Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής - Βιβλίο 2: Γη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής - Βιβλίο 2: Γη
Όνομα ΣειράςΆβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής
Αριθμός σεζόν2
Αριθμός Επεισοδίων20
ΧώραΗΠΑ
Μετάδοση
ΚανάλιNickelodeon
Προβολή17 Μαρτίου 2006 – 1 Δεκεμβρίου 2006[1]
Χρονολογική σειρά σεζόν

Ο δεύτερος κύκλος (Βιβλίο 2: Γη) του Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής είναι αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων του τηλεοπτικού καναλιού Nickelodeon, η οποία προέβαλε τα 20 επεισόδια της σειράς από τις 17 Μαρτίου 2006 μέχρι τις 1 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο, τον Μπράιν Κονιέτζκο και στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ζάχαρι Τάιλερ Άιζεν, η Μέι Ουίτμαν, ο Τζακ ΝτεΣένα, η Τζέσι Φλάουερ, ο Μάκο Ιβαμάτσου, η Γκρέι ΝτεΛάιλ και ο Ντάντε Μπάσκο[1][2].

Η σειρά αρχίζει με τον Άανγκ, το κύριο πρωταγωνιστή, και τους φίλους του, Ταμάρα (Κατάρα στην αυθεντική εκδοχή) και Σόκκα, να κατευθύνονται στο Βασίλειο της Γης, για να βρουν ένα γαιοδαμαστή δάσκαλο, η οποία θα είναι η Τοφ. Ο Σόκκα βρίσκει μια πληροφορία, η οποία θα βοηθήσει να νικήσουν τον Άρχοντα της Φωτιάς, αλλά δε μπορούν να τη μεταφέρουν στον βασιλιά της Μπα-Σινγκ-Σε, καθώς ο ιπτάμενος βίσονας, Άππα, αιχμαλωτίζεται. Ο Άανγκ και οι φίλοι του τελικά φτάνουν στην Μπα-Σινγκ-Σε, στην πρωτεύουσα του Βασιλείου της Γης, αλλά εκεί η Αζούλα, η πριγκίπισσα του Έθνους της Φωτιάς, παραλίγο να σκοτώσει τον Άανγκ χάρη στους κεραυνούς της.

Η δεύτερη σεζόν του Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής είχε δεχτεί καλή κριτική: Αν και σε ιδέα, το Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά ως προς την εκτέλεση ήταν εξαιρετικό[3]. Η δεύτερη σεζόν του Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής έλαβε τα βραβεία "Best Character Animation in a Television Production" στα 34α Annie Awards[4] και "Outstanding Individual Achievement in Animation" στα Βραβεία Έμμυ του 2007[5].

Από τις 23 Ιανουαρίου 2007 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2007, η Nickelodeon κυκλοφόρησε 5 DVD, τα 4 από τα οποία έχουν 5 επεισόδια ενώ το 5ο όλα τα 20 επεισόδια[6]. Όλα τα DVD εκδόθηκαν στην Περιοχή 1, δηλ. στις ΗΠΑ και στο Καναδά.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά παρουσιάστηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Nickelodeon, το οποίο ανήκει στη Viacom. Οι κύριοι δημιουργοί της σειράς είναι ο Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο και ο Μπράιν Κονιέτζκο, ενώ συνεργάτης τους ήταν ο Άαρον Έχασζ[7]. Πολλά από τα ατομικά επεισόδια σκηνοθέτησαν ο Έθαν Σπάουλντιγκ, η Λόρεν ΜακΜούλλαν και ο Τζιανκάρλο Βολπ[2]. Τα επεισόδια γράφτηκαν από τους Άαρον Έχασζ, Ελίζαμπεθ Βελτς Έχασζ, Τιμ Χέντρικ, Τζον Ο' Μπράιν, σε συνεργασία με τους ΝτιΜάρτινο και Κονιέτζκο[2]. Τη μουσική της σειράς έγραψαν οι The Track Team, μαζί με τους Τζέρεμι Ζάκερμαν και Μπέντζαμιν Βιν.[8]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πρώτη σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Ζάχαρι Τίλερ Έισεν Άανγκ
Μάε Ουάιτμαν Ταμάρα
Τζακ ΝτεΣένα[2] Σόκκα
Ντάντε Μπάσκο Ζούκο[9]

Νέοι χαρακτήρες κατά τη δεύτερη σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Τζέσι Φλάουερ Τοφ
Κρίκετ Λέι Μέι
Ολίβια Χακ Τάι Λι
Γκρέι ΝτεΛίσλε Αζούλα
Κλάνσι Μπράουν[2] Λόνγκ Φένκ

Αλλαγή ηθοποιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάκο Ιβαμάτσου, ο οποίος υποδείοταν τον Άιρο πέθανε[10] κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και τον αντικατέστησε ο Γκρεγκ Μπάλτουιν. Κατά τη διάρκεια του 15ου επεισοδίου, Ιστορίες της Μπα-Σιν-Κσε (αγγ. The Tale of Ba Sing Se), μόλις τελείωνει η ιστορία του Άιρο, εμφανίζεται η επιγραφή Προς μνήμη του Μάκου (αγγ. In Honor of Mako).

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 34α Annie Awards, ήταν υποψήφια για το βραβείο «Best Character Animation in a Television Production», για το επεισόδιο Τυφλός ληστής (6ο επεισόδιο) και για το βραβείο «Best Directing in an Animated Television Production», για το επεισόδιο Η πολιορκία (13ο επεισόδιο)[4]. Το 2007, στα Βραβεία Έμμυ, η σειρά ήταν υποψήφια για το βραβείο «Outstanding Animated Program», για το επεισόδια Η πόλη των τείχων και των μυστικών (14ο επεισόδιο)[11], αλλά δεν τα κατάφερε[5]. Αλλά, η σειρά έλαβε το βραβείο "Outstanding Individual Achievement in Animation", για το επεισόδιο Λίμνη Λαογκάι (17ο επεισόδιο).[5].

