Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής - Βιβλίο 1: Νερό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής - Βιβλίο 1: Νερό
Αριθμός σεζόν1
Αριθμός Επεισοδίων20
Μετάδοση
ΚανάλιNickelodeon
Προβολή21 Φεβρουαρίου 2005[1] – 2 Δεκεμβρίου 2005[2]
Χρονολογική σειρά σεζόν

Ο πρώτος κύκλος (Βιβλίο 1: Νερό - αγγ. Avatar: The Last Airbender - Book 1: Water) του Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής, είναι αμερικανική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του τηλεοπτικού καναλιού Nickelodeon, το οποίο πρόβαλε τα 20 επεισόδια του πρώτου κύκλου από τις 21 Φεβρουαρίου 2005[1] μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2005[2]. Δημιουργοί του πρώτου κύκλου, καθώς και όλης της σειράς είναι ο Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο και ο Μπράιαν Κονιέτζκο,[3], ενώ πρωταγωνιστές ήταν οι Ζάχαρι Τάιλερ Άιζεν, Μέι Ουίτμαν, Τζακ ΝτεΣένα, Μάκο Ιβαμάτσου, Ντάντε Μπάσκο και Τζέισον Άιζακς.

Ο κύκλος περιστρέφεται γύρω από τον κύριο πρωταγωνιστή της ιστορίας, Άανγκ, και τους φίλους του, Ταμάρα (Κατάρα στην αυθεντική εκδοχή) και Σόκκα καθώς και το ταξίδι τους προς τον Βόρειο Πόλο στην αναζήτηση ενός νεροδαμαστή δάσκαλου για την Ταμάρα και τον Άανγκ. Ο Οζάι, ο τωρινός Άρχοντας της Φωτιάς, διεξάγει έναν φαινομενικά ατελείωτο πόλεμο εναντίον του Βασιλείου της Γης, τις Φυλές του Νερού και των ήδη εξαφανισμένων Νομάδων του Άέρα. Ο Άανγκ, ο τωρινός Αβατάρ, πρέπει να δαμάσει και τα τέσσερα στοιχεία πριν την αναμέτρησή του με τον Άρχοντα της Φωτιάς ούτως ώστε να μπορέσει να σταματήσει τον πόλεμο.

Κάθε επεισόδιο του πρώτου κύκλου προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές στην πρώτη προβολή του. Ο πρώτος κύκλος κέρδισε το βραβείο για «Καλύτερη τηλεοπτική σειρά» και «Καλύτερη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων» στα βραβεία Pulcinella του 2005, στα οποία απονέμονται βραβεία αριστείας για κινούμενα σχέδια[4].

Μεταξύ 4 Ιανουαρίου και 19 Σεπτεμβρίου του 2006, πέντε σετ DVD κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το καθένα περιείχε τέσσερα επεισόδια από την σεζόν. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2006, το Nickelodeon κυκλοφόρησε επίσης την συλλογή «Complete Book One Collection Box Set», η οποία περιείχε όλα τα επεισόδια της σεζόν, καθώς και έναν ειδικό δίσκο με πρόσθετα.[5] Η αρχική κυκλοφορία ήταν για την Περιοχή 1, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Από το 2007 μέχρι το 2009, το Nickelodeon κυκλοφόρησε DVD για την Περιοχή 2 (Ευρώπη).[6]

Ο πρώτος κύκλος επίσης έχει προσαρμοστεί σε μία ταινία ζωντανής δράσης, The Last Airbender, σε σκηνοθεσία Μ. Νάιτ Σιάμαλαν η οποία κυκλοφόρησε στις 1 Ιουλίου 2010[7][8].

