Ένωση Μιδέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
To έμβλημα της Ένωσης Μιδέας.

Η Ένωση Μιδέας είναι ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα το Παναρίτι του Δήμου Μιδέας του νομού Αργολίδας. Αγωνιζόταν στη Δ΄ Εθνική μέχρι το 2011 και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τον Πανναυπλιακό, σχηματίζοντας τον Πανναυπλιακό 2011-Ένωση Μιδέας[1][2]. Η Ένωση Μιδέας είχε κατακτήσει το 2010 το Κύπελλο Ερασιτεχνών νικώντας στον τελικό με σκόρ 1-0. Με το όνομα Ένωση Μιδέας υπάρχει από το 2005 ενώ προτύτερα ονομαζόταν Ατρόμητος Παναριτίου και είχε ιδρυθεί το 1978. Έχει χρώματα πράσινο και άσπρο και αγωνίζεται στο Γήπεδο Παναριτίου, που έχει συνθετικό χλοοτάπητα και κερκίδα χωρητικότητας 500 θεατών. Ανέκαθεν, είτε ως Ατρόμητος Παναριτίου είτε ως Ένωση Μιδέας, αποτελούσε σκληρό αντίπαλο για όλες τις ομάδες που την αντιμετώπισαν, όχι μόνο από τον νομό Αργολίδας αλλά από πολλούς νομούς της Ελλάδος, και το γήπεδό της ήταν κανονικό καμίνι. Αξέχαστα θα μείνουν πολλά τοπικά ντέρμπι με τον Πανναυπλιακό και τον Παναργειακό, ποδοσφαιρικά σωματεία του Ναυπλίου και του Άργους αντίστοιχα, που αποτελούν παραδοσιακές δυνάμεις του τοπικού πρωταθλήματος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σημερινή μορφή ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2005, έπειτα από μετονομασία του Ατρόμητου Παναριτίου, ο οποίος λειτουργούσε από το 1978 και είχε αγωνιστεί στη Δ΄ εθνική. Στον Ατρόμητο έχουν συγχωνευτεί από το 2004 άλλα δύο σωματεία του Δήμου: ο Παμμιδεατικός και ο Μήδας, γι' αυτό η πλήρης ονομασία του συλλόγου είναι: "2005 Ένωση Π.Α.Μ. Μιδέας", από τα αρχικά των τριών συλλόγων, αν και ο Παμμιδεατικός τελικά αποχώρησε από την ένωση.

Ο Ατρόμητος Παναριτίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ατρόμητος Παναριτίου ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1978 από μια ομάδα φιλάθλων και ποδοσφαιριστών του χωριού Παναρίτι Αργολίδας. Για πολλά χρόνια αγωνιζόταν στις χαμηλές κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Αργολίδας, έχοντας ως μόνο λόγο ύπαρξης την αγωνιστική διέξοδο των νέων του χωριού και το παίξιμο μόνο για το κέφι. Το 1991 ξεκίνησε μια ανοδική πορεία και σε δύο σεζόν ο σύλλογος ανέβηκε στην Α΄ τοπική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου έπαιξε ως το 1995.