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νούμερο επεισοδίου[12] Όνομα και περιγραφή Πρεμιέρα Κώδικας[1]
1 Η κατάσταση του Άβαταρ[13] 17 Μαρτίου 2006 201
Ο Άανγκ πρέπει να πάει στην Ομάσου, για να βρει ένα δάσκαλο της μαγείας της γης. Αλλά, ο Άανγκ καταλαμβαίνει πώς ο στρατηγός που τον φιλοξενεί θέλει να μπει ο Άανγκ στην Κατάσταση του Αβατάρ, για να τον βοηθήσει να νικήσουν τους μάγους φωτιάς. Ο Άανγκ στην αρχή δέχεται, αλλά μετά σκέφτεται να αρνηθεί. Όταν ο Άανγκ ειδοποιεί τον στρατηγό για την απόφαση του, εκείνος θυμώνει και αρχίζει να τον κυνηγά για να τον αναγκάσει να μπει στην Κατάσταση του Αβατάρ. Την ίδια ώρα, η Ταμάρα ακούει τους ήχους που προκαλεί η μονομαχία και κατεβαίνει να δει τι γίνεται. Βρίσκει τον Σόκκα, ο οποίος της λέει ότι ο στρατηγός τρελάθηκε. Ο Άανγκ ξεφεύγει ωστόσο ο στρατηγός αιχμαλωτίζει την Ταμάρα. Ο Άανγκ θυμώνει και με αυτό τον τρόπο εισχωρεί στην Κατάσταση του Αβατάρ και καταστρέφει τα πάντα και αναγκάζει τον στρατηγό να απελευθερώσει την Ταμάρα. Την ίδια ώρα ο Άανγκ στην Κατάσταση του Αβατάρ μαθαίνει πως αν τον σκοτώσουν στην Κατάσταση του Αβατάρ, τότε ο κύκλος του Αβατάρ θα σταματήσει να υπάρχει και ότι νέος Αβατάρ δεν θα υπάρξει ποτέ. Την ίδια ώρα, η Αζούλα, αδερφή του Ζούκο, προσπαθεί να τον πείσει να γυρίσει πίσω, αφού του λέει ψέματα ότι ο Οζάι μετάνιωσε για την εξορία του. Ο Ζούκο στην αρχή την πιστεύει, μα όταν ο καπετάνιος του καραβιού της Αζούλα κατά λάθος ρωτά πώς θα μεταχειριστούν τους αιχμαλώτους, ο Ζούκο και ο Άιρο δέχονται επίθεση. Ο Άιρο τους ρίχνει όλους από το καράβι, και ο Ζούκο μονομαχεί με την Αζούλα. Δεν καταφέρνει να νικήσει, αλλά την κρίσιμη στιγμή ο Άιρο το βοηθά και ρίχνει την Αζούλα από το καράβι.
2 Το σπήλαιο των δύο ερωτευμένων[14] 24 Μαρτίου 2006 202
Οι ήρωες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ομάσου, συναντούν μια ομάδα μουσικών. Καθώς διασκεδάζουν βρίσκουν μια σπηλιά, αλλά την ίδια ώρα τους επιτίθενται στρατιώτες της Φυλής της Φωτιάς. Οι ήρωες μπαίνουν στη σπηλιά αλλά οι μάγοι φωτιάς μετά από μικρό βομβαρδισμό κλείνουν την είσοδο. Η σπηλιά είναι γεμάτη με λαβύρινθους, τους οποίους δημιούργησαν 2 ερωτευμένοι για να μην μπορούν οι συγγενείς τους, οι οποίοι ήταν μέλη 2 εχθρικών φυλών, να τους ενοχλήσουν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο ένας από τους δύο πεθαίνει και αυτό οδηγεί στην ειρήνη. Προς τιμήν αυτών των δύο ερωτευμένων δημιουργήθηκε η Ομάσου. Τελικά, οι ήρωες καταφέρνουν να βγουν από τη σπηλιά.
3 Η επιστροφή στο Ομάσου[15] 7 Απριλίου 2006 203
Όταν ο Άανγκ και οι φίλοι του φτάνουν στην Ομάσου, ανακαλύπτουν πώς η Ομάσου παραδόθηκε στη Φυλή της Φωτιάς. Ο Άανγκ δεν ακούει τις συμβολές των φίλων του και προσπαθεί να βρει τον Μπούμι. Βρίσκει το ζώο του Μπούμι, Φλόψι. Την ίδια ώρα, ο Σόκκα πείθει τους μαθητές του Μπούμι και στρατιώτες της Ομάσου να κάνουν τους άρρωστους. Έτσι καταφέρνουν να φύγουν. Προς κακή τους τύχη τους ακολουθεί ο γιος του νέου διοικητή, ο οποίος κυνηγούσε τον Μόμο, τον λεμούριο του Άανγκ. Ο νέος διοικητής της Ομάσου προτείνει στον Άανγκ να του γυρίσει τον γιό του, και όταν το κάνει θα απελευθερώσει τον Μπούμι. Στην Ομάσου φτάνει η Αζούλα, η οποία ψάχνει τον Ζούκο και τον Άιρο, αλλά μόλις μαθαίνει πώς στην Ομάσου έρχεται ο Άανγκ ετοιμάζεται να τον αντιμετωπίσει. Ο Άανγκ όμως καταφέρνει να ξεφύγει και χάρη στη βοήθεια του Σόκκα γυρίζει στον νέο διοικητή της Ομάσου τον γιό του.