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά παρήχθη και αναμεταδόθηκε από το Nickelodeon, οι μετοχές του οποίου ανήκουν στη Viacom.[3] Οι παραγωγοί εργάστηκαν μαζί με τον Άαρον Ήχαζ, για την σκηνοθεσία των επεισοδίων.[3][9] Οκτώ επεισόδια σκηνοθετήθηκαν από τον Ντέιβ Φιλόνι.[9], πέντε από την Λόρεν ΜακΜούλαν και τον Τζιανκάρλο Βόλπε, και άλλα δύο από τον Άντονι Λιόι.[3] Τα επεισόδια γράφτηκαν από μια ομάδα συγγραφέων η οποία αποτελούταν από τους Νικ Μάλις, Τζον Ο'Μπράιαν, Μάθιου Χουμπαρντ, Τζέιμς Έγκαν, Ίαν Γουίλκοξ, Τιμ Χέντρικ και Ελίζαμπεθ Γουέλτς Ήχαζ.[10] Την μουσική όλου του κύκλου συνέθεσε η "The Track Team", η οποία αποτελείται από τον Τζέρεμι Ζάκερμαν και τον Μπέντζαμιν Γουίν.[3]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους κύριους χαρακτήρες της σειράς είχαν εμφανιστεί στα τρία πρώτα επεισόδια. Ο Ζάχαρι Τάιλερ Άιζεν και η Μέι Ουίτμαν υποδύονται τον Άανγκ και την Ταμάρα, με τον Τζακ ΝτεΣένα να υποδύεται τον Σόκκα.[3] Ο Ντάντε Μπάσκο και ο Μάκο Ιβαμάτσου υποδύονται τον Ζούκο και τον Άιρο.[3][11] Ο Ντι Μπράντλεϊ Μπέικερ υποδύεται τον Άππα και τον Μόμο, τα ζώα της ομάδας.[10] Στο τρίτο επεισόδιο ένας νέος εχθρός για τον Άανγκ αλλά και για τον Ζούκο εμφανίζεται, ο ναύαρχος Ζάο,[12] τον οποίο υποδύεται ο Τζέισον Άιζακς.[10] Έναν άλλο σημαντικό χαρακτήρα, τον Τζετ[13], υποδύεται ο Κροφορντ Γουίλσον.[10]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νούμερο επεισοδίου[14] Όνομα και περιγραφή Πρεμιέρα Κώδικας
1 Το αγόρι μέσα στο παγόβουνο[15] 21 Φεβρουαρίου 2005 101
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Μιλά για την Ταμάρα και τον Σόκκα, μέλη της Νότιας Φυλής του Νερού, οι οποίοι κατά την διάρκεια ψαρέματος, ανακαλύπτουν ένα τεράστιο παγετώνα και μέσα σε αυτό βρίσκουν τον Άανγκ, τον τελευταίο μάγο αέρα. Στην αρχή, ο Σόκκα δεν τον εμπιστεύεται καθώς τον θεωρεί κατάσκοπο της Φυλής της Φωτιάς, αλλά η Ταμάρα τον εμπιστεύεται.
2 Η επιστροφή του Άβαταρ[16] 21 Φεβρουαρίου 2005 102
Στο δεύτερο επεισόδιο ο Άανγκ μαθαίνει για τον πόλεμο, ο οποίος άρχισε αμέσως μετά την εξαφάνιση του. Επίσης για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τον Ζούκο, εξορισμένο πρίγκιπα της Φυλής της Φωτιάς, ο οποίος πρέπει να αιχμαλωτίσει τον Αβατάρ (Άανγκ) για να ξανακερδίσει το θρόνο του. Ο Άανγκ γίνεται όμηρος του Ζούκο, αλλά χρησιμοποιεί τη μαγεία του αέρα και μπαίνει στην Κατάσταση του Αβατάρ και με αυτό το τρόπο καταφέρνει να απελευθερωθεί.
3 Ο νότιος ναός του αέρα[17] 21 Φεβρουαρίου 2005 103
Από αυτό το επεισόδιο αρχίζει το μεγάλο ταξίδι για τη Βόρεια Φυλή του Νερού. Και το πρώτο μέρος που θα συναντήσουν είναι ο μητρικός, για τον Άανγκ, Νότιος Ναός του Αέρα, όπου ο Άανγκ μαθαίνει τι έγινε όσο έλειπε (ο λαός του καταστράφηκε) και μαθαίνει πολλά πράγματα για το πεπρωμένο του. Βρίσκει τον σκελετό του μοναχού Γκιάτσο, με τον οποίο ήταν φίλοι και μπαίνει στην Κατάσταση του Αβατάρ. Χάρη σε αυτό το περιστατικό, ο κόσμος μαθαίνει πώς ο Αβατάρ γύρισε. Την ίδια ώρα, ο Ζούκο και ο θείος του μένουν για λίγο στο λιμάνι του ναύαρχου Τζάο. Προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο Αβατάρ είναι ζωντανός, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Ο Ζούκο και ο Τζάο μονομαχούν στο Όγκνι Κάι, και ο Ζούκο βγαίνει νικητής.
4 Οι πολεμίστριες του Κιόσι[18] 4 Μαρτίου 2005 104
Ο Άανγκ, ο Σόκκα και η Ταμάρα βρίσκονται στο νησί της Κιόσι, το οποίο δημιουργήθηκε από την Αβατάρ Κιόσι. Στην αρχή αιχμαλωτίζονται από τους Πολεμιστές της Κιόσι, και προς έκπληξη τους βλέπουν πώς είναι γυναίκες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η Σουγιούκι. Μαθαίνει στον Σόκκα τα μυστικά των Πολεμιστών της Κιόσι. Ο Ζούκο μαθαίνει πού βρίσκεται ο Άανγκ, για αυτό και κατευθύνεται στο Νησί της Κιόσι, όπου θα μονομαχήσει με τον Άανγκ. Ο Ζούκο καίει το χωριό αλλά ο Άανγκ καταφέρνει να σβήσει την φωτιά και φεύγει μαζί με τους φίλους του.
