Όρος Κερκπάτρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 84°20′0″S 166°25′0″E / 84.33333°S 166.41667°E / -84.33333; 166.41667

Όρος Κερκπάτρικ
Χάρτης
Ύψος4.528 μέτρα
ΟροσειράQueen Alexandra Range
ΉπειροςΑνταρκτική

Το Όρος Κερκπάτρικ (Kirkpatrick) είναι υψηλό βουνό στην Ανταρκτική, που ανήκει στην Οροσειρά της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, της οποίας και κατέχει την υψηλότερη κορυφή, με υψόμετρο 4.528 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται κοντά (8 km δυτικά) στο Όρος Ντίκερσον και είναι γενικώς ελεύθερο από πάγους. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι 84° 20΄ νότιο πλάτος και 166° 25΄ ανατολικό μήκος.

Το Κερκπάτρικ ανακαλύφθηκε από την Βρετανική Εξερευνητική Αποστολή Ανταρκτικής (1907-09), η οποία του έδωσε το όνομα ενός επιχειρηματία της Γλασκώβης, από τους αρχικούς οικονομικούς υποστηρικτές της αποστολής. Εναλλακτικά ονομάζεται και «Όρος Κιλπάτρικ» (Mount Kilpatrick).

Το Όρος Κερκπάτρικ ως τοποθεσία απολιθωμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Όρος Κερκπάτρικ βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες απολιθωμάτων στην Ανταρκτική. Επειδή κάποτε η Ανταρκτική ήταν θερμότερη και μερικώς καλυμμένη από πυκνά δάση, ενώ όλες οι ήπειροι της Γης ήταν ενωμένες σε μία «υπερήπειρο», την Παγγαία, πολλά προϊστορικά γένη ζώων της Ανταρκτικής έχουν συγγενείς σε άλλες ηπείρους. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο τριτυλόδους, φυτοφάγο ερπετό που παρουσίαζε ομοιότητες με θηλαστικό. Επίσης, έχει βρεθεί απολίθωμα πτερόσαυρου σε μέγεθος κόρακα, καθώς και πολυάριθμα απολιθώματα δεινοσαύρων, που μοιάζουν με πλατεόσαυρο, κοιλόφυση και διλοφόσαυρο. Στο Όρος Κερκπάτρικ βρέθηκε το απολίθωμα του πρώτου γένους δεινόσαυρου που ονομάσθηκε επιστημονικά στην Ανταρκτική: του μεγάλου αρπακτικού κρυολοφόσαυρου. Το 2004 επιστήμονες ανεκάλυψαν στο βουνό και υπολείμματα ενός σαυρόποδου, δηλαδή ενός μεγάλου φυτοφάγου δεινοσαύρου.