4 Ο βάλτος[16] 14 Απριλίου 2006 204
Ένα φως οδηγεί τον Άανγκ και την παρέα του σε ένα παράξενο δάσος. Ο Άππα και ο Μόμο χωρίζονται από τους υπόλοιπους και πέφτουν σε ψαράδες, οι οποίοι τους κυνηγούν και τους αιχμαλωτίζουν. Ο Άανγκ, ο Σόκκα και η Ταμάρα με παράξενο τρόπο χωρίζονται και καθώς ο ένας ψάχνουν τον άλλο βλέπουν οράματα, στα οποία εμφανίζονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο Σόκκα βλέπει τη Γιούι, η Ταμάρα τη μητέρα της, ενώ ο Άανγκ βλέπει ένα άγνωστο κορίτσι (το οποίο θα γίνει ο μελλοντικός του δάσκαλος στη μαγείας της γης). Όλα αυτά τα πνεύματα τους οδηγούν στο κέντρο του δάσους, αφού πρώτα αντιμετωπίζουν ένα ον από χόρτα. Εκεί ο Άανγκ βρίσκει αυτούς που αιχμαλώτισαν τον Άππα και το Μόμο και εκείνοι του το γυρίζουν πίσω. Έτσι ο Άανγκ και οι φίλοι του συνεχίζουν το ταξίδι τους.
5 Η ημέρα του Άβαταρ[17] 28 Απριλίου 2006 205
Ο Άανγκ βρίσκεται σε ένα χωριό, όπου μια από τις προηγούμενες του ζωές, η Κιόσι, είχε σκοτώσει τον ξακουστό ηγέτη του χωριού, τον Τσιν τον Μέγα. Ο Άανγκ φυλακίζεται μέχρι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Την ίδια ώρα, ο Ζούκο και ο Άιρο πέφτουν σε μια ομάδα από στρατιώτες της Φυλής της Φωτιάς, οι οποίοι προσπαθούν να τους πιάσουν, αλλά στο τέλος καταφέρνουν να ξεφύγουν. Ο Σόκκα δέχεται να βοηθήσει τον Άανγκ να πείσει τους κατοίκους του χωριού ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, και έτσι μαζί με την Ταμάρα, ο Σόκκα αρχίζει να ψάχνει αποδείξεις για την αθωότητα του Άανγκ. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Άανγκ μπαίνει στην κατάσταση του Αβατάρ και μεταμορφώνεται σε Κιόσι, και διηγείται την ιστορία. Ο Τσιν ο Μέγας ήθελε να κατακτήσει το χωριό της και εκείνη για να το σώσει τον σκότωσε. Στο τέλος ο Άανγκ θεωρείται ένοχος και είναι έτοιμοι να το βάλουν σε ένα καζάνι με ζεστό λάδι, αλλά εκείνη την ώρα επιτίθενται οι στρατιώτες της Φυλής της Φωτιάς. Ο Άανγκ και οι φίλοι του σώζουν το χωριό από τους εισβολές και έτσι από εχθροί έγιναν ήρωες του χωριού και οι εορταστικοί κανόνες της Ημέρας του Αβατάρ άλλαξαν.
6 Η τυφλή ληστής[18] 5 Μαΐου 2006 206
Ο Άανγκ ψάχνει να βρει ένα δάσκαλο της μαγείας της γης. Ο Μπούμι τον συμβούλευσε να ψάξει για δάσκαλο, ο οποίος όχι μόνο ξέρει να επιτίθεται, αλλά να ακούει τη γη και να περιμένει. Στην αρχή ο Άανγκ βρίσκεται σε μια σχολή μαγείας της γης, όπου μαθαίνει πώς γίνεται διαγωνισμός μάγων γης και αποφασίζει να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό μαζί με τους φίλους του. Εκεί βρίσκει ένα τυφλό κορίτσι, την Τοφ, το οποίο καταφέρνει να νικήσει στον τελικό της διοργάνωσης. Ο διαιτητής ανακοινώνει πώς θα δώσει λεφτά σε όποιον καταφέρει να νικήσει την Τοφ. Ο Άανγκ δέχεται γιατί θέλει να μιλήσει με την Τοφ και να την πείσει να γίνει δάσκαλος του. Ο Άανγκ χρησιμοποιεί τη μαγεία του αέρα και κατά λάθος πετά την Τοφ από την αρένα. Μετά πηγαίνει στο σπίτι της Τοφ, της ζητά συγγνώμη και τελικά την πείθει να έρθει μαζί του.
7 Ο Ζούκο μόνος[19] 12 Μαΐου 2006 207
Ο κουρασμένος και πεινασμένος Ζούκο φτάνει σε ένα χωριό για να ξεκουραστεί και να φάει. Στην αρχή ένα αγόρι ρίχνει αυγά σε μια ομάδα στρατιωτών του Βασιλείου της Γης. Εκείνοι όταν γυρίζουν να δουν ποιος το έκανε βλέπουν τον Ζούκο και του παίρνουν το φαγητό. Προς καλή του τύχη, το αγόρι που πέταξε τα αυγά στους στρατιώτες τον παίρνει στο σπίτι όπου ζει μαζί με την οικογένεια του. Ο αδερφός του αγοριού βρίσκεται στον πόλεμο. Από εκεί περνούν οι στρατιώτες που πριν πήραν το φαγητό από τον Ζούκο και λένε πώς ο αδερφός του αγοριού αιχμαλωτίστηκε και έγινε σκλάβος στη Φυλή της Φωτιάς. Ο Ζούκο ετοιμάζεται να φύγει, μα μαθαίνει πώς το αγόρι το πήραν αιχμάλωτο. Πηγαίνει και πάλι στο χωριό και μονομαχεί με τους στρατιώτες. Πέφτει κάτω από χτύπημα του αρχηγού και για μια στιγμή θυμάται τα λόγια της μητέρας του, την οποία θεωρεί νεκρή. Και θυμωμένος, χρησιμοποιεί τη μαγεία της φωτιάς και λέει πώς είναι ο πρίγκιπας της Φυλής της Φωτιάς. Μετά από τη μονομαχία διώχνεται από το χωριό.