5 Ο βασιλιάς του Ομάσου [19] 18 Μαρτίου 2005 105
Σε αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε τον βασιλιά της Ομάσου, Μπούμι. Είναι παλιός φίλος του Άανγκ, αλλά τον αναγκάζει να περάσει από 3 δοκιμασίες. Όταν ο Άανγκ περνά τις δοκιμασίες, ο Μπούμι τον ρωτά ποιο είναι το όνομα του. Ο Άανγκ στην αρχή θυμώνει, αλλά στο τέλος ξανασκέφτεται τις δοκιμασίες και τελικά αναγνωρίζει τον φίλο του, Μπούμι.
6 Αιχμάλωτοι[20] 25 Μαρτίου 2005 106
Το επεισόδιο μιλά για ένα χωριό του Βασιλείου της Γης, το οποίο κατέλαβαν οι στρατιώτες της Φυλής της Φωτιάς. Εκεί απαγορεύεται η μαγεία της γης. Και όλοι οι μάγοι γης βρίσκονται στη φυλακή, σε ένα μεταλλικό καράβι όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μαγεία τους. Ο Άανγκ, και ειδικά η Ταμάρα, καταφέρνουν να ξεσηκώσουν τους αιχμαλώτους. Αυτοί επαναστατούν και χάρη στην ευφυΐα του Σόκκα, καταφέρνουν να αποδράσουν. Προς κακή τύχη του Άανγκ, η Ταμάρα χάνει το κολιέ της, το οποίο θα βρει ο Ζούκο.
7 Χειμερινό ηλιοστάσιο, μέρος 1ο: Ο κόσμος των πνευμάτων[21] 8 Απριλίου 2005 107
Ο Άανγκ μαζί με τους φίλους του βρίσκεται σε ένα χωριό, το οποίο κινδυνεέει από το θυμωμένο πνεύμα του δάσους Χέι Μπάι. Προστατεύοντας το χωριό, ο Άανγκ για πρώτη φορά θα μπει στον Κόσμο των Πνευμάτων, όπου θα συναντήσει το πνεύμα του δράκου του Αβατάρ Ρόκου, και επίσης μαθαίνει πώς μπορεί να συναντήσει το Ρόκου. Την ίδια ώρα ο Ζούκο σώζει τον θείο του από τους μάγους της γης, οι οποίοι τον αιχμαλώτισαν καθώς κοιμόταν.
8 Χειμερινό ηλιοστάσιο, μέρος 2ο: Άβαταρ Ρόκου[22] 15 Απριλίου 2005 108
Ο Άανγκ, η Ταμάρα και ο Σόκκα αρχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι για τον Ναό του Αβατάρ Ρόκου. Εκεί ο Άανγκ μαθαίνει νέα πράγματα για την αποστολή του και για το πεπρωμένο του. Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε πώς οι προηγούμενες ζωές του Αβατάρ επιδρούν στον Άανγκ. Ο Άανγκ μαζί με το Ρόκου μπαίνουν στην Κατάσταση του Αβατάρ και έτσι καταφέρνει να ξεφύγει από το Ναό. Το νησί καταστρέφεται.
9 Ο πάπυρος του νεροδαμάσματος[23] 29 Απριλίου 2005 109
Η Ταμάρα κλέβει από ένα «καλό έμπορο» (στην πραγματικότητα - πειρατή) μια περγαμηνή με κινήσεις της μαγείας του νερού, χάρη στις οποίες εκείνη και ο Άανγκ πρέπει να μάθουν τη μαγεία του νερού. Αυτό οδηγεί σε μάχη με τους πειρατές και σε νέα συνάντηση με τον Ζούκο. Οι πειρατές και οι στρατιώτες του Ζούκο μάχονται άγρια μεταξύ τους και ο Άανγκ και οι φίλοι του ξεφεύγουν.
