Ένωση Βιβλιοθηκών του Χονγκ Κονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Βιβλιοθηκών του Χονγκ Κονγκ (αγγλ.Hong Kong Library Association (HKLA) ιδρύθηκε το 1958 και είναι η εθνική ένωση που εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες του Χονγκ Κονγκ, προωθεί τα συμφέροντα τους και μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ενισχύει το έργο τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μεταπολεμική περίοδο και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1950 όπου ο τομέας των βιβλιοθηκών του Χόνγκ Κόνγκ βρισκόταν σε ύφεση, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα αποτελούσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των βιβλιοθηκών και των κέντρων πληροφόρησης της πόλης και θα προωθούσε τα συμφέροντα τους. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της ένωσης εγκρίθηκε το καταστατικό και συστάθηκε το Συμβούλιο (Council), το οποίο είναι αρμόδιο για τη γενική λειτουργία του οργανισμού. Με την πάροδο των χρόνων η ένωση έχει διοργανώσει και προωθήσει ποικίλες δραστηριότητες και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του επαγγέλματος της πληροφόρησης [1].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η HKLA εργάζεται για να προωθήσει το έργο των βιβλιοθηκών και των κέντρων πληροφόρησης του Χόνγκ Κόνγκ και κατ’ επέκταση να συμβάλλει στην ενίσχυση της Βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης γενικότερα. Για την επίτευξη του βασικού σκοπού της, η ένωση θέτει επιμέρους στόχους [2], οι οποίοι - όπως δηλώνονται στην ιστοσελίδα της HKLA - είναι:

  1. Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη πολιτικών για την προώθηση της παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης και βιβλιοθηκών στο Χονγκ Κονγκ, στόχος ο οποίος περιλαμβάνει την παροχή κατευθυντήριων γραμμών και προτύπων για τις υπηρεσίες αυτές.
  2. Να αποτελέσει κομβικό σημείο για το έργο της Βιβλιοθηκονομίας και της Πληροφόρησης, καθώς και να παρέχει ένα δίκτυο τυπικής και άτυπης επικοινωνίας εντός του Χονγκ Κονγκ, της Κίνα και άλλων χωρών.
  3. Να ενώσει και να προωθήσει τα συμφέροντα όλων των ατόμων που απασχολούνται σ το επάγγελμα της Βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης στο Χονγκ Κονγκ και να διασφαλίσει την αποτελεσματική εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών της.
  4. Να προωθήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης στο Χονγκ Κονγκ.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών [3] της HKLA αποτελείται από ιδρύματα πληροφόρησης και μεμονωμένα άτομα, που απασχολούνται στον τομέα της πληροφόρησης ή σχετίζονται με κάποιο τρόπο με αυτόν. Η HKLA παρέχει στα μέλη της πληροφόρηση για αναδυόμενα και προϋπάρχοντα θέματα του χώρου, υποστήριξη και ευκαιρίες δικτύωσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Τα μέλη της ένωσης διακρίνονται σε:

  • Μέλη (Fellows): όσα άτομα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια συμμετοχής, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ένωσης.
  • Πλήρη Μέλη (Full members): μέλη που κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης είτε από το Συμβούλιο της HKLA είτε από την επίσημη επαγγελματική ένωση της χώρας όπου επικυρώθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος.
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate members): άτομα που σχετίζονται με τη Βιβλιοθηκονομία και την πληροφόρηση.
  • Αντεπιστέλλοντα Μέλη (Corresponding members): άτομα τα οποία έχουν επιλεχθεί ως μέλη της ένωσης, αλλά δεν έχουν ενεργή συμμετοχή στο χώρο των βιβλιοθηκών.
  • Φοιτητές (Student members): όσοι παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα του τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.
  • Ιδρύματα (Institutional members): οργανισμοί και ιδρύματα που σχετίζονται για τις υπηρεσίες πληροφόρησης.
  • Επίτιμα Μέλη (Honorary Fellows): μέλη τα οποία έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο έργο της ένωσης και της Βιβλιοθηκονομίας γενικότερα.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της, η HKLA εστιάζει στην ενίσχυση των βιβλιοθηκών με έδρα το Χόνγκ Κόνγκ και παράλληλα εργάζεται για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στην πληροφόρηση. Επιπρόσθετα, προσφέρει στα μέλη της ευκαιρίες για συνεχιζόμενη εκπαίδευση, επαγγελματική ανάπτυξη και δικτύωση, μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. Σε γενικά πλαίσια το έργο της Ένωσης λειτουργεί επικουρικά προς το έργο της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της HKLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. Στόχοι της HKLA
  3. «Συμμετοχή στην HKLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]