8 Η καταδίωξη[20] 26 Μαΐου 2006 208
Η Αζούλα, μαζί με τη Μέι και την Τάι Λι (δύο παιδικές της φίλες) χωρίς επιτυχία προσπαθούν να πιάσουν τον Άανγκ. Παρά τις προσπάθειες τους, ο Άανγκ και οι φίλοι του, παρά την κούραση τους και την επιθυμία τους να κοιμηθούν, καταφέρνουν να ξεφύγουν. Μετά όμως η Τοφ τσακώνεται με την Ταμάρα και αυτό προκαλεί τον θυμό του Άανγκ. Η Τοφ φεύγει, και τότε η Ταμάρα και ο Άανγκ καταλαβαίνουν πώς κάνουν λάθος και θέλουν να τη βρουν, αλλά ο Σόκκα τους λέει πώς αυτό είναι αδύνατο, αφού η Αζούλα τους κυνηγά και μάλιστα σε άρμα μάχης. Η Τοφ συναντά τον Άιρο, ο οποίος ψάχνει να βρει τον Ζούκο. Ο Άιρο πείθει την Τοφ (χωρίς να ξέρει ότι είναι φίλη του Άανγκ) να ψάξει τους φίλους της. Την ίδια ώρα ο Άανγκ σκοπεύει να αποσπάσει την προσοχή της Αζούλα έτσι ώστε οι φίλοι του να μπορέσουν να βρουν την Τοφ. Όμως η Αζούλα το κατάλαβε, και στέλνει τη Μέι και την Τάι Λι να πιάσουν τους φίλους του Άανγκ, ενώ εκείνη θα ακολουθήσει τον Άανγκ. Ο Άανγκ κουρασμένος φτάνει σε ένα χωριό, ενώ λίγο αργότερα φτάνει και η Αζούλα. Τη στιγμή που η Αζούλα είναι έτοιμη να επιτεθεί στον Άανγκ, εμφανίζεται ο Ζούκο και έτσι η μονομαχία γίνεται πιο δύσκολη. Η Αζούλα ακινητοποιεί το Ζούκο, αλλά την κρίσιμη στιγμή εμφανίζονται η Ταμάρα και ο Σόκκα, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη Μέι και την Τάι Λι, καθώς και ο Άιρο με την Τοφ. Περικυκλώνουν την Αζούλα, αλλά εκείνη καταφέρνει να τραυματίσει τον Άιρο και για μια στιγμή να αποσπάσει την προσοχή των άλλων και εξαφανίζεται. Η Ταμάρα θέλει να βοηθήσει τον Ζούκο αλλά εκείνος αρνείται και διώχνει τους πάντες μακριά.
9 Σκληρή δουλειά[21] 2 Ιουνίου 2006 209
Η Τοφ αρχίζει να μαθαίνει στον Άανγκ τη μαγεία της γης. Ο Άανγκ στην αρχή δεν τα καταφέρνει, επειδή η γη είναι αντίθετο στοιχείο του αέρα. Την ίδια ώρα ο Σόκκα εξαφανίζεται. Πήγε στο δάσος για να βρει φαγητό. Είναι έτοιμος να πέσει σε ένα μικρό ελάφι, αλλά καθώς πέφτει ανοίγει η γη, το ζώο φεύγει λίγο μακριά και ο Σόκκα στριμώχνεται. Το ελάφι προσπαθεί να το βγάλει από εκεί, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Άανγκ αρχίζει να τα καταφέρνει με τη μαγεία της γης, αλλά η Ταμάρα ειδοποιεί τους πάντες πώς ο Σόκκα πήγε στο δάσος και δε ξαναγύρισε. Ο Άανγκ βρίσκει τον Σόκκα, αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται η μητέρα του ελαφιού και ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Σόκκα. Ο Άανγκ με ένα παραδοσιακό χορό του Λαού του Αέρα καταφέρνει να της αποσπάσει για λίγο την προσοχή και καταφέρνει να τη νικήσει. Ούτε ο Άανγκ, ούτε ο Σόκκα ξέρουν πώς του παρακολουθεί η Τοφ, η οποία κάθεται σε μια πέτρα. Ο Άανγκ θυμώνει που εκείνη δεν τους βοήθησε, αλλά η Τοφ είναι έτοιμη να σπάσει ένα εργαλείο του Άανγκ. Ο Άανγκ θυμώνει και τότε η Τοφ του λέει πώς έμαθε την κύρια φιλοσοφία της μαγείας της γης (Αν θέλεις να νικήσεις την πέτρα, πρέπει να είσαι ο ίδιος σαν πέτρα). Την ίδια ώρα, ο Άιρο συνέρχεται και αρχίζει να προετοιμάζει τον Ζούκο για μια μονομαχία με την Αζούλα. Προσπαθεί να του μάθει την τεχνική του κεραυνού (αλλιώς γαλανής φωτιάς), αλλά ο Ζούκο δεν καταφέρνει να δημιουργήσει κεραυνό. Τότε, ο Άιρο του μαθαίνει πώς να απεκρούει κεραυνούς. Ο Ζούκο το μαθαίνει, αλλά ζητά από το θείο του να του ρίξει ένα κεραυνό. Εκείνος αρνείται να το κάνει φοβούμενος ότι ο Ζούκο μπορεί να πεθάνει. Ο Ζούκο θυμώνει και πάει στον λόφο, για να περιμένει ένα κεραυνό.