10 Τζετ[24] 6 Μαΐου 2005 110
Ο Άανγκ και οι φίλοι του πέφτουν σε μάγους φωτιάς, αλλά την κρίσιμη στιγμή τους σώζουν ο Ντζετ και η παρέα του, οι οποίοι είναι αντάρτες. Ο Τζετ έγινε αντάρτης για να εκδικηθεί τον θάνατο των γονιών του από τους μάγους της φωτιάς. Ο Τζετ εκδικείται όποιο κάτοικο της Φυλής της Φωτιάς βρίσκει μπροστά του, είτε στρατιώτη είτε άοπλο πολίτη. Τώρα θέλει να καταστρέψει ένα χωριό και για αυτό εκμεταλλεύεται τον Άανγκ και την Ταμάρα. Ο Σόκκα καταλαβαίνει πώς κάτι δεν πάει καλά, και προσπαθεί να πείσει τον Άανγκ και την αδερφή του ότι πρέπει να φύγουν, αλλά εκείνοι δεν συμφωνούν. Ο Τζέτ προσπαθεί να τον φυλακίσει, αλλά ο Σόκκα ξεφεύγει και προειδοποιεί τους χωριάτες για το τι τους περιμένει. Εκείνοι τον πιστεύουν και φεύγουν. Την ίδια ώρα, ο Τζετ ανυποψίαστος για το τι έγινε καταστρέφει το χωριό και μονομαχεί με τον Άανγκ. Χάρη στην Ταμάρα, ο Άανγκ καταφέρνει να νικήσει τον Τζετ και την ίδια ώρα εμφανίζεται ο Σόκκα, ο οποίος τους εξηγεί τι έγινε.
11 Το μεγάλο φαράγγι[25] 20 Μαΐου 2005 111
Ο Άανγκ και οι συντρόφοι του πρέπει να περάσουν ένα τεράστιο φαράγγι. Αυτό πρέπει να το κάνουν με 2 φυλές, οι οποίες έχουν εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες άρχισαν πολλά χρόνια πριν λόγω μιας θρησκευτικής διαμάχης. Ο Άανγκ καταφέρνει να τους συμφιλιώσει για να μπορούν να βγουν από το φαράγγι, αφού πρώτα τους πει ψέματα.
12 Η καταιγίδα[26] 3 Ιουνίου 2005 112
Ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια του πρώτου κύκλου. Κατά τη διάρκεια καταιγίδας, ο Άανγκ θυμάται την ζωή του πριν να εξαφανιστεί. Λέει πώς εξαφανίστηκε επειδή έμαθε ότι είναι ο Αβατάρ, ο κυρίαρχος των 4 στοιχειών της φύσης. Την ίδια ώρα, ο Άιρο λέει στην ομάδα του, τον λόγο που ο Ζούκο έχει ένα μεγάλο σημάδι (από φωτιά που του έπεσε στο μάτι). Ο Ζούκο, όταν ήταν 13 χρονών, συμμετείχε σε πολεμικό συνέδριο. Ήταν αντίθετος με την άποψη ενός στρατηγού και ο πατέρας του, Οζάι, θύμωσε επειδή ο Ζούκο δεν είχε το δικαίωμα ούτε καν να συμμετέχει στο συνέδριο. Τον προκαλεί να αντιμετώπισει ένα από αυτούς στο Όγκνι Κάι (μονομαχίες μάγων φωτιάς). Ο Ζούκο δέχεται, χωρίς να ξέρει ότι αντίπαλος θα είναι ο ίδιος ο πατέρας του. Όταν το μαθαίνει ζητά συγχώρεση, αλλά ο πατέρας του του καίει το αριστερό του μάτι και τον εξορίζει.
13 Το μπλε πνεύμα[27] 17 Ιουνίου 2005 113
Ο Σόκκα και η Ταμάρα αρρωσταίνουν. Ο Άανγκ φεύγει για να βρει το φάρμακο, αλλά τον αιχμαλωτεί ο Τζάο. Ξεφεύγει χάρη στην βοήθεια του Μπλέ Πνεύματος, αλλά στο τέλος, όταν φεύγουν από το στρατόπεδο, ένα βέλος χτυπά στο πρόσωπο τον σωτήρα του Άανγκ. Ο Άανγκ του έβγαλε τη μάσκα και έμεινε έκπληκτος όταν είδε πώς ο σωτήρας του ήταν ο Ζούκο. Στην αρχή σκέφτεται να τον αφήσει εκεί, αλλά στο τέλος τον σώζει.
