Έρικ Μάσκιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρικ Μάσκιν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Δεκεμβρίου 1950[1][2][3]
Νέα Υόρκη[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ φιλοσοφίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ[6]
Κολέγιο Χάρβαρντ
Tenafly High School[7]
Elisabeth Morrow School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικονομολόγος
ερευνητής
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Πρίνστον
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
Santa Fe Institute
Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (Πρίνστον)
Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΥποτροφία Γκούγκενχαϊμ (1980)[8]
Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2007)[9]
Harvard Centennial Medal
Εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας (1981)[10]
μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών (1990)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Έρικ Μάσκιν (Eric Maskin· Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 1950) είναι Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2007 μαζί με τον Λεόνιτ Χούρβιτς (Leonid Hurwicz) και τον Ρότζερ Μάιερσον (Roger Myerson)[11] για το ότι «έθεσαν τα θεμέλια της θεωρίας της κατασκευής μηχανισμών (mechanism design)».[12]

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έρικ Μάσκιν διδάσκει κοινωνικές επιστήμες στην έδρα Albert O. Hirschman του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.[13]

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από όπου και πήρε το διδακτορικό του. Το 1976 πήγε στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, όπου ήταν βοηθός ερευνητής στο Jesus College. Δίδαξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης από το 1977 έως το 1984 και στο Χάρβαρντ από το 1985 έως το 2000, οπότε και μεταπήδησε στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών.

Έχει εργαστεί σε διάφορες περιοχές της οικονομικής επιστήμης, όπως η θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά των κινήτρων και η θεωρία των συμβολαίων. Είναι γνωστός κυρίως για τις δημοσιεύσεις του στη θεωρία κατασκευής μηχανισμών, την θεωρία της υλοποιήσης και τα δυναμικά παιχνίδια. Το τρέχον ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύγκριση διαφορετικών εκλογικών κανόνων, στην εξέταση των αιτιών των ανισοτήτων και στη μελέτη του σχηματισμού συνασπισμών.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Οικονομετρικής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και ανταποκριτής της Βρετανικής Ακαδημίας. Διετέλεσε μάλιστα πρόεδρος της Οικονομετρικής Κοινότητας το 2003.

Πατέντες λογισμικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάσκιν υποστήριξε ότι οι πατέντες λογισμικού εμποδίζουν την καινοτομία αντί να ενθαρρύνουν την πρόοδο. Οι εταιρείες παραγωγής λογισμικού, ημιαγωγών και υπολογιστών, υποστηρίζει, έχουν αποδειχθεί καινοτόμες παρά την ασθενή προστασία των πατεντών. Η καινοτομία σε αυτές τις βιομηχανίες είναι συνεχής και συμπληρωματική, οπότε ο ανταγωνισμός μπορεί να αυξήσει τα μελλοντικά τους κέρδη.[14]

Σε ένα τέτοιο δυναμικό περιβάλλον, «η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λογισμικού», υποστηρίζει ο Μάσκιν, «μπορεί να αποβεί μοιραία για την καινοτομία και την κοινωνική ευημερία». Χρησιμοποιεί μάλιστα και σαν παράδειγμα τη δεκαετία του 80' οπότε και η προστασία των ευρεσιτεχνιών αυτών ήταν εκτεταμένη. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η έντασης της έρευνας και ανάπτυξης και η παραγωγικότητα θα αυξάνονταν. Σε επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει ο Μάσκιν όμως, η αύξηση αυτή δε συνέβη ποτέ.

«Ένα φυσικό πείραμα συνέβη την δεκαετία του 1980 οπότε η προστασία των πατεντών επεκτάθηκε στο λογισμικό», γράφει ο Μάσκιν. «Τα καθιερωμένα επιχειρήματα θα προέβλεπαν ότι η ένταση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης (R&D) και η παραγωγικότητα θα αυξάνονταν μεταξύ των ανταγωνιζόμενων επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν συνέβησαν συνεπείς με το μοντέλο μας αυξήσεις». Επιπλέον ενδείξεις που θα υποστήριζαν αυτό το μοντέλο περιλαμβάνουν μία εμφανή τάση για αμοιβαία ανταλλαγή αδειών (cross-licensing) και μία θετική σχέση ανάμεσα στην τάση για καινοτομία και την είσοδο την είσοδο των επιχειρήσεων στο κλάδο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6pm67ds. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Eric-Maskin. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 12  Δεκεμβρίου 2014.
  5. www.youtube.com/watch?v=XSVoeETsEcU.
  6. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2020.
  7. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  8. eric-s-maskin.
  9. «The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2007». (Αγγλικά) nobelprize.org. Ίδρυμα Νόμπελ. Ανακτήθηκε στις 30  Ιανουαρίου 2021.
  10. www.econometricsociety.org/society/organization-and-governance/fellows/current. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2023.
  11. «kathimerini.gr | Σε Αμερικανούς οικονομολόγους το Νόμπελ Οικονομίας 2007». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2007. 
  12. Η κατασκευή μηχανισμών είναι η τέχνη και επιστήμη του σχεδιασμού κανόνων ενός παιγνίου ώστε να επιτευχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακόμα και όταν κάθε συμμετέχων επιδιώκει το προσωπικό του συμφέρον. Αυτό επιτυγχάνεται με το να τίθεται μία δομή όπου κάθε παίκτης έχει κίνητρο να συμπεριφερθεί σύμφωνα με την πρόθεση του σχεδιαστή του παιγνίου: λέγεται τότε ότι το παίγνιο υλοποιεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η ισχύς ενός τέτοιου αποτελέσματος εξαρτάται από την έννοια της λύσης που χρησιμοποιείται στο παίγνιο. Σχετίζεται με την θεωρία των μεταπαιγνίων (metagame theory), την θεωρία, δηλαδή, των παιγνίων η εκτέλεση των οποίων αποτελείται από την ανάπτυξη των κανόνων ενός άλλου παιγνίου.
  13. Economics professor wins Nobel - The Daily Princetonian
  14. Sequential Innovation, Patents, and Imitation, των Έρικ Μάσκιν και Τζέιμς Μπέσεν, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (2000), The RAND Journal of Economics

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]