10 Η βιβλιοθήκη[22] 14 Ιουλίου 2006 210
Ο Άανγκ και οι φίλοι του φτάνουν σε μια όαση και βρίσκουν ένα καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μπα-Σινγκ-Σε, τον Ζέι και μαθαίνουν για τη βιβλιοθήκη Βαν Σι Τονγκ και αποφασίζουν να την επισκεπτούν. Ο Σόκκα ανακαλύπτει την ημερομηνία της επόμενης έκλειψης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μάγοι φωτιάς θα μείνουν χωρίς τη δύναμη τους για λίγη ώρα. Ο ιδιοκτήτης της βιβλιοθήκης, η κουκουβάγια-πνέυμα Βαν Σι Τόνγκ, θυμώνει όταν μαθαίνει πώς χάρη στην πληροφορία που έλαβαν στη βιβλιόθηκη του θα καταστραφεί ένας λαός και θα συνεχιστεί ο πόλεμος, για αυτό και προσπαθεί να τους φυλακίσει μέσα στη βιβλιοθήκη. Ο Άανγκ και η παρέα τους όμως καταφέρνουν να βγούν έξω από τη βιβλιοθήκη, αλλά τους περιμένει μια δυσάρεστη είδηση. Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής κλέβουν τον Άππα, ζώο-προστάτη του Άανγκ. Παρά τις προσπάθειες της, η Τοφ λόγω του ότι δεν μπορούσαν τα πόδια (είναι τυφλή, και βλέπει διαμέσου των ποδιών της) να δουν τις θέσεις των αντιπάλων.
11 Η έρημος[23] 14 Ιουλίου 2006 211
Χωρίς τον Άππα, οι ήρωες της ιστορίας πρέπει να διαπεράσουν την έρημο, κάτι που μοιάζει στους ήρωες αδύνατο. Ο Άανκ συνέχεια θυμάται τον Άππα. Ο Σόκκα και ο Μόμο δοκιμάζουν τον χυμό ενός κάκτου και χάνουν τα λογικά τους. Παιρνούν από μια σπηλιά με τεράστεις μέλισσες, οι οποίες πιάνουν αιχμάλωτο τον Μόμο. Ο Άανγκ αποφασισμένος να μην παραδώσει τον Μόμο, κυνηγά τη μέλισσα και τη σκοτώνει. Την ίδια ώρα, ο Ζούκο και ο Άιρο βρίσκονται σε ένα χωριό όπου βρίσκονται οι δάσκαλοι της Τοφ, οι οποίοι θέλουν να τη βρουν για να τη γυρίσουν στο πατέρα της, ο οποίος του πλήρωσε με χρυσό. Εκεί γίνεται γνωστό πώς ο Ζούκο και ο θείος του καταζητούνται και για αυτό ζητούν τη βοήθεια του Λευκού Λόττου, μιας αρχαίας μυστικής οργάνωσης.
12 Το πέρασμα του ερπετού[24] 15 Σεπτεμβρίου 2006 212
Ο Άανγκ βρίσκεται σε ένα βουνό με τους φίλους του. Ο Σόκκα προσπαθεί να βρει ακίνδυνο δρόμο για να φτάσουν στην Μπα-Σιν-Κσε. Αποφασίζει να περάσει από το λεγόμενο "φιδίσιο πέρασμα". Την ίδια ώρα εμφανίζοναι στον δρόμο τους μια οικογένεια, και όταν τους λένε ότι θα περάσουνε από το φιδίσιο πέρασμα, εκείνοι τρομάζουν και τους πείθουν πώς αυτό μοιάζει με απόπειρα αυτοκτονίας. Προτείνουν να περάσουν από ένα μυστικό λιμάνι, για το οποίο οι μάγοι φωτιάς δεν ξέρουν τίποτα. Με δυσκολία αγοράζουν εισιτήρια (τα καταφέρνουν χάρη στην Τοφ), αλλά αναγκάζονται να τα γυρίσουν. Εκεί βρίσκουν τη Σουγιούκι, η οποία τους ακολουθεί. Καταφέρνουν να περάσουν το φιδίσιο πέρασμα, αλλά μόλις φτάνουν στην απέναντι πλευρά, η Σουγιούκι αποφασίζει να φύγει. Ο Άανγκ ετοιμάζεται να πετάξει στη Μπα-Σιν-Κσε για να ψάξει για τον Άππα. Καθώς φτάνει στο τείχος, ανακαλύπτει πώς η Φυλή της Φωτιάς ετοιμάζει μια επίθεση.
13 Το τρυπάνι[25] 15 Σεπτεμβρίου 2006 213
Ο Άανγκ ανακαλύπτει μια πολιορκιτική μηχανή της Φυλής της Φωτιάς, με την οποία η Αζούλα και ο πρωθυπουργός της Φυλής της Φωτιάς ετοιμάζονται να καταστρέψουν τα τεράστια τείχη της Μπα-Σιν-Κσε. Γυρίζει στον λόφο, όπου βρίσκει τους φίλους του και τους ανακοινώνει ότι η Φυλή της Φωτιάς ετοιμάζεται να πολιορκήσει την Μπα-Σιν-Κσε. Επιστρέφουν στην πόλη, αν και αρχικά ο αρχηγός του στρατού αρνείται να δεχτεί τη βοήθεια τους, αναγκάζεται να το κάνει. Η Τοφ συγκρατεί την πολιορκιτική μηχανή, ενώ ο Άανγκ, η Ταμάρα και ο Σόκκα εισχωρούν μέσα στη μηχανή και καταφέρνουν να τη διαλύσουν. Η πολιορκία σταματά, αλλά η πολιορκιτική μηχανή έχει ήδη καταστρέψει ένα μέρος του τείχους.