14 Η μάντισσα[28] 23 Σεπτεμβρίου 2005 114
Ο Άανγκ, ο Σόκκα και η Ταμάρα βρίσκονται σε ένα χωριό, όπου ζει μια μάντισσα. Ο Άανγκ και η Ταμάρα πιστεύουν τα πάντα που τους λέει για το μέλλον τους, αλλά ο Σόκκα δεν την πιστεύει και προσπαθεί να πείσει τους άλλους ότι αυτά που λέει δεν είναι αλήθεια. Όταν η μάντισσα ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει σεισμός κατά τη διάρκεια του θερισμού, την ίδια ώρα ο Άανγκ και ο Σόκκα βρίσκονται στο ηφαίστειο εκεί κοντά, επειδή ο Άανγκ ήθελα να κόψει ένα λουλούδι για την Ταμάρα, την οποία ερωτεύτηκε, αλλά βλέπει πώς ετοιμάζεται σεισμός. Γυρίζουν στο χωριό, το λένε σε όλους, αλλά και πάλι κανείς δεν τους πιστεύει. Για αυτό τον λόγο, κλέβουν το βιβλίο της μάντισσας, το οποίο περιέχει σχήματα σύννεφων με την σημασία του καθενός. Ο Άανγκ και η Ταμάρα, πάνω στον Άππα, ζώο του Άανγκ, σχηματίζουν στην αρχή νεκροκεφαλή και μετά ένα παράξενο σχήμα. Ο Σόκκα το δείχνει στη μάντισσα, η οποία λέει πώς σεισμός θα γίνει. Οι κάτοικοι προετοιμάζονται και χάρη στο σχέδιο του Σόκκα και τη δύναμη του Άανγκ, το χωριό παραμένει αβλαβές.
15 Ο Μπάτο της Φυλής του νερού[29] 7 Οκτωβρίου 2005 115
Ο Άαγνκ, η Ταμάρα και ο Σόκκα βρίσκουν τον Μπάτο, φίλο του πατέρα του Σόκκα και της Ταμάρας. Ο Άανγκ λαμβάνει ένα γράμμα, το οποίο προρίζεται στον Σόκκα και στην Ταμάρα από τον πατέρα τους, αλλά το κρύβει γιατί φοβάται ότι οι φίλοι του θα τον εγκαταλείψουν. Τελικά, οι φίλοι του το μαθαίνουν, μετά από μια δοκιμασία που περνά ο Σόκκα για να δείξει το ταλέντο του στην ηγεσία. Ο Σόκκα θυμώνει μαζί του και μαζί με την Ταμάρα φεύγει, όμως πέφτει πάνω στον Ζούκο και την Τζούν. Αλλά, ο Άανγκ το μαθαίνει και σώζει τους φίλους του. Ο Σόκκα χαλαρώνει και δέχεται να συνεχίσει μαζί με την Ταμάρα το ταξίδι με τον Άανγκ.
16 Ο λιποτάκτης[30] 21 Οκτωβρίου 2005 116
Οι ήρωες της ιστορίας βρίσκονται σε ένα χωριό της Φυλής της Φωτίας, όπου διεξάγεται γιορτή. Εκεί μαθαίνουν ότι οι στρατιώτες της Φυλής της Φωτιάς ψάχνουν τον Άανγκ για να τον παραδώσουν στον Οζάι. Προς κακή τους τύχη, τους αναγνωρίζουν, επειδή ο Άανγκ χρησιμοποιά τη μαγεία του άερα. Τους σώζει όμως ένας αντάρτης που ζει εκεί κοντά. Οδηγεί τον Άανγκ στον πρώην στρατηγό της Φυλής της Φωτιάς και πρώην δάσκαλο του Τζάο, Τζόν-Τζόνγκ. Εκεί ο Άανγκ παίρνει τη μορφή του Ρόκου και πείθει τον Τζον-Τζόνγκ να του μάθει τη μαγεία της φωτιάς, αν και στην αρχή διαφωνούσε λόγω του ότι ο Άανγκ έπρεπε πρώτα να μάθει τις μαγείες της γης και του νερού. Κατα λάθος, καίει την Ταμάρα, αλλά την ίδια στιγμή φτάνει ο Τζάο, ο οποίος προσπαθεί να πιάσει τον Άανγκ. Ο Άανγκ θυμάται αυτά που του είπε ο δάσκαλος του για το Τζάο και έτσι καταφέρνει να τον νικήσει.
17 Ο βόρειος ναός του αέρα[31] 4 Νοεμβρίου 2005 117
Ο Άανγκ, ο Σόκκα και η Ταμάρα ανακαλύπτουν τον Βόρειο Ναό του Αέρα, ο οποίος είναι γεμάτος με ανθρώπους, τους οποίους κυβερνά ένας επιστήμονας. Αυτός ο επιστήμονας άλλαξε τόσο πολύ τον ναό, που στην αρχή ο Άανγκ θύμωσε μαζί του. Ο επιστήμονας πρέπει να φτιάχνει νέα όπλα για τον στρατό της Φυλής της Φωτιάς, αλλά όταν συναντά τον πρωθυπουργό της Φυλής της Φωτιάς, ο Άανγκ αρνείται να παραδώσει τον ναό και έτσι αρχίζει μια τρομερή μάχη. Την κατάσταση σώζει η ευφυϊα του Σόκκα. Στο τέλος, οι πολιορκημένοι καταφέρνουν να νικήσουν, αλλά οι μάγοι φωτιάς βρίσκουν ένα αερόστατο (όπλο των αντιπάλων τους) και το μεταφέρνουν στη χώρα τους.
