Ώρες κοινής ησυχίας (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ώρες κοινής ησυχίας
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαKaterina Evangelakou
ΠαραγωγήΚατερίνα Ευαγγελάκου
ΣενάριοΚατερίνα Ευαγγελάκου
Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΥβόννη Μαλτέζου
Ερρίκος Λίτσης
ΜουσικήΔήμητρα Γαλάνη
ΦωτογραφίαΓιώργος Αργυροηλιόπουλος
ΜοντάζΙωάννα Σπηλιοπούλου
ΣκηνογραφίαΙουλία Σταυρίδου
Εταιρεία παραγωγήςBad Movies
ΔιανομήRosebud
Πρώτη προβολή24 Νοεμβρίου 2006 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
15 Φεβρουαρίου 2007 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία26 Ιουνίου 2007 (DVD)
Διάρκεια86 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Ώρες κοινής ησυχίας είναι ο τίτλος μιας ελληνικής δραματικής ταινίας του 2006 σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια νύχτα σε μια πολυκατοικία στην Αθήνα συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα που ψυχογραφούν το νεοελληνικό πληθυσμό.

Σε μια γειτονιά, τα πράγματα φαίνεται να είναι ήρεμα. Το μόνο που ταράζει το σκηνικό είναι ο συναγερμός ενός αυτοκινήτου που χτυπάει ανά περιόδους, αναστατώνοντας τους πάντες. Σε μια πολυκατοικία της συγκεκριμένης γειτονιάς, πέντε παράλληλες ιστορίες εξελίσσονται, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, οι οποίες, όμως, εντέλει συνδέονται.

Η Λουκία κι η Νίκη είναι δύο ελαφρόμυαλες αδελφές που σπουδάζουν στην Αθήνα και μοιράζονται το ίδιο σπίτι. Εντελώς αντίθετες ως χαρακτήρες, βρίσκονται διαρκώς σε αντιπαράθεση. Στο διπλανό διαμέρισμα μένει μια γιαγιά που πέφτει για ύπνο. Δύο ληστές θα διαρρήξουν το διαμέρισμά της. Η γιαγιά, όμως, τους επιφυλάσσει μιαν έκπληξη, μια και δεν ζει πλέον.

Στο επάνω διαμέρισμα, μια όμορφη κοπέλα περιμένει τον αγαπημένο της. Εκείνος, όμως, είναι γιατρός και αργεί να εμφανιστεί από την εφημερία του. Ένας μεσήλικας ηθοποιός, ταγμένος στην τέχνη, είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και να πρωταγωνιστήσει σε μια σαπουνόπερα, ενώ δεν εμπιστεύεται τον νεαρό φίλο του. Τέλος, ένας ταξιτζής προσπαθεί να μπει στο διαμέρισμα της γυναίκας του, την οποία διεκδικεί και η οποία τον έχει παρατήσει κι έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι της μάνας της.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συναγερμός που ακούγεται διαρκώς στην ταινία δεν σταματά ούτε όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους. [1] Τη μουσική της ταινίας έγραψε η Δήμητρας Γαλάνη. [2]

Προβλήθηκε στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ ο Χρήστος Στέργιογλου απέσπασε για την ερμηνεία του με το Κρατικό Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου. [3] Η ταινία κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 26 Ιουνίου 2007. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ωρες κοινής ησυχίας». www.provoles.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ώρες Κοινής Ησυχίας: Το τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη για την ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου». CultureNow.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 
  3. «Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος | Νέα | Δραστηριότητες | Ώρες κοινής ησυχίας... στις αίθουσες». senariografoi.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 
  4. «Ωρες Κοινής Ησυχίας (2006)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]