Ο υποβιβασμός τη σεζόν 1994-95 είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια προσπάθεια ανανέωσης και δημιουργίας τμημάτων υποδομής. Η προσπάθεια απέδωσε αμέσως καρπούς και ο Ατρόμητος κατάφερε σε δύο σεζόν από τη Β΄ Αργολίδας να ανεβεί στη Δ΄ Εθνική. Τη σεζόν 1997-98 αγωνίζεται στην εθνική κατηγορία με αξιοπρέπεια και υποβιβάζεται λόγω χειρότερης διαφοράς γκολ. Στη συνέχεια αγωνίζεται στην τοπική Α΄ κατηγορία και το 2001 κατακτά ξανά το τοπικό πρωτάθλημα. Όμως, δεν καταφέρνει να ανεβεί στη Δ΄ Εθνική, αφού χάνει στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο που γίνονταν εκείνη τη χρονιά. Την περίοδο αυτή ήταν η καλύτερη ομάδα του νομού, αφού δεν αγωνιζόταν αργολική ομάδα σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Συνέχισε να αγωνίζεται στην Α΄ τοπική και το 2004 έγινε η πρώτη δοκιμαστική συγχώνευση με δύο άλλα σωματεία του Δήμου Μιδέας, τον Παμμιδεατικό και το Μήδα. Η νέα ομάδα, που προέκυψε από τη συγχώνευση πάνω στον Α.Μ. ΕΠΟ του Ατρομήτου, μετονομάστηκε το 2005 σε "2005 Ένωση Π.Α.Μ. Μιδέας", όπου Π.Α.Μ. είναι τα αρχικά των τριών συλλόγων: Παμμιδεατικού -Ατρόμητου - Μήδα. Ο Παμμιδεατικός δυο χρόνια αργότερα αποχώρησε από την Ένωση και συνεχίζει να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα.

Η Ένωση Μιδέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα ομάδα πορεύτηκε με τη νοοτροπία του Ατρομήτου, συνέχισε να δίνει βάρος στις ακαδημίες και σύντομα άρχισε να δρέπει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Το 2007 κατέκτησε το πρωτάθλημα Αργολίδας (29 νίκες, 2 ισοπαλίες και μία ήττα και πρωτους σκορερ τους Κώστα Καλυβά και Τάσο Χριστόπουλο που πετυχαν απο 30 γκολ) [3] και προβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική, όπου πρωταγωνίστησε για δυο περιόδους μέχρι τη συγχώνευση με τον Πανναυπλιακό το 2011.

Το 2009-10 είχε μια κορυφαία σεζόν. Διεκδίκησε ως το τέλος το πρωτάθλημα του 7ου ομίλου τερματίζοντας τελικά στη 2η θέση. Κατέκτησε το Κύπελλο Αργολίδας και έπειτα από μια συναρπαστική πορεία έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Ερασιτεχνών, στο γήπεδο του Λιβαδειάς. Εκεί αντιμετώπισε τον Εθνικό Βατερού Κοζάνης, τον οποίο νίκησε με 1-0 και κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών του 2010. Σκόρερ ο Δερμιτζάκης στο 36΄. Προπονητής της επιτυχημένης σεζόν 2009-10 είναι ο Ιωάννης Δουβίκας. Η σύνθεση των κυπελλούχων στον τελικό: Λάσκαρης, Καλιαμούτος, Μπούρας, Ευθυμίου, Νότης, Καραμάνος, Αγγελόπουλος (77΄ Γκολέμης), Ανδρεαδάκης (82΄ Παπαϊωάννου), Χρυσαφίδης, Δερμιτζάκης, Καραγκούνης (57΄ Σταυριανόπουλος).

Την περίοδο 2010-11 τερμάτισε ξανά 2η στον όμιλό της και κατέκτησε για δεύτρη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο της ΕΠΣ Αργολίδας. Ακολούθησε η συγχώνευση με τον Πανναυπλιακό, που είχε υποβιβαστεί την ίδια περίοδο στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αργολίδας. Οι δυο ομάδες, που προέκυψαν από τη συγχώνευση, ήταν ο Πανναυπλιακός 2011 - Ένωση Μιδέας (πάνω στον Α.Μ. ΕΠΟ της Ένωσης Μιδέας, δηλ. του Ατρομήτου), που συμμετείχε στη Δ΄ Εθνική την περίοδο 2011-12 και ο Ατρόμητος Παναριτίου Ναυπλίου (πάνω στον Α.Μ. ΕΠΟ του Πανναυπλιακού), που αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα .[4]Λίγα χρόνια μετά την επανεμφάνιση του Ατρομήτου Παναριτίου στο τοπικό πρωτάθλημα, επανιδρύθηκε και ο Μήδας Μανεσίου.

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Ατρόμητος:

Ως Ένωση Μιδέας:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]