Ένωση για την Εκπαίδευση στη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση για την Εκπαίδευση στη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης(αγγλ.Association for Library and Information Science Education - ALISE) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σικάγο, ο οποίος προωθεί την σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης κατά την άσκηση της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης. Αρχικά ιδρύθηκε ως Ένωση Αμερικάνικων Σχολείων Βιβλιοθηκονομίας (αγγλ.Association of American Library Schools). Η ένωση προέκυψε το 1915 έπειτα από κάποιες συναντήσεις του συλλόγου σχολικών βιβλιοθηκών. Την τρέχουσα επωνυμία της την καθιέρωσε το 1983, προκειμένου να αντικατοπτρίζει με σαφήνεια το γενικό προσανατολισμό της ένωσης. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εύρυθμη λειτουργία της ALISE επιτυγχάνεται μέσω της δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου [2] (Board of Directors), το οποίο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Αντιπρόεδρο (Vice President / President-Elect), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past President), το Γραμματέα που παράλληλα εξυπηρετεί και ως Ταμίας (Secretary/Treasurer), το Διευθυντή των Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (Director for Special Interest Groups), το Διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων (Director for External Relations) και το Διευθυντή για τις Υπηρεσίες των Μελών (Director for Membership Services). Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση της ένωσης και το έργο του ενισχύεται από τη δράση Επιτροπών (Committees) και Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups), καθεμιά από τις οποίες ασχολείται συγκεκριμένα ζητήματα.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε γενικά πλαίσια η ALISE για να προωθήσει και να ενισχύσει τη διδασκαλία του επαγγέλματος της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης. Οι τομείς στους οποίους εστιάζει ο σχεδιασμός στρατηγικής ανάπτυξης της ένωσης, όπως αυτοί δηλώνονται στην ιστοσελίδα της είναι:

Τομείς για τη Στρατηγική Ανάπτυξη:[3]

  • Στρατηγική κατεύθυνση 1: συγχώνευση και διεύρυνση της βάσης των μελών εδραιώνοντας την ένωση ως έναν οργανισμό μελών.
  • Στρατηγική κατεύθυνση 2: ενίσχυση της συνεργασίας και της επέκτασης των μελών της ALISE σε ερευνητές ανάλογων επιστημών και συνεργαζόμενων οργανισμών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Βασικοί Στρατηγικοί Τομείς:

  • Στρατηγική κατεύθυνση 3: βαρύτητα στην έρευνα της διδασκαλίας και της μάθησης και προώθηση της διακεκριμένης έρευνας.
  • Στρατηγική κατεύθυνση 4: υγιής οικονομική διαχείριση, προώθηση της βέλτιστης διοικητικής πρακτικής και προώθηση αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας για τηνALISE και τα μέλη της.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALISE εκπροσωπεί μεμονωμένα άτομα, αλλά και ιδρύματα, τα οποία ανέρχονται στα 500 και 60 αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά. Οι κατηγορίες των μελών [4] της διαμορφώνονται ως εξής:

Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal Membership): οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το έργο της ένωσης και συμφωνεί με τους στόχους της. Ιδρύματα (Institutional Membership): σχολεία τα οποία είτε παρέχουν αξιολογημένα εκπαιδευτικά προγράμματα από την Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών (American Library Association - ALA) είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά και προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης. Διεθνή Συνεργαζόμενα Ιδρύματα (International Affiliate Institutional Membership): σχολές που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία άπτονται άμεσα ή έμμεσα της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης και βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALISE δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως σε διάφορους τομείς του κλάδου της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης και μέσα από το έργο της προσπαθεί να ενισχύσει και να υποστηρίξει την επαγγελματική κατάρτιση όσων απασχολούνται στις σχετικές εργασίες. Επιπλέον, κάθε χρόνο διοργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο (ALISE Annual Conference) [5], οι θεματικές ενότητες του οποίου σχετίζονται άμεσα με τους στόχους της. Επιπρόσθετα, τέσσερις φορές το χρόνο η ALISE εκδίδει το συνδρομητικό περιοδικό με τίτλο «JELIS» [6], το οποίο απευθύνεται κυρίως στους διδάσκοντες του τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης. Με τη δημοσίευση ερευνητικών άρθρων στο περιοδικό, η ALISE επιδιώκει την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορικά στοιχεία για την ALISE
  2. Διοίκηση της ALISE
  3. «Στρατηγικός προσανατολισμός της ALISE». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. Συμμετοχή στην ALISE
  5. «Ετήσιο συνέδριο της ALISE». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «JELIS»

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]