Όρος Σκάρδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°4′59.99″N 20°49′59.99″E / 42.0833306°N 20.8333306°E / 42.0833306; 20.8333306

Όρος Σκάρδος
Χάρτης
Ύψος2.748 μέτρα
ΧώρεςΣερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Ο Σκάρδος (σερβικά, σλαβομακεδονικά: Шар планина‎‎ / Σαρ πλανίνα, αλβανικά: Malet e Sharrit / Μάλετ ε Σάρριτ) είναι οροσειρά στα Βαλκάνια που επεκτείνεται από το Κοσσυφοπέδιο και τη βορειοδυτική Βόρεια Μακεδονία έως τη βορειοανατολική Αλβανία. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς βρίσκεται σε υψόμετρο 2.748 μέτρων στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα, τα όρη ήταν γνωστά ως Σκάρδος και Σκόρδος (το Σκάρδον ὂρος κατά τον Πολύβιο και τον Πτολεμαίο)[1] και η σημερινή ονομασία προέρχεται από την αρχαία. Ονομάζεται μερικές φορές και Τσάρσκα Πλανίνα (Το βουνό του Τσάρου), λόγω του ότι βρίσκεται κοντά σε παλιές τοπικές πρωτεύουσες, διοικητικά κέντρα (Πρίζρεν, Σκόπια) της Σερβικής Αυτοκρατορίας.[2]

Όρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όρια του βουνού επεκτείνονται από την πόλη Πρίζρεν ακολουθώντας τους δύο ποταμούς του Πρίζρεν, Λούμπαρτ και Λέπενακ. Στα ανατολικά η οροσειρά περνάει από την πόλη Κασάνικ μέσα από το φαράγγι Κασάνικ και μπαίνει στη Βόρεια Μακεδονία από την κοιλάδα Πόλογκ. Τα όρια είναι δίπλα στις πηγές του Αξιού και εισέρχονται στην κοιλάδα του Μάβροβο. Εκεί ο ποταμός Ραντίκα χωρίζει τον ορεινό όγκο από το ψηλότερο όρος Κόραμπ. Κατόπιν, το βουνό φτάνει στη διασταύρωση των συνόρων τριών χωρών: του Κοσόβου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Η οροσειρά έπειτα συνεχίζει προς τη μικρή ορεινή πόλη Ρεστέλικα, τους ποταμούς Γκλομποσίκα, Πλάβα και τον Λευκό Δρίνο και τελικά φτάνει στην πόλη Πρίζρεν.

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά καλύπτει μία περιοχή περίπου 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 56,25% αυτής της περιοχής βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, 43,12% στο Κόσοβο και 0,65% στην Αλβανία. Υπάρχουν τρεις πεδιάδες: η Σίρινικ, η Βράτσα και η Ρουντόκα.[3] Τα βουνά επεκτείνονται ως το όρος Κόραμπ στα νοτιοδυτικά, και ένα μικρό μέρος τους μπαίνει στη βορειοδυτική Αλβανία. Υπάρχουν αρκετές ψηλές κορυφές:

  • Τίτωφ Βραχ (2.748 μ.)
  • Μαλ Τούρτσιν (2.707 μ.)
  • Μπάκρνταν (2.704 μ.)
  • Μπρίσταβετς (2.675 μ.)
  • Μεγάλη Ρουντόκα (2.658 μ.)
  • Πεσκόβι (2.651 μ.)
  • Μικρή Ρουντόκα (2.629μ.)

Η χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει καλλιέργειες μέχρι τα 1000 μ. υψόμετρο, δάση ως τα 1.700 μ. και σε μεγαλύτερα υψόμετρα βρύα. Στα βουνά Σαρ βρίσκεται η μεγαλύτερη περιοχή που καλύπτεται από βρύα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι χιονισμένες κορυφές των βουνών απεικονίζονται στο έμβλημα της πόλης των Σκοπίων.

Τα βουνά Σαρ στο Κόσοβο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βουνά είναι στα Ν-ΝΑ του Κοσόβου και της Μετόχια. Πολλές αλπικές και παγετώδεις λίμνες βρίσκονται στο Κοσοβιανό μέρος των βουνών, ειδικά νότια του χωριόυ Ντραγκάς, της περιοχής του Σουτμαν και της περιοχής βόρεια της Βράκα. Το χιονοδρομικό κέντρο της Μπρεζόβικα, με υψόμετρο από 900 έως 2.524 μέτρα είναι ΝΑ των βουνών. Η οροσειρά στο Κόσοβο χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες: στη ζώνη του Λιούμποτεν και της Μπρεζόβικα, στην κεντρική ζώνη του Πρίζρεν και στη ζώνη της Οπόια και της Γκόρα. Πόλεις και χωριά που βρίσκονται δίπλα στο βουνό είναι το Πρίζρεν, που είναι χτισμένο στους πρόποδες του, η πόλη Κατσιάνικ, καθώς και τα χωριά Ντραγκάς, Μπρεζόβικα και Στρπτσε. Λίμνες στο Κοσοβιανό μέρος των βουνών είναι η μεγάλη και η μικρή Γιαζινάκο, η Σουτμάνσκο και οι Στρμπάσκο, Μπλατέσκο και Ντινιβόντνο.

Εθνικό πάρκο Σαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο Σαρ

Το Εθνικό Πάρκο Βουνών Σαρ είναι στην περιοχή του Κοσόβου και απλώνεται σε έκταση 380 τετραγωνικών χλμ. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο το 1993 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995. Αποτελεί τόπο κατοικίας πολλών ζώων όπως ο λύκος, η αρκούδα, το ελάφι και η αγριόγατα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. William Smith, Dictionary of Greek and Roman geography p. 928
  2. Radoš Ljušić, Andrija Veselinović (2001). Srpske dinastije (στα Σερβικά). Νόβι Σαντ. ISBN 86-83639-01-0. 
  3. Živko Stefanovski. Šar Planina (στα Σλαβομακεδονικά). Tetovo: Napredok. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Šar Mountains στο Wikimedia Commons