Ίασμος Ροδόπης
| Ίασμος | |
|---|---|
| Χάρτης | |
| Θέση στην Ελλάδα | |
| Πληροφορίες | |
| Γεωγραφικό Διαμέρισμα | Θράκη |
| Περιφέρεια | Αν. Μακεδονία & Θράκη |
| Νομός | Ροδόπη |
| Επίσημος πληθυσμός | 2.732 (2001) |
| Υψόμετρο | 26 m |
| Ταχυδρομικός κώδικας | 69200 |
| Τηλεφωνικός κωδικός | 25340 |
| Δικτυακός τόπος | www.iasmos.gr |
Ο Ίασμος (παλαιότερη ονομασία Γιασίκιοϊ [1]) είναι κωμόπολη (έδρα του Δήμου Ιάσμου) επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής - Ξάνθης. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη. Βρίσκεται στους πρόποδες της Ροδόπης σε υψόμετρο 30-50μ.
Στην κωμόπολη συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι με κύριες ασχολίες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία [2]. Είναι μια από τις παλαιότερες κωμοπόλεις του νομού Ροδόπης. Στον Ίασμο λειτουργεί σταθμός του ΟΣΕ της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Ορμενίου.
Πίνακας περιεχομένων |
[Επεξεργασία] Ιστορικά στοιχεία
Ο Ίασμος φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από κατοίκους της όμορης πόλης Αναστασιούπολης. Η Αναστασιούπολη ήταν ξακουστή βυζαντινή πόλη επί της Εγνατίας Οδού, μετονομασθείσα το 1341 σε Περιθεώριο από τον Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο. Το ρωμαϊκό της όνομα ήταν Διομήδου Σταύλος (Stabulum Diomedis) και το αρχαίο Κόσσυνθος. Την δεκαετία 1360-1370 η περιοχή καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και το Περιθεώριο καταστράφηκε. Οι κάτοικοί του δημιούργησαν τον Ίασμο στο μυχό της Βιστωνίδας, στο άνοιγμα του φαραγγιού του ποταμού Κομψάτου καθώς αυτός εξέρχεται της Ροδόπης και καταλήγει νότια στην πεδιάδα. Πρώτη φορά αναφέρεται ο Ίασμος από τον Εβλιγιά Τσελεμπή το 1600. Σύντομα εξελίχτηκε σε μεγάλο αγροτοεμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία, καλλιεργώντας κρεμμύδια, μετάξι, καπνό και αμπέλια. Φημισμένο είναι ακόμα και σήμερα το τσίπουρο Ιάσμου. Η άνθηση της κωμόπολης οδήγησε και σε οικιστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά παραμένουν τα διώροφα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, όπως αυτό του Κούγια και αυτό του Παπαβασιλείου (τριώροφο). Έργο εκείνης της εποχής είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου με το χαρακτηριστικό καμπαναριό του και την εικόνα του ομώνυμου αγίου του 1814.
[Επεξεργασία] Αξιοθέατα
- Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον ποταμό Κομψάτο χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες. Το κυρίως τόξο έχει άνοιγμα 21,80 μέτρα και ύψος 12 μέτρα ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα 17 μέτρα. [3]
- Το ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου του 18ου αιώνα.
- Τα Θρακικά μετέωρα - φυσικό τοπίο κάλλους με άγρια φύση (και άγρια άλογα) - τα οποία βρίσκονται βόρεια του Ιάσμου δίπλα στον οικισμό Πολύαρνο. Στον Πολύαρνο ο Πολιτιστικό Σύλλογος Ιάσμου διατηρεί ξενώνα-καταφύγιο [4].
[Επεξεργασία] Φωτογραφίες
-
Μεταβυζαντινό πέτρινο τοξωτό γεφύρι 17-18ου αιώνα στο ποταμό Κομψάτο.
[Επεξεργασία] Βιβλιογραφία
- ↑ "Ίασμος (1921) (νεοελληνική εποχή)". Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός - Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. http://www.xanthi.ilsp.gr/thraki/history/his.asp?perioxhid=N0801. Ανακτήθηκε την 2011-05-17.
- ↑ Ιστοσελίδα Δήμου Ιάσμου: Γενικές Πληροφορίες
- ↑ Άρθρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού odysseus.culture.gr: "Μεσαιωνική γέφυρα Κομψάτου ποταμού" της αρχαιολόγου Σταυρούλα Δαδάκη.
- ↑ "Στα Θρακικά Μετέωρα η Κίνηση Πολιτών Ν. Ροδόπης". Τοπική Εφημερίδα της Κομοτηνής: Ελεύθερο Βήμα. 2010-11-24. http://www.eleftherovima.gr/cgi-bin/news/viewnews.cgi?newsid1290597019,50443,. Ανακτήθηκε την 2011-06-14.
[Επεξεργασία] Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
- Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Ίασμου.
- Σελίδα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ίασμος
- Οδηγός Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Αναστασιούπολη - Περιθεώριο
- "Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Βυζαντινής περιόδου στο νομό Ροδόπης", Σοφία Δουκατά Δεμερτζή, Νικόλαος Ζήκος
- εφημερίδα Παρατηρηρής, άρθρο Μαρίας Νικολάου, "Ίασμος, ταξίδι στο χρόνο", Κομοτηνή 21 Ιουλίου 1999
- Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου, Επισκοπή Περιθεωρίου