Ένωση Μουσικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Μουσικών Βιβλιοθηκών (αγγλ. Music Library Association - MLA) ιδρύθηκε το 1931 με έδρα την Ουάσινγκτον και αποτελεί την επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί τις Βιβλιοθήκες με αντικείμενο τη Μουσική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πρόκειται για ένα οργανισμό που εργάζεται για την ενίσχυση της συλλογής, συντήρησης και διάδοσης μουσικού υλικού, ο οποίος αποτελεί επίσημο παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης «Μουσικών Βιβλιοθηκών» (International Association of Music Libraries - IAML) στις ΗΠΑ.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη [1] της είναι ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice President/President-Elect), ο Γραμματέας (Recording Secretary) και έξι Γενικά Μέλη (Members-at-Large), τα οποία μαζί με τον Διοικητικό Διευθυντή (Administrative Officer) και τον βοηθό του (Assistant Administrative Officer) απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία της ένωσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της MLA να ιδρύσουν Παράρτημα(Chapter) του οργανισμού στην τοποθεσία που επιθυμούν, η δράση του οποίου θα συνάδει με το γενικότερο προσανατολισμό της ένωσης. Τα παραρτήματα αποτελούν τόπο συζήτησης για θέματα που άπτονται των Βιβλιοθηκών με αντικείμενο τη Μουσική και καθένα από αυτά θεσπίζει τους δικούς του κανονισμούς σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ένωσης. Επιπλέον, το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου διευκολύνεται μέσω των Επιτροπών (Committees) που συστήνονται με σκοπό την διεκπεραίωση συγκεκριμένων υποθέσεων της MLA.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γενικός προσανατολισμός της MLA εστιάζει στην προώθηση και ενίσχυση του έργου των βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων με αντικείμενο τη Μουσική. Σύμφωνα με τη δήλωση αποστολής [2] της, η MLA εργάζεται για να προωθήσει την ίδρυση, την ανάπτυξη και τη χρήση των βιβλιοθηκών με αντικείμενο τη Μουσική, να ενθαρρύνει τη συλλογή μουσικής βιβλιογραφίας στις βιβλιοθήκες, να διευρύνει τις σπουδές που σχετίζονται με τη μουσική βιβλιογραφία, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και της εξυπηρέτησης των βιβλιοθηκών με αντικείμενο τη Μουσική και να προωθήσει το έργο της Βιβλιοθηκονομίας που σχετίζεται με τη Μουσική.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών [3] της MLA αποτελείται από όσους σχετίζονται με τη Βιβλιοθηκονομία και τη Μουσική και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της. Τα μέλη διακρίνονται σε Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal), Ιδρύματα (Institutional), Εταιρικά Μέλη (Corporate), Φοιτητές (Student) και Ειδικά Μέλη (Special). Άτομα ή, οργανισμοί που είτε υποστηρίζουν το έργο της ένωσης είτε ασχολούνται ενεργά με το έργο των βιβλιοθηκών, μπορούν να συμμετάσχουν ως Μεμονωμένα άτομα ή Ιδρύματα αντίστοιχα. Κάθε εταιρεία που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των Εταιρικών Μελών. Επιπλέον, φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε κάποιο πανεπιστήμιο και ενδιαφέρονται για το έργο της MLA γίνονται δεκτοί στην κατηγορία των Φοιτητών, ενώ μέλη τα οποία σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο έργο και την αποστολή της ένωσης ή της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο τη Μουσική. αναγνωρίζονται ως Ειδικά μέλη.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA μέσα από τις δραστηριότητες της προωθεί τον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο τη Μουσική, παρέχοντας ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης, μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων και εργαστηρίων όπου επαγγελματίες του κλάδου έρχονται σε επαφή, ανταλλάσσουν απόψεις και ενημερώνονται για αναδυόμενα θέματα. Επιπλέον, έχει αναπτύξει συνεργατικές σχέσεις με οργανισμούς όπως η Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών (American Library Association - ALA) και η Συνεργασία για την Πρόσβαση και τη Συντήρηση Ιστορικών Αρχείων (Historical Recording Coalition for Access and Preservation - HRCAP). Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων δημοσιεύοντας υλικό σχετικό με τον τομέα της Μουσικής και της Βιβλιοθηκονομίας. Δυο σημαντικές εκδόσεις της είναι το τριμηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Notes» [4] και ένα ενημερωτικό δελτίο, το οποίο παραπέμπει στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της ένωσης. Τέλος, η MLA ενθαρρύνει την έρευνα και αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των μελών της με την απονομή τιμητικών βραβείων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοίκηση της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Αποστολή της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Το περιοδικό της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]