμπεριφοράς προκειμένου να ικανοποιήσει την νέα ανάγκη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Μάνατζμεντ», Patrick J. Montana, Bruce H. Charnov, Μετάφραση Μαρία Ι. Ρούβαλη, Επιμέλεια Γιάννης Κατσαντώνης, Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6dr2wz6. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. maslow-abraham-harold.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Store norske leksikon» (Μποκμάλ, Νεονορβηγικά) Abraham_Maslow.
  4. www.biografiasyvidas.com/biografia/m/maslow.htm.
  5. «Abraham Maslow». (Αγγλικά) 10  Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12  Σεπτεμβρίου 2017.
  6. www.nytimes.com/1970/06/10/archives/dr-abraham-maslow-founder-of-humanistic-psychology-dies.html?_r=0.
  7. 7,0 7,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 203747415. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2021.
  8. www.thenewatlantis.com/publications/abraham-maslow-and-the-all-american-self.
  9. CONOR.SI. 24730467.
  10. 10,0 10,1 10,2 (Αγγλικά) NNDB. www.nndb.com/people/166/000032070/.
  11. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  12. www.apa.org/about/governance/president/former-presidents.
  13. Abraham Maslow and the pyramid that beguiled business, William Kremer and Claudia Hammond, BBC World Service, 31 Αυγ. 2013 "The psychologist Abraham Maslow's theory of human motivation is 70 years old but continues to have a strong influence on the world of business"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]