Αέτωμα της Αποθέωσης του Ηρακλή (Ακρόπολη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
αέτωμα της Αποθέωσης του Ηρακλή
 
Ονομασίααέτωμα της Αποθέωσης του Ηρακλή
Έτος δημιουργίας2ο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ.
Είδοςαέτωμα
Διαστάσειςτρίγωνο, βάση: 6,6 μ, ύψος: 94 εκ.
ΜουσείοΜουσείο Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου9 και 55
Χάρτης
δεδομένα

Το Αέτωμα της Αποθέωσης του Ηρακλή βρέθηκε στην Ακρόπολη και φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ιστορικό της ανακάλυψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε θρυμματισμένο το 1888 ανατολικά και νοτιοανατολικά του Παρθενώνα. Η συναρμολόγηση έγινε από τον καθηγητή Ρούντολφ Χέμπερνταϊ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι από πώρινο λίθο. Από τα αρχικά 6,6 μέτρα της βάσης σώζονται μόλις 1,74 μέτρα. Αποκαταστάθηκε το κεντρικό τμήμα και το μισό περίπου της δεξιάς πτέρυγας του αρχικού αετώματος, ενώ η αριστερή πτέρυγα λείπει. Στο κεντρικό τμήμα εικονίζεται ένας γενειοφόρος άνδρας καθισμένος σε θρόνο προς τα δεξιά. Ακουμπάει τα πόδια του σε υποπόδιο. Στο κεφάλι φοράει διάδημα που είναι διακοσμημένο με μαιάνδρους και φύλλα. Λείπουν μέρη της κόμης, το αριστερό χέρι, το δεξί χέρι από τον αγκώνα, το αριστερό πόδι και μέρη του κάτω σώματος. Λείπουν επίσης τμήματα του θρόνου. Η κόμη είναι κυματιστή μπροστά και χωρισμένη με λεπτές ραβδώσεις, ενώ πίσω καταλήγει σε μακρές παχιές πλεξούδες μέχρι τους ώμους. Φοράει χιτώνα με κοντά μανίκια, και ιμάτιο με μπορντούρα από απλό μαίανδρο που σκεπάζει το δεξί χέρι και τον θρόνο. Στα πόδια φοράει κόκκινα σανδάλια. Στο χέρι κρατάει σκήπτρο ή κεραυνό, και ίσως έναν αετό. Στα δεξιά του μια γυναίκα καθιστή. Λείπει η κεφαλή, το μεγαλύτερο μέρος του αριστερού χεριού, ο δεξιός αγκώνας, και το κάτω σώμα, εκτός από ένα μέρος της δεξιάς πατούσας. Ένας άλλος άνδρας που φοράει χιτώνα και λεοντή βηματίζει με το αριστερό πόδι μπροστά.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονίζεται ο Δίας με την Ήρα και ο Ηρακλής που ανέβηκε στον Όλυμπο μετά την ολοκλήρωση των άθλων του, συνοδευόμενος από την Ίριδα, αγγελιοφόρο των θεών. Πιστεύεται ότι κοσμούσε κάποιο μικρό κτίριο της Ακρόπολης ή τον παλαιότερο Παρθενώνα, τον λεγόμενο Εκατόμπεδο.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έργο αττικού εργαστηρίου της αρχαϊκής περιόδου.

Καλλιτεχνική ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτη είναι η εμμονή του καλλιτέχνη στις διακοσμητικές λεπτομέρειες, που αποδίδονται με ανάγλυφο ή εγχάραξη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]