14 Η πόλη των τειχών και των μυστικών[26] 22 Σεπτεμβρίου 2006 214
Ο Άανγκ και οι φίλοι του μπαίνουν στην πόλη και θέλουν να μιλήσουν στον βασιλιά της πόλης, αλλά στην πόλη κανείς δεν ξέρει για τον πόλεμο λόγω του ότι ο πρωθυπουργός της πόλης και σύμβουλος του βασιλιά απαγόρευσε να γίνει γνωστό το νέο του πολέμου. Ως και ο βασιλιας της πόλης δεν ήξερε τίποτα και τη διοίκηση του στρατού είχε λάβει το Συμβούλιο των 5. Για να εμποδίσει τον Άανγκ και τους φίλους του να συναντηθούν με τον βασιλία και να του πουν για τον πόλεμο, ο Λόνγκ Φένκ (ο πρωθυπουργός της πόλης και αρχηγός των Ντάι Λί) στέλνει την Τζούν για να τους πείσει ότι ο βασιλιάς θα τους δει σε δύο μήνες. Την ίδια ώρα στην πόλη φτάνουν ο Ζούκο και ο Άιρο, μαζί με τον Ντζέτ. Όταν ο Ντζέτ ανακαλύπτει πώς ο Ζούκο και ο Άιρο είναι μάγοι φωτιάς, προσπαθεί να πείσει τους πελάτες του μαγαζιού, στο οποίο δουλεύουν ο Άιρο και ο Ζούκο, ότι αυτοί είναι μάγοι φωτιάς. Εκείνοι δεν τον πιστεύουν και τότε επιτείθεται στο Ζούκο, αλλά εμφανίζονται οι Ντάι Λί και φυλακίζουν τον Ντζέτ.
15 Οι ιστορίες της Μπα-Σινγκ-Σε[27] 29 Σεπτεμβρίου 2006 215
Σε αυτό το επεισόδιο βλέπουμε ιστορίες για τον κάθε ήρωα της ιστορίας. Ο Άανγκ ψάχνει να βρει ένα ίχνος του Άππα, αλλά δεν τα καταφέρνει. Η Ταμάρα και η Τοφ πηγαίνουν σε σπα, αλλά στο δρόμο βρίσκουν κορίτσια, τα οποία τους κοροϊδεύουν. Η Τοφ νευριασμένη της ρίχνει από τη γέφυρα. Στο τέλος η Ταμάρα την πείθει πώς είναι όμορφη. Τον Ζούκο ερωτεύεται ένα κορίτσι, και βγαίνουν ραντεβού, αλλά στο τέλος ο Ζούκο εξαφανίζεται. Ο Μόμο κυνηγείται αλλά καταφέρνει να ξεφύγει και σώζει κάποιες γάτες, οι οποίες και αυτοί κυνηγήθηκαν. Αυτές για να τον ευχαριστήσουν του δείχνουν ένα ίχνος από το πόδι του Άππα. Ο Άιρο πηγαίνει στον τάφο του γιου του, Λου Τέν. Κάποτε, ο Άιρο πολιορκούσε τη Μπα-Σινγκ-Σε, αλλά έχασε το γιο του και αποφάσισε να σταματήσει την πολιορκία της πόλης. Επίσης αυτό το μέρος του επεισοδίου αφιερώνεται στον Μάκο, ηθοποίο, ο οποίος υποδοιόταν τον Άιρο.
16 Οι χαμένες ημέρες του Άππα[28] 12 Οκτωβρίου 2006 216
Σε αυτό το επεισόδιο μαθαίνουμε για τις περιπέτειες του Άππα. Στην αρχή οι ληστές που τον έπιασαν τον πούλησαν σε διευθυντές ενός τσίρκου της Φυλής της Φωτιάς. Ο Άππα ξεφεύγει από εκεί και προς καλή του τύχη συναντά τη Σουγιούκι και τις συντρόφους της, τους Πολεμιστές της Κιόσι, οι οποίες τον περιποιούνται. Την ίδια ώρα τους επιτείθονται η Αζούλα, η Μέι και η Τάι Λι, αλλά ο Άππα φεύγει από εκεί. Καθώς φτάνει στην Μπα-Σινγκ-Σε, ο Λόνγκ Φενκ τον φυλακίζει σε μια υπόγεια φυλακή στη λίμνη Λάογκαι.
17 Λίμνη Λάογκαϊ[29] 3 Νοεμβρίου 2006 217
Καθώς ψάχνουν τον Άππα, οι ήρωες συναντούν τον Ντζετ. Στην αρχή η Ταμάρα ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Ντζετ, αλλά την κατάσταση σώζει η Τοφ, η οποία έχει την ικανότητα να ελέγχει αν ο άνθρωπος λέει αλήθεια ή ψέματα. Ο Ντζέτ τους λέει πώς ξέρει πού βρίσκεται ο Άππα και όλοι δέχονται να του δώσουν δεύτερη ευκαιρία, αλλά η Ταμάρα τον προειδοποιεί πώς αν κάνει κάτι που μπορεί να τους φέρει σε κίνδυνο, τότε θα το πληρώσει ακριβά. Ο Ντζετ τους οδηγεί στη λίμνη Λάογκαι, αλλά τον Άππα δεν το βρίσκουν εκεί, λόγω του ότι ο Ζούκο κατάφερε να τον απελευθερώσει. Ο Λονγκ Φενκ επιτείθεται στην ομάδα και ο Ντζέτ πεθαίνει, αλλά την κρίσιμη στιγμή εμφανίζεται ο Άππα και ρίχνει τους Ντάι Λι και τον Λονγκ Φενκ στη λίμνη.
