Αβέλ του Βαιθμααχά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αβέλ-Βαιθ-Μααχά)

Η Αβέλ-Βαιθ-Μααχά, Αβέλ-βαιθ-μααχά ή Αβέλ του Βαιθ-μααχάἈβὲλ καὶ Βαιθμαχὰ» και «Ἀβελβαιθαμααχὰ», Ο') ήταν Βιβλική πόλη του αρχαίου Ισραήλ, η οποία ταυτίζεται με τη σημερινή Τελ Αμπίλ (Τελ Αβέλ Μπετ Μάακα). Το όνομά της σημαίνει «Πηγή του Οίκου Μααχά» και το οφείλει στο γεγονός ότι βρισκόταν σε μια γόνιμη, πλούσια σε νερά περιοχή.

Η περιτοιχισμένη αυτή πόλη ανήκε στην εδαφική περιοχή της φυλής του Νεφθαλί και βρισκόταν σε πλεονεκτική τοποθεσία στη βόρεια Παλαιστίνη, κοντά στη διασταύρωση της Α-Δ οδού από Δαμασκό προς Τύρο, κοντά στη λίμνη Χουλέ.

Στη Βιβλική αφήγηση αναφέρεται ότι οι άντρες του Δαβίδ υπό τις διαταγές του Ιωάβ, καταδιώκοντας τον στασιαστή Σεβά, πολιόρκησαν την πόλη όταν εκείνος κατέφυγε εκεί. Ενόψει της καταστροφής που ανέμενε η πόλη, μια σοφή γυναίκα ικέτευσε τον Ιωάβ να μην καταστρέψει αυτή την αρχαία μητρόπολη όπου κατέφευγαν οι Ισραηλίτες για να λάβουν δίκαιες κρίσεις. Οι κάτοικοι της πόλης, υπακούοντας στη συμβουλή της, έκοψαν το κεφάλι του Σεβά και το πέταξαν έξω από τα τείχη, διασώζοντας έτσι την πόλη. (2 Σαμουήλ 20:14-22)

Με την παρότρυνση του Βασιλιά του Ιούδα Ασά, ο Σύρος Βεν-αδάδ Α' επιτέθηκε και σε αυτή την πόλη για να εμποδίσει τον Βασιλιά του Ισραήλ Βαασά από το να ανοικοδομήσει τη Ραμά. (1 Βασιλέων 15:20) Αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φεκά, ο Ασσύριος Βασιλιάς Θεγλάθ-φελασάρ Γ' πήρε αιχμαλώτους στην Ασσυρία όλους τους κατοίκους της. (2 Βασιλέων 15:29) Αυτή η πόλη, η οποία αναφέρεται στα ασσυριακά κείμενα ως Αβιλακά, εμφανίζεται στις επιγραφές του Θεγλάθ-φελασάρ Γ' στον κατάλογο των πόλεων που κατέλαβε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]