Ίρις (οπτική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ίρις.
Ίριδα με 9 λεπίδες

Στην οπτική Ίριδα ονομάζεται το διάφραγμα οποιουδήποτε οπτικού οργάνου που προσομοιάζει την ίριδα του οφθαλμού. Έχει δύο κύριες λειτουργίες, τον έλεγχο της ισχύος της εισερχόμενης ακτινοβολίας στο όργανο και την μεταβολή του βάθους πεδίου του οργάνου. Ο έλεγχος της ισχύος επιτυγχάνεται με τη μεταβολή της ενεργούς διατομής της ίριδας-διαφράγματος. Με αυτό τον τρόπο η διατομή της δέσμης της εισερχόμενης ακτινοβολίας περιορίζεται από την διατομή της ίριδας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι π.χ. να μην υπερεκτεθεί το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής.

Κατά δεύτερον η ελάττωση της διατομής της ίριδας αυξάνει το βάθος πεδίου του οργάνου. Έτσι είδωλα δύο αντικειμένων που βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους στον τρισδιάστατο χώρο, αποτυπώνονται με την ίδια ευκρίνεια στο πέτασμα του ειδώλου. Δηλαδή το οπτικό σύστημα είναι εστιασμένο ταυτόχρονα και στις δύο αποστάσεις των αντικειμένων.

Η ελάττωση όμως της διατομής της ίριδας ελαττώνει την εισερχόμενη ισχύ της δέσμης, συνεπώς θα πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για την λήψη του ειδώλου.