18 Ο Βασιλιάς της γης[30] 16 Νοεμβρίου 2006 218
Ο Λονγκ Φενκ και οι Ντάι Λι ετοιμάζουν να ανατρέψουν τον βασιλιά, αλλά αυτό το μαθαίνουν ο Άανγκ και η παρέα του και ζητούν να δουν τον βασιλιά. Ο Λόνγκ Φενκ προσπαθεί να τους εμποδίσει γιατί ξέρει πώς ο βασιλιάς μπορεί να τους πιστέψει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο Άανγκ και η παρέα του δείχνουν στον βασιλιά τα τείχη και την πολιορκιτική μηχανή της Φυλής της Φωτιάς και ο βασιλιάς συλλαμβάνει και φυλακίζει τον Λονγκ Φενκ. Ο Ζούκο αρρωσταίνει βαριά, και βλέπει συνέχεια εφιάλτες.
19 Ο γκουρού[31] 1 Δεκεμβρίου 2006 219
Ο Άανγκ βρίσκει ένα γράμμα που του άφησε ο γκούρου Πάτικ, ένας μοναχός που ζεί στον Ανατολικό Ναό του Αέρα. Ο Άανγκ και ο Σόκκα φεύγουν από την πόλη, αλλά καθώς φεύγουν εμφανίζονται η Αζούλα και οι φίλες της, μεταφιεσμένες σε Πολεμιστές της Κιόσι. Ο βασιλιάς και η Ταμάρα ανυποψίαστοι τις φιλοξενούν στο παλάτι. Ο γκούρου Πάτικ μαθαίνει στον Άανγκ να ανοίγει τις 7 τρύπες του Αβατάρ, αλλά στο τέλος, όπου ο Άανγκ πρέπει να πάρει την ενέργεια του διαστήματος, βλέπει σε όραμα του πώς η Ταμάρα είναι αιχμάλωτη και φεύγει για να βρει τον Σόκκα και να γυρίσει πίσω στην πόλη. Παρά τις προσπάθειες του γκούρου Πάτικ, ο Άανγκ αποφασίζει να φύγει. Η Τοφ αιχμαλωτίζεται από τους πρώην δασκάλους της, αλλά σπάει τη μεταλλική φυλακή της και καταφέρνει να ξεφύγει και κατευθύνεται στην Μπα-Σινγκ-Σε. Η Ταμάρα μαθαίνει ότι ο Ζούκο και ο Άιρο βρίσκονται στην πόλη, αλλά μαθαίνει επίσης ότι οι Πολεμιστές της Κιόσι στην πραγματικότητα ήταν η Αζούλα και οι φίλες της και αυτές την αιχμαλωτίζουν και τη φυλακίζουν.
20 Το σταυροδρόμι της μοίρας[32] 1 Δεκεμβρίου 2006 220
Μετά που ο Άανγκ μαθαίνει για την αιχμαλωσία της Ταμάρα, βρίσκει τον Σόκκα και γυρίζουν στην πόλη. Στον δρόμο βρίσκουν και την Τοφ και μαζί κατευθύνονται για την πόλη. Ο Ζούκο συνέρχεται και ο Άιρο μαθαίνει πώς θέλει να τον δει ο Βασιλιάς της Γης, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι παγίδα της Αζούλα. Η Αζούλα αιχμαλωτίζει τον Ζούκο και ο Άιρο ψάχνει τον Άανγκ για να του ζητήσει βοήθεια. Ο Άανγκ και ο Άιρο κατεβαίνουν στην αρχαία πόλη και σώζουν την Ταμάρα και τον Ζούκο, ενώ ο Σόκκα και η Τοφ φυλακίζονται, αλλά χάρη στην ικανότητα της Τοφ να σπάει μέταλλικά αντικείμενα καταφέρνουν να αποδράσουν και φεύγουν με τον Άππα. Στην αρχαία πόλη, η οποία βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα κάτω από τη γη, διεξάγεται τρομερή μάχη. Ο Ζούκο προδίδει τον Άιρο και βοηθά την Αζούλα να νικήσει την Ταμάρα, ενώ η Αζούλα με κεραυνούς βρίσκει τον Άανγκ, όταν αυτός βρίσκεται στην Κατάσταση του Αβατάρ, και τον ακινητοποιεί. Ο Άιρο συνεχίζει να αντιστέκεται και με αυτό τον τρόπο βοηθά την Ταμάρα να ξεφύγει μαζί με τον Άανγκ. Η Ταμάρα δίνει στον Άανγκ λίγο μαγικό νερό από την Όαση των Πνευμάτων, η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Φυλή του Νερού, και καταφέρνει να κρατήσει τον Άανγκ ζωντανό. Έτσι τελείωνει ο δεύτερος κύκλος της ιστορίας.

