Ένωση Βιβλιοθηκών της Μασαχουσέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Βιβλιοθηκών της Μασαχουσέτης (αγγλ.Massachusetts Library Association - MLA) είναι ο οργανισμός που εκπροσωπεί, υποστηρίζει και προωθεί το έργο των Βιβλιοθηκών της Μασσαχουσέτης. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο οργανισμό, που υποστηρίζεται από τα μέλη του, τα οποία περιλαμβάνουν εργαζομένους στον τομέα της πληροφόρησης, καθώς και όσους σχετίζονται ή ενδιαφέρονται για το έργο των βιβλιοθηκών της πολιτείας της Μασσαχουσέτης. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη [2] της MLA είναι ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice-President/President-Elect), ο προηγούμενος Πρόεδρος (Past President), ο Γραμματέας Καταγραφής Πρακτικών (Recording Secretary) και ο Ταμίας (Treasurer). Ηγετικό ρόλο στη διαχείριση των υποθέσεων του οργανισμού σύμφωνα με το καταστατικό κατέχει η Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Board), η οποία απαρτίζεται από τα ανώτερα στελέχη της ένωσης, τους Προέδρους των Τμημάτων (Chairpersons of Sections), έναν Σύμβουλο της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) (ALA Councilor), τους Προέδρους των Μόνιμων Επιτροπών (Chairpersons of Standing Committees), τον Εκτελεστικό Διευθυντή (Executive Manager) και από έναν Εκπρόσωπο της Ένωσης Σχολικών Βιβλιοθηκών Μασαχουσέτης (MSLA) (Representative of the Massachusetts School Library Association), του Συμβουλίου των Επιτρόπων των Βιβλιοθηκών της Μασαχουσέτης (MBLC) (Representative of the Massachusetts Board of Library Commissioners) και του Συστήματος Βιβλιοθηκών Μασαχουσέτης (MLS) (Representative of the Massachusetts Library System). Ο Πρόεδρος συγκαλεί τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιασκέψεων.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA εργάζεται για την ενδυνάμωση της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας της πολιτείας της Μασαχουσέτης, μέσα από την υποστήριξη του έργου της και την προώθηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων της. Οι βασικές επιδιώξεις [3] της MLA, όπως δηλώνονται στο καταστατικό της, είναι:

  1. Να διασφαλίσει ότι κάθε άτομο στην πολιτεία της Μασαχουσέτης έχει λογική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πηγές και υπηρεσίες βιβλιοθηκών του ευρύτερου πεδίου και μέσω των ακαδημαϊκών, ειδικών, δημόσιων, σχολικών και άλλων βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης.
  2. Να διαφυλάσσει τα δικαιώματα, να προωθήσει την υπευθυνότητα και να ενθαρρύνει την επαγγελματική ανάπτυξη των ειδικών των μέσων ενημέρωσης και των βιβλιοθηκονόμων της πολιτείας.
  3. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των χρηστών της βιβλιοθήκης, των βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων σε θέματα που άπτονται της πνευματικής ελευθερίας και της λογοκρισίας, σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία του Καταστατικού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Διακήρυξης Δικαιωμάτων των Βιβλιοθηκών.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσοι απασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα των βιβλιοθηκών ή ενδιαφέρονται για το έργο τους και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση της MLA, μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο των μελών της, τα οποί διακρίνονται σε Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal Members) και Ιδρύματα (Institutional Members). Επιπλέον, η MLA παρέχει στα μέλη της τη δυνατότητα κοινής συμμετοχής με την ALA (Joint ALA/MLA Membership), μέσα από τις εξής κατηγορίες [4] :

  • Συμμετοχή φοιτητών στην ALA και στην MLA (ALA/Massachusetts Joint Student Membership)
  • Συμμετοχή παραβιβλιοθηκονόμων στην ALA και στην MLA (ALA/Massachusetts Joint Paralibrarian Membership)
  • Συμμετοχή διαχειριστών στην ALA και στην MLA (ALA/Massachusetts Joint Trustee Membership)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MLA εργάζεται για την προώθηση του έργου των βιβλιοθηκών της πολιτείας της Μασσαχουσέτης, μέσα από ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, υπηρεσιών και προϊόντων. Παράλληλα, παρέχει στα μέλη της καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης. Επιπλέον, αναγνωρίζει τα επιτεύγματα των μελών της με την απονομή τιμητικών βραβεύσεων και προάγει τη συνεχή εκπαίδευση τους με τη χορήγηση υποτροφιών. Επιπρόσθετα, συμμετέχει σε δραστηριότητες συναφών οργανισμών και διοργανώνει ετήσιο συνέδριο (annual meeting) , όπου τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να ενημερωθούν για αναδυόμενα ζητήματα του χώρου. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της MLA εντάσσεται και η ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων με ενώσεις, οργανισμούς και ιδρύματα με συναφείς στόχους, προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς την αποστολή της και να ενδυναμώσει την κοινότητα των βιβλιοθηκών της Μασαχουσέτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Καταστατικό της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Σκοπός της MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην MLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]