Ένωση Ειδικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Ειδικών Βιβλιοθηκών (αγγλ.Special Libraries Association - SLA) ιδρύθηκε το 1909 στη Νέα Υόρκη για την εκπροσώπηση των ειδικών βιβλιοθηκών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόκειται για έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος προωθεί το επάγγελμα των βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε ειδικές βιβλιοθήκες και υπερασπίζεται τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η SLA διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors)[1], το οποίο εκλέγεται από τα μέλη και είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και την υλοποίηση των στόχων του. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου υποστηρίζεται και ενισχύεται από Επιτροπές (Committees), Συμβούλια (Councils), Παραρτήματα (Chapters), Τμήματα (Divisions) και Ομάδες Φοιτητών (Student Groups). Αναλυτικότερα, τα Περιφερειακά Παραρτήματα [2] ανέρχονται στα 56, απαρτίζονται από επαγγελματίες της πληροφόρησης της κάθε περιοχής και αναλαμβάνουν την υλοποίηση ειδικών έργων. Τα Τμήματα [3] απαρτίζονται από εργαζόμενους σε ειδικές βιβλιοθήκες και καλύπτουν συγκεκριμένα πεδία ενδιαφέροντος. Οι Ομάδες Φοιτητών της SLA [4] έχουν ως σκοπό την καθοδήγηση των φοιτητών της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της SLA είναι να ενισχύσει το έργο των μελών της, να προωθήσει τα συμφέροντα τους και παράλληλα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Βιβλιοθηκονομίας. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της SLA [5] η επίτευξη του σκοπού της πραγματοποιείται μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, την παροχή υποστήριξης και ευκαιρίες δικτύωσης.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της SLA αποτελούνται από άτομα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των ειδικών βιβλιοθηκών, συμφωνούν με το γενικό προσανατολισμό της ένωσης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της. Το σύνολο των μελών της SLA ξεπερνά τις 9.000 και διαχωρίζεται στις εξής κατηγορίες [6]:

  • Πλήρη μέλη (Full Members)
  • Οργανισμοί(Organizational Members)
  • Επίτιμα μέλη (Honorary Members)
  • Φοιτητές (Student Members)
  • Συνταξιούχοι (Retired Members)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η SLA προωθεί και ενισχύει το έργο των μελών της μέσω της παροχής εκπαιδευτικών και ενημερωτικών υπηρεσιών και προϊόντων. Επιπλέον, διεξάγει δύο συνεδριάσεις ανά έτος, τη σύνοδο κορυφής (Leadership Summit) και το ετήσιο συνέδριο (SLA Annual Conference)[7], όπου μελετώνται μείζονα θέματα του οργανισμού και της Βιβλιοθηκονομίας. Κατά καιρούς πραγματοποιούνται επιπλέον συνεδριάσεις με εξειδικευμένο αντικείμενο μελέτης. Το Πρόγραμμα «Βραβεία και Διακρίσεις» της SLA (The SLA Awards and Honors Program)[8] καθιερώθηκε το 1948 και αποσκοπεί στην αναγνώριση και την επιβράβευση αξιόλογων επιτευγμάτων στο έργο της ένωσης και της Επιστήμης της Πληροφόρησης, μέσω της απονομής τιμητικών διακρίσεων. Παράλληλα, η SLA συμβάλλει στην συνεχιζόμενη κατάρτιση των βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε ειδικές βιβλιοθήκες και προχωρά στη δημοσίευση υλικού και την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες ενισχύουν το έργο των μελών της και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Αξιόλογες δημοσιεύσεις της ένωσης αποτελούν το περιοδικό «Special Libraries» [9] το οποίο εκδιδόταν από το 1910 ως το 1996 και τα τεύχη του είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και το περιοδικό της SLA με τίτλο «Information Outlook» [10], το οποίο διατίθεται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, η SLA διατηρεί το ιστολόγιο «SLA Blog» [11] το οποίο παρέχει πληροφόρηση για το έργο της ένωσης και το επάγγελμα της Επιστήμης της Πληροφόρησης γενικότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητικό Συμβούλιο της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Περιφερειακά Παραρτήματα της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Τμήματα της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ομάδες Φοιτητών της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Σκοπός της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Μέλη της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «Ετήσιο συνέδριο SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  8. «Πρόγραμμα «Βραβεία και Διακρίσεις»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  9. «Περιοδικό «Special Libraries»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  10. «Περιοδικό «Information Outlook»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  11. «Το ιστολόγιο της SLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]