Σε DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Nickelodeon άρχισε να προβάλει τα DVD για τον 2ο κύκλο της σειράς Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου από τις 23 Ιανουαρίου 2007[33]. Τα πρώτα 5 είχαν 4 επεισόδια το καθένα[34]. Το τελικό DVD σετ ήταν το "Complete Book 2 Box Set", το οποίο περιλαμβάνει 5 δίσκους με όλα τα επεισόδια της σειράς, καθώς και ένας δίσκος-έκπληξη[6]. Στην Περιοχή 2, δηλ. στην Ευρώπη, τα DVD κυκλοφόρησαν στις 20 Ιουλίου 2009.

Τόμος Δίσκοι Επεισόδια Περιοχή 1 Περιοχή 2 Περιοχή 4
1 1 5 Ιανουαρίου 23, 2007 Ακυρώθηκε Ιουνίου 04, 2009[35]
2 1 5 Απριλίου 10, 2007 Ακυρώθηκε Αυγούστου 06, 2009[36]
3 1 5 Μαϊου 22, 2007 Ακυρώθηκε Οκτωβρίου 29, 2009[37]
4 1 5 Αυγούστου 14, 2007 Ακυρώθηκε Μαρτίου 31, 2010[38]
Box set 5[39] 20[39] Σεπτεμβρίου 11, 2007 Ιουλίου 20, 2009 Σεπτεμβρίου 09, 2010[40]

Επίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δεύτερο κύκλο της σειράς Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου βασίζεται το βιντεοπαιχνίδι Avatar: The Last Airbender – The Burning Earth[41], το οποίο κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2007.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «IGN: Avatar: The Last Airbender: Season 2». IGN Entertainment. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008. (Αγγλικά)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Avatar: The Last Airbender Cast and Details». TV Guide. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  3. Rich, Jamie S. (12 Σεπτεμβρίου 2007). «Avatar The Last Airbender — The Complete Book 2 Collection». DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2008. (Αγγλικά)
  4. 4,0 4,1 «Annie Awards: Legacy - 34th Annual Annie Awards». International Animated Film Society. 9 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2008. (Αγγλικά)
  5. 5,0 5,1 5,2 Mesger, Robin (8 Σεπτεμβρίου 2007). «59th Creative Emmy Awards Winners» (PDF). Academy of Television Arts & Sciences. σελίδες 11–12. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2008. (Αγγλικά)
  6. 6,0 6,1 «Season 2 DVD Information». TVShowsOnDVD.com. 24 Φεβρουαρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  7. DiMartino, Michael Dante· Konietzko, Bryan (29 Αυγούστου 2005). Interview with "Avatar" Program Creators — Page 3. Συνέντευξη με Aaron H. Bynum. Aaron H. Bynum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Transcript) στις 16 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2008.  Unknown parameter |program= ignored (βοήθεια)(Αγγλικά)
  8. DiMartino, Michael Dante· Konietzko, Bryan (29 Αυγούστου 2005). Interview with "Avatar" Program Creators — Page 4. Συνέντευξη με Aaron H. Bynum. Aaron H. Bynum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Transcript) στις 16 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2008.  Unknown parameter |program= ignored (βοήθεια)(Αγγλικά)
  9. «Dante Basco». 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2008. (Αγγλικά)
  10. Fox, Margalit (25 Ιουλίου 2006). «Mako, 72, Actor Who Extended Asian-American Roles, Dies». New York Times. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2008. (Αγγλικά)
  11. «59th Creative Emmy Awards Nominations» (PDF). Academy of Television Arts & Sciences. 2007. σελ. 1. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2008. (Αγγλικά)
  12. «Season 2». Avatar: The Last Airbender. IGN. Ανακτήθηκε στις Ιουλίου 21, 2008. (Αγγλικά)
  13. Imdb.com - The Avatar State(Αγγλικά)
  14. Imdb.com - The Cave of Two Lovers(Αγγλικά)
  15. Imdb.com - Return to Omashu(Αγγλικά)
  16. Imdb.com - The Swamp(Αγγλικά)
  17. Imdb.com - Avatar Day(Αγγλικά)
  18. Imdb.com - Blind bandit(Αγγλικά)
  19. Imdb.com - Zuko Alone(Αγγλικά)
  20. Imdb.com - The chase(Αγγλικά)
  21. Imdb.com - Bitter Work(Αγγλικά)
  22. Imdb.com - The Library(Αγγλικά)
  23. Imdb.com - The Desert(Αγγλικά)
  24. TV.com - The Serpent's Pass Αρχειοθετήθηκε 2008-12-16 στο Wayback Machine.(Αγγλικά)
  25. Imdb.com - The Drill(Αγγλικά)
  26. Imdb.com - City of Walls and Secrets(Αγγλικά)
  27. Imdb.com - Tales of Ba Sing Se(Αγγλικά)
  28. Imdb.com - Appa's Lost Days(Αγγλικά)
  29. Imdb.com - Lake Laogai(Αγγλικά)
  30. Imdb.com - The Earth King(Αγγλικά)
  31. Imdb.com - The Guru(Αγγλικά)
  32. Imdb.com - The Crossroads of Destiny(Αγγλικά)
  33. «Avatar: The Last Airbender Search». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2008. (Αγγλικά)
  34. «The Avatar: The Last Airbender Series». Amazon.co.uk. Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2008. (Αγγλικά)
  35. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2010. (Αγγλικά)
  36. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2010. (Αγγλικά)
  37. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2010. (Αγγλικά)
  38. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2010. (Αγγλικά)
  39. 39,0 39,1 «Avatar: The Last Airbender — Season Two DVD Information». TVShowsOnDVD.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις Οκτωβρίου 28, 2008. (Αγγλικά)
  40. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2010. (Αγγλικά)
  41. Imdb.com - Avatar: The Last Airbender - The Burning Earth(Αγγλικά)

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Κατάλογος επεισοδίων του Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Avatar: The Last Airbender (season 2) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).