Όθων ντε Τουρναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όθων ντε Τουρναί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Τουρναί
Θάνατος13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΓοδεφρείδος ντε Τουρναί
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣταυροφόρος

Ο Όθων ντε Τουρναί ή Τουρνέ ή Όθων του Τουρναί (Othon de Tournay), ήταν Γάλλος ιππότης και σταυροφόρος. Φεουδάρχης και βαρώνος των Καλαβρύτων κύριος δώδεκα τιμαρίων. Ο Τουρναί καταγόταν από τη Γαλλία και το Τουρναί της Νορμανδίας, σήμερα ανήκει στο Βέλγιο, όπου η οικογένεια του ήταν φεουδάρχες υποτελείς στον Δούκα της Νορμανδίας[1].

Ο Όθων συμμετείχε στην Δ' Σταυροφορία με τον στρατό του Σαμπλίτη ή του Βιλλεαρδουίνου γι' αυτό άλλωστε μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου και τη δημιουργία του Πριγκιπάτου της Αχαΐας τιμήθηκε με τιμάρια. Το Ελληνικό χρονικόν του Μορέως αναφέρει :

Τὸν μισὲρ Ὄτον ντὲ Ντουρνᾶ ἐπρόνοιασεν ὡσαύτως νὰ ἔχῃ τὰ Καλάβρυτα καὶ φίε δέκα καὶ δύο.
Χρονικό του Μορέως[2]

Το Γαλλικό χρονικό αναφέρει ότι του δόθηκαν τιμάρια στο Grite ή στο Colovrate, το Αραγωνικό αναφέρει ότι η βαρωνία δόθηκε στον Γοδεφρείδο, γιος του, στην περιοχή του κάστρου της Κλοκίνας. Άλλη εκδοχή λέει ότι ο Όθων έχτισε το κάστρο Καλοβράτ για προσωπική του οικία και να ελέγχει το φέουδο του και από αυτό πήραν τα σημερινά Καλάβρυτα το όνομα τους[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tournai-sur-Dives, son église, ses alentours Historique de Tournai Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 7 Μαρτίου 2013
  2. Το Χρονικόν του Μωρέως
  3. Πανκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, Τα Καλάβρυτα τους Βυζαντινούς χρόνους Αρχειοθετήθηκε 2013-01-18 στο Wayback Machine.,