Ένωση Καναδών Εκδοτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Καναδών Εκδοτών (αγγλ.Association of Canadian Publishers - ACP) ιδρύθηκε to 1976, στο Οντάριο του Τορόντο και αποτελεί τον εθνικό οργανισμό εκπροσώπησης των εκδοτών του Καναδά. Εκπροσωπεί περίπου 135 εκδότες βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν όλους τους τύπους των εκδόσεων.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACP ιδρύθηκε από την Ένωση Ανεξάρτητων Εκδοτών (Independent Publishers Association – IPA) αποσκοπώντας στην ενίσχυση της εκδοτικής βιομηχανίας του Καναδά. Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του οργανισμού συστάθηκε το Συμβούλιο (Council), το οποίο ήταν υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και προχώρησε στην ανάπτυξη υποστηρικτικών προγραμμάτων για τα μέλη της. Με την πάροδο των χρόνων ο προσανατολισμός της ένωσης άρχισε να αλλάζει, περιορίζοντας τις ξένες επενδύσεις στον εκδοτικό χώρο με τη μορφή κοινών επιχειρήσεων υπό τον καναδικό έλεγχο. Το 1999 εισήγαγε το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης καναδικών εκδόσεων «Canadian Book Publishing Development Program - BPDP» και αργότερα προχώρησε σε αναθεωρήσεις της νομοθεσίας που σχετίζεται με τα πνευματικά δικαιώματα [2].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACP διευθύνεται από ένα Συμβούλιο [3] (Council) που αποτελείται από τον Πρόεδρο (President), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past President), τον Αντιπρόεδρο (Vice President), τον Ταμία (Treasurer), το Γραμματέα (Secretary) και τα Μέλη (Members at large). Το Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση της ένωσης και συναντάται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ενώ σε μηνιαία συχνότητα πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις για τη διευθέτηση αναδυόμενων ζητημάτων.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACP μέσα από τη δράση της στοχεύει στην υποστήριξη του έργου των νέων Καναδών συγγραφέων και λογοτεχνών και την προώθηση των συμφερόντων τους. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της η ACP εργάζεται για να βοηθήσει τα μέλη της να δημιουργήσουν μια κοινωνικά ευήμερη Καναδική εκδοτική βιομηχανία και για την επίτευξη του στόχου της εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς [4], οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ένωσης είναι:

  1. Κυβέρνηση και Δημόσιες Σχέσεις (Governance and Public Relations)
  2. Επικοινωνίες (Communications)
  3. Έρευνα και Επαγγελματική Ανάπτυξη (Research and Professional Development)
  4. Διαφήμιση (Marketing)

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανισμοί, ιδρύματα και άτομα, τα οποία δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με την εκδοτική βιομηχανία του Καναδά και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της ACP μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο των μελών [5]της, το οποίο διαχωρίζεται σε Μέλη (ACP Members), Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Membership) και Πολιτιστικούς και Κυβερνητικούς Οργανισμούς (Cultural and Government Organizations). Στην κατηγορία των Μελών εντάσσονται εκδότες που ανήκουν στην ACP, στην κατηγορία των Συνεργατών εντάσσονται συναφείς με την ένωση κυβερνητικοί οργανισμοί και στην Τρίτη κατηγορία εντάσσονται οργανισμοί, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο των εκδοτών του Καναδά. Άτομα και οργανισμοί που δεν απασχολούνται στην εκδοτική βιομηχανία του Καναδά και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της ένωσης, μπορούν να συμμετάσχουν ως Υποστηρικτικά Μέλη (Supporting Members).

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACP είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των αναγκών των μελών της και την προώθηση των συμφερόντων τους, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων. Συγκεκριμένα, παρέχει καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης, υπηρεσίες πληροφόρησης για σημαντικά ζητήματα και εξελίξεις στο χώρο των εκδόσεων. Επιπρόσθετα, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς οργανισμούς, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του έργου της και την προώθηση των συμφερόντων των μελών της. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της έγκειται και η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων τα οποία συμβάλλουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους. Επιπλέον, αναπτύσσει και διατηρεί το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο «ACP Update» [6], το οποίο παρέχει άμεση πληροφόρηση για θέματα της εκδοτικής βιομηχανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την ACP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Ιστορία της ACP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Διοίκηση της ACP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Τομείς δράσης της ACP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Συμμετοχή στην ACP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  6. ««ACP Update»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]