Ένωση Ιατρικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Ιατρικών Βιβλιοθηκών (αγγλ.Medical Library Association - MLA) ιδρύθηκε το 1898 στο Σικάγο του Ιλινόις και αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες με αντικείμενο την Ιατρική Επιστήμη και προωθεί το έργο και τα συμφέροντα τους. Πρόκειται για έναν οργανισμό με περισσότερα από 4.000 μέλη προερχόμενα από τον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης με αντικείμενο την Ιατρική Επιστήμη, ο οποίος εργάζεται για τη διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας στην πληροφόρηση των Επιστημών της Υγείας [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors)[2], το οποίο εκλέγεται από τα μέλη και είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των υποθέσεων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ένωσης. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου ενισχύεται από την ύπαρξη και τη λειτουργία Επιτροπών (Committees), Τμημάτων (Sections), Παραρτημάτων (Chapters) και Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA μέσα από το έργο και τη δράση της επιδιώκει να προωθήσει το έργο των ιατρικών βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε αυτές, μέσα από την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων που συμβάλλουν στην συνεχή εκπαίδευση και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της MLA (Strategic Plan of the Medical Library Association)[3], η ένωση οργανώνει τους στόχους της στους εξής πέντε τομείς ενδιαφέροντος:

1.Προσλήψεις, Μέλη, και Ηγεσία στο επάγγελμα (Recruitment, Membership, and Leadership in the Profession) 2.Δια Βίου Μάθηση (Life Long Learning) 3.Παροχή συμβουλών (Advocacy) 4.Δημιουργία Γνώσης και Επικοινωνία (Knowledge Creation and Communication) 5.Συνεργασίες (Partnerships)

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA εξυπηρετεί περισσότερους από 4.000 φορείς και επαγγελματίες στον τομέα της Πληροφόρησης των Επιστημών Υγείας, από 43 χώρες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων πάνω από 1.100 είναι ιδρύματα και οργανισμοί και περίπου 3.600 είναι ατομικά μέλη. Επιπρόσθετα, παρέχει στα μέλη της επαγγελματική καθοδήγηση και ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης. Τα μέλη της καλύπτουν ποικίλους τομείς του επαγγέλματος και διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες[4]:

  • Τακτικά Μέλη (Regular Membership)
  • Ιδρύματα (Institutional Membership)
  • Διεθνή μέλη (International Membership)
  • Φοιτητές (Student Membership)
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Affiliate Membership)
  • Εταιρικοί Συνεργάτες (Corporate Partners)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της προωθεί το έργο των Ιατρικών βιβλιοθηκών και συμβάλλει στην επαγγελματική εξέλιξη των μελών της μέσω εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, συνεδρίων, βραβείων και ποικίλων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων δημοσιεύοντας υλικό για αναδυόμενα θέματα του χώρου και εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Journal of the Medical Library Association», το οποίο περιλαμβάνει αξιολογημένα άρθρα σχετικά με τις Επιστήμες της Υγείας. Παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη επαγγελματικών προτύπων, υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα της ιατρικής πληροφόρησης και διεξάγει ένα ετήσιο συνέδριο (MLA Annual Meeting) όπου προβάλλονται και εξετάζονται σημαντικά ζητήματα του χώρου. Επιπρόσθετα, αναπτύσσει και διαθέτει στα μέλη της την υπηρεσία MLANET, η οποία παρέχει πληροφόρηση σχετικά με την ένωση και διατηρεί το ιστολόγιο «MLA Connections blog» [5], που αποτελεί τόπο συζήτησης μεταξύ των μελών για θέματα που άπτονται της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο την Ιατρική Επιστήμη. Μια, ακόμα, πρωτοβουλία της MLA αποτελεί η καινοτομία «Librarians without Borders» [6] που ιδρύθηκε το 2005 για την ενίσχυση του έργου των συγκεκριμένων βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε αυτές. Τέλος, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς ενώσεις και οργανισμούς, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου καθολικά προσβάσιμης ιατρικής πληροφόρησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Παρουσίαση της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοικητικό Συμβούλιο της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στρατηγικός σχεδιασμός της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Κατηγορίες μελών της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Ιστολόγιο της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Librarians without Borders». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]