18 Ο δάσκαλος του νεροδαμάσματος[32] 18 Νοεμβρίου 2005 118
Οι ήρωες της ιστορίας επιτέλους φτάνουν στον Βόρειο Πόλο, όπου θα μάθουν στον Άανγκ την μαγεία του νερού, αλλά, λόγω των τοπικών παραδόσεων, αρνούνται να εκπαιδεύσουν την Ταμάρα. Εκείνη θυμώνει, αλλά ο Σόκκα προτείνει στον Άανγκ να της δείχνει κάθε νύχτα τα νέα κόλπα που μαθαίνει. Προς κακή τους τύχη, αυτό το μαθαίνει ο δάσκαλος του, Πάκο. Ο Άανγκ ζητά συγγνώμη, αλλά η Ταμάρα προκαλεί τον Πάκο σε μονομαχία. Ο Πάκο θα την νικήσει, αλλά μαθαίνει πώς η Ταμάρα είναι η εγγονή της αρραβωναστικιάς του. Εξηγεί στην Ταμάρα ότι το κολιέ που φορά το δημιούργησε αυτός για να ζητήσει σε γάμο τη γιαγιά της. Την ίδια ώρα, ο Σόκκα μαζί με την πριγκίππισα Γιούι μαθαίνουν ότι ο νάυαρχος Τζάο σκοπεύει να αρχίσει επίθεση κατά της Βόρειας Φυλής του Νερού.
19 Η πολιορκία του βορρά, μέρος 1ο[33] 2 Δεκεμβρίου 2005 119
Η πολιορκία αρχίζει. Ο Ζούκο θέλει να αιχμαλωτίσει τον Άανγκ, την ώρα που αυτός θα ψάχνει την είσοδο για τον Κόσμο των Πνευμάτων, για να βρει τα Πνευματα του Ωκεανού και του Φεγγαριού, πνεύματα-προστάτες της Φυλής του Νερού. Εκεί βρίσκει τον Ρόκου, ο οποίος του λέει ότι υπάρχει ένα πνεύμα, το πνεύμα Κοχ, το οποίο ξέρει από κοντά τα πνεύματα που ψάχνει, όμως προειδοποιεί τον Άανγκ να είναι προσεχτικός μαζί του και να μην δείξει τα αισθήματα του, αλλιώς το πνεύμα θα του κλέψει το πρόσωπο.
20 Η πολιορκία του βορρά, μέρος 2ο[34] 2 Δεκεμβρίου 2005 120
Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς. Ο Άανγκ συναντά το πνεύμα Κοχ και καταφέρνει να μην χάσει το πρόσωπο του. Γυρίζοντας στον κόσμο των θνητών, καταλαμβαίνει πώς έγινε αιχμάλωτος του Ζούκο, ο οποίος σε μια μονομαχία νίκησε την Ταμάρα. Ο Σόκκα, η Ταμάρα, η Γιούι και ο Άππα ψάχνουν τον Άανγκ και τελικά τον βρίσκουν. Η Ταμάρα ακινητοποιεί τον Ζούκο, αλλά ο Άανγκ τους πείθει να τον πάρουν μαζί τους. Την ίδια ώρα ο Τζάο εξιστορεί στον Άιρο μια ανακάληψη που έκανε στο Βασίλειο της Γης, ότι δηλαδή τα πνεύματα του Ωκεανού και του Φεγγαριού έδωσαν την αθανασία τους για να γίνουν μέρος του κόσμου των θνητών. Μπαίνοντας μέσα στην πόλη, ο Τζάο βρίσκει μια όαση όπου βρίσκουνται τα 2 ψάρια, τα πνεύματα Ωκεανού και Φεγγαριού. Σκοτώνει το πνεύμα του Φεγγαριού. Την ίδια ώρα, η Γιούι εξιστορεί στον Άανγκ και στους φίλους του ότι χρωστά τη ζωή της στο πνεύμα του Φεγγαριού. Φτάνοντας στην λίμνη, ο Άανγκ και ο Άιρο προσπαθούν να πείσουν τον Τζάο να ηρεμήσει και να μην σκοτώσει το πνεύμα, αλλά αυτός το έκανε. Αρχίζει χάος, και ο Άανγκ μπαίνοντας στην Κατάσταση του Αβατάρ κατατροπώνει τον στόλο της Φυλής της Φωτίας. Σε μια γέφυρα, ο Ζούκο και ο Τζάο μονομαχούν, αλλά στο τέλος ο Τζάο αιχμαλωτίζεται από το πνεύμα του Ωκεανού. Έτσι τελείωνει ο πρώτος κύκλος της σειράς.

