ΑΦΚ Έσκιλστουνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΦΚ Γιουνάιτεντ)
ΑΦΚ Έσκιλστουνα
Επίσημη ονομασίαAthletic FC Eskilstuna
Ίδρυση2007
ΈδραΈσκιλστουνα, Σουηδία
ΣτάδιοΤουναβάλλεν, Δήμος Έσκιλστουνα
ΠροπονητήςÖzcan Melkemichel
ΠρωτάθλημαΣούπερεταν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η ΑΦΚ Έσκιλστουνα είναι μια σουηδική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την ομώνυμη πόλη Έσκιλστουνα. Έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Τουναβάλλεν, χωρητικότητας 7.800 θεατών.

Ιστορία ίδρυσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ιστορικού συλλόγου Βέσμπι ΙΚ (έτος ίδρυσης 1924), με έδρα τη συνοικία Ούπλαντς Βέσμπι της Στοκχόλμης, συγχωνεύτηκε το 2005 με τη νεοφώτιστη στη Σούπερεταν (δεύτερη κατηγορία) ΦΚ Καφέ Όπερα, ομάδα που ιδρύθηκε το 1991 από τον Ιταλό ιδιοκτήτη του ομώνυμου καφέ-νυχτερινού κέντρου της Στοκχόλμης, σχηματίζοντας την ΦΚ Βέσμπι Γιουνάιτεντ, η οποία "κληρονόμησε" το δικαίωμα συμμετοχής στη Σούπερεταν. Το 2007 ένας Ρώσος επιχειρηματίας ίδρυσε την Αθλέτικ ΦΚ, η οποία το 2010 εξαγόρασε την ΦΚ Βέσμπι Γιουνάιτεντ, συμμετέχοντας στη θέση αυτής στη "Ντιβίζιον 1" (τρίτη κατηγορία). Το 2012 η Αθλέτικ ΦΚ μετονομάστηκε σε ΑΦΚ Γιουνάιτεντ, ενώ μετά το τέλος της σεζόν 2013 μετέφερε την έδρα της από το Βέσμπι στο γήπεδο Σκύτεχολμς Ίντροτσπλατς στη Σόλνα. Η Βέσμπι ΙΚ με την ευκαιρία αυτή επανασύστησε ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο όμως πέντε χρόνια αργότερα, το 2018 ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτώχευσης. Η ΑΦΚ Γιουνάιτεντ μετά το τέλος της σεζόν 2016 άλλαξε το όνομά της σε ΑΦΚ Έσκιλστουνα και μετέφερε την έδρα της στο γήπεδο Τουναβάλλεν της Έσκιλστουνα, μιας πόλης που επί περίπου μισό αιώνα δεν είχε ποδοσφαιρική ομάδα στις δύο ανώτερες κατηγορίες. Άλλωστε η μετακίνηση της ομάδας στην Έσκιλστουνα προέκυψε κατόπιν πρωτοβουλίας-πρόσκλησης του τοπικού συλλόγου Έσκιλστουνα Σίτι ΦΚ (Eskilstuna City FC), ο οποίος ενσωμάτωσε το ανδρικό τμήμα του στην ΑΦΚ Έσκιλστουνα, ασχολούμενος πλέον μόνο με τμήματα υποδομής.[1]

Αγωνιστική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν 2016 η ΑΦΚ Γιουνάιτεντ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Σούπερεταν και κέρδισε την άνοδό της για πρώτη φορά στην Άλσβενσκαν, όπου αγωνίστηκε το 2017 με τη νέα της πλέον επωνυμία ΑΦΚ Έσκιλστουνα. Στην πρώτη της σεζόν στην ανώτατη κατηγορία κατέλαβε την 16η (τελευταία) θέση και υποβιβάστηκε, επιστρέφοντας για τη σεζόν 2018 στη Σούπερεταν, όπου κατέλαβε την 3η θέση και το δικαίωμα διεκδίκησης της ανόδου σε διπλούς αγώνες μπαράζ. Εκεί κατάφερε να κερδίσει μέσα από τις αναμετρήσεις με τη 14η της Άλσβενσκαν Μπρομαποϊκάρνα την άμεση επάνοδό της για τη σεζόν 2019, από όπου όμως υποβιβάστηκε εκ νέου καταλαμβάνοντας και πάλι την τελευταία 16η θέση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Klart: AFC United flyttar till Eskilstuna» (Οριστικό: η ΑΦΚ Γιουνάιτεντ μετακομίζει στην Έσκιλστουνα), άρθρο στον ιστότοπο της Sportbladet (αθλητικό τμήμα της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet), του Per Bohman (σουηδικά), 7 Ιουλίου 2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Athletic FC Eskilstuna της Σουηδικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).