Σε DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τηλεοπτικό κανάλι Nickelodeon άρχισε να πωλά τα DVD του πρώτου κύκλου (Season One DVDs) στις 31 Ιανουαρίου 2006. Το κάθε DVD, με εξαίρεση ένα, περιείχαν 4 επεισόδια σε ένα δίσκο. Η εξαίρεση ήταν το The Complete Book One Collection Box Set, το οποίο περιείχε όλα τα 20 επεισόδια σε 6 δίσκους.

Στις ΗΠΑ, όλα τα DVD του πρώτου κύκλου κωδικοποιήθηκαν με το σύστημα NTSC. Δεδομένου του ότι το NTSC δεν χρησιμοποιείται σε περιοχές εκτός της Βορείου Αμερικής, τα DVD δεν μπορούσαν να πωληθούν σε αυτές και το Nickelodeon αναγκάστηκε να εκδώσει τα DVD για τις περιοχές αυτές με κωδικοποίηση σε σύστημα PAL. Η έκδοση αυτών των DVDs άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 2007[6], και το κάθε DVD κυκλοφόρησε μήνες αργότερα από την αρχική έκδοση. Όπως και τα πρωτότυπα DVDs, το κάθε ένα από αυτά περιείχε 4 επεισόδια σε 1 δίσκο, [6][35][36][37][38] με εξαίρεση το «The Complete Book One Collection Box Set», το οποίο περιείχε όλα τα 20 επεισόδια του πρώτου κύκλου σε 4 δίσκους[39].

Τόμος Δίσκοι Επεισόδεια Πρεμιέρα
Περιοχή 1 Περιοχή 2 Περιοχή 4
1 1 4 Ιανουαρίου 24, 2006[40] Φεβρουαρίου 19, 2007[6] Μαρτίου 15, 2007[41][42]
2 1 4 Μαρτίου 28, 2006[40] Ιουνίου 4, 2007[35] Ιουλίου 5, 2007[43]
3 1 4 Μαϊου 30, 2006[40] Σεπτεμβρίου 3, 2007[36] Μαρτίου 13, 2008[44]
4 1 4 Ιουλίου 18, 2006[40] Φεβρουαρίου 18, 2008[37] Ιουνίου 19, 2008[45]
5 1 4 Σεπτεμβρίου 19, 2006[40] Μαϊου 26, 2008[38] Μαρτίου 5, 2009[46][47]
Box set 6[48] 20[48] Σεπτεμβρίου 12, 2006[40] Ιανουαρίου 26, 2009[49] Ιουνίου 4, 2009[50][51]

Επίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πρώτο κύκλο της σειράς Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου βασίζεται το βιντεοπαιχνίδι Avatar: The Last Airbender[52].

Σε ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πρώτο κύκλο της σειράς Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου βασίζεται η ταινία The Last Airbender[53], η οποία κυκλοφόρησε στις 1 Ιουλίου 2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Avatar Sneak Peak». Nickelodeon. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  2. 2,0 2,1 Mell, Tory Ireland (27 Μαΐου 2008). «The Siege of the North — Part 2 Review». IGN Entertainment. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2009. (Αγγλικά)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Fries, Laura (21 Φεβρουαρίου 2005). «Avatar: The Last Airbender Review». Variety TV. Reed-Elsevier Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  4. Ryan Ball (3 Μαΐου 2005). «Cartoons on the Bay Picks Winners». Animation Magazine. Animation Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2007. (Αγγλικά)
  5. «Avatar: The Last Airbender — The Complete Book 1 DVD Information». TVShowsOnDvd.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2008. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Avatar — The Legend of Aang — Book 1 - Water Vol.1». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  7. McClintock, Pamela· Snyder, Gabriel (8 Ιανουαρίου 2007). «Shyamalan's 'Avatar' also to bigscreen». Variety.com. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2008. (Αγγλικά)
  8. Fernandez, Jay A. (March 15, 2009). «Four more land 'Airbender' roles». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-04-05. https://web.archive.org/web/20090405184407/http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/news/e3i68061ff8eae6a637ce15f10f7be4da48. Ανακτήθηκε στις April 3, 2009. (Αγγλικά)
  9. 9,0 9,1 DiMartino, Michael Dante· Konietzko, Bryan (29 Αυγούστου 2005). Interview with "Avatar" Program Creators — Page 3. Συνέντευξη με Aaron H. Bynum. Aaron H. Bynum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Transcript) στις 16 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2008.  Unknown parameter |program= ignored (βοήθεια)
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 «Avatar: The Last Airbender». Hollywood.com. Hollywood Media Corporation. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. 
  11. Director: Dave Filoni; Writer: Aaron Ehasz. The Siege of the North, Part II. Avatar: The Last Airbender. 
  12. Director: Lauren MacMullan; Writer: Michael Dante DiMartino. The Southern Air Temple. Avatar: The Last Airbender. 
  13. Director: Dave Filoni; Writer: James Eagan. Jet. Avatar: The Last Airbender. 
  14. «Season 1». Avatar: The Last Airbender. IGN. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  15. Imdb.com - The Boy in the Iceberg(Αγγλικά)
  16. Tv.com - The Avatar Returns Αρχειοθετήθηκε 2010-08-23 στο Wayback Machine.(Αγγλικά)
  17. Imdb.com - The Southern Air Temple(Αγγλικά)
  18. Imdb.com - The Warriors of Kyoshi(Αγγλικά)
  19. Imdb.com - The King of Omashu(Αγγλικά)
  20. Imdb.com - Imprisonde(Αγγλικά)
  21. Imdb.com - The Spirit World: Winter Solstice(Αγγλικά)
  22. Imdb.com - Avatar Roku: Winter Solstice, Part 2(Αγγλικά)
  23. Imdb.com - The Waterbending Scroll(Αγγλικά)
  24. Imdb.com - Jet(Αγγλικά)
  25. Imdb.com - The Great Divide(Αγγλικά)
  26. Imdb.com - The Storm(Αγγλικά)
  27. Imdb.com - The Blue Spirit(Αγγλικά)
  28. Tv.com - The Fortuneteller Αρχειοθετήθηκε 2010-08-14 στο Wayback Machine.(Αγγλικά)
  29. Imdb.com - Bato of the Water Tribe(Αγγλικά)
  30. Imdb.com - The Deserter(Αγγλικά)
  31. Imdb.com - The Northern Air Temple(Αγγλικά)
  32. Imdb.com - The Waterbending Master(Αγγλικά)
  33. Imdb.com - The Siege of the North, Part I(Αγγλικά)
  34. Imdb.com - The Siege of North, Part II(Αγγλικά)
  35. 35,0 35,1 «Avatar — The Legend of Aang — Book 1 - Water Vol.2». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  36. 36,0 36,1 «Avatar — The Legend of Aang — Book 1 - Water Vol.3». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  37. 37,0 37,1 «Avatar — The Legend of Aang — Book 1 - Water Vol.4». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  38. 38,0 38,1 «Avatar — The Legend of Aang — Book 1 - Water Vol.5». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. (Αγγλικά)
  39. «Avatar — The Last Airbender: The Complete Book 1 - Water — Collection (vol. 1-5)». Amazon.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2008. 
  40. 40,0 40,1 40,2 40,3 40,4 40,5 «Avatar: The Last Airbender on DVD». TVShowsOnDVD.com. Φεβρουαρίου 24, 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008. (Αγγλικά)
  41. «Avatar - The Last Airbender: Book 1 - Water: Volume 1». EzyDVD. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  42. «Avatar: Book 1 - Water - Vol 1 DVD». JB Hi-Fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  43. «Avatar: Book 1 - Water Vol - 2». JB Hi-Fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  44. «Avatar: Book 1 - Water Vol - 3». JB Hi-Fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  45. «Avatar: Book 1 - Water Vol - 4». JB Hi-Fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  46. «Avatar: Book 1 - Water Vol - 5». JB Hi-Fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  47. «Avatar - The Legend of Aang: Book 1 - Water: Volume 5». EzyDVD. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  48. 48,0 48,1 «Avatar: The Last Airbender — Season One DVD Information». TVShowsOnDVD.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008. (Αγγλικά)
  49. «DVD: Avatar: Book 1 Water: Volume 1/2/3/4/5: 5dvd (2009)». hmv.com. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. (Αγγλικά)
  50. «Avatar - The Legend of Aang: The Complete Book 1 Collection (5 Disc Box Set)». EzyDVD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  51. «Avatar: The Legend of Aang (Complete Book 1) (5 DVD Set) - DVD». JB Hi-Fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2009. (Αγγλικά)
  52. Imdb.com - Avatar: The Last Airbender (VG)(Αγγλικά)
  53. Imdb.com - The Last Airbender (main details)(Αγγλικά)

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Κατάλογος επεισοδίων του Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Avatar: The Last Airbender (season 1) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).