Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επαγγελματιών της Πληροφόρησης στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επαγγελματιών της Πληροφόρησης στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (αγγλ.Association of Librarians and Information Professionals in the Social Sciences - ALISS) ιδρύθηκε το 2005 με έδρα το Λονδίνο και αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό, επαγγελματικό οργανισμό, ο οποίος εκπροσωπεί όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την πληροφόρηση στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALISS διοικείται [2] από μια Επιτροπή (ALISS Committee), την οποία απαρτίζουν ο Πρόεδρος (Chair), ο Επίτιμος Γραμματέας (Honorary Secretary), ο Επίτιμος Ταμίας (Honorary Treasurer) και έως έξι τακτικά μέλη ( ordinary members). Η Επιτροπή διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ένωσης και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει επιμέρους Επιτροπές, με συγκεκριμένο αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας. Η ένωση συγκαλεί ετήσια Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting), για τη διαχείριση των υποθέσεων της, καθώς και έκτακτες γενικές συνελεύσεις (Extraordinary General Metings) για τη διευθέτηση αναδυόμενων ζητημάτων που αφορούν την ένωση.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασική επιδίωξη [3]της ALISS αποτελεί η προώθηση του έργου των επαγγελματιών της πληροφόρησης που απασχολούνται στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, μέσα από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Σύμφωνα, με το καταστατικό της, η ALISS επιδιώκει να αποτελέσει έναν τόπο δημόσιας συζήτησης για τους επαγγελματίες της πληροφόρησης που σχετίζονται με τις Κοινωνικές Επιστήμες και οι στόχοι που θέτει για την επίτευξη του σκοπού της, όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι:

  1. Να παρέχει ευκαιρίες για δικτύωση και αυτο-ανάπτυξη.
  2. Να προσφέρει ένα βήμα δημόσιας συζήτησης για την επικοινωνία μεταξύ των μελών της.
  3. Να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας και τόπο δημόσιας συζήτησης σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν στη Βιβλιοθηκονομία σχετικά με τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα πληροφόρησης που συνδέονται με τις Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτά, αλλά και όσοι σπουδάζουν σε σχολές συναφούς αντικειμένου μπορούν να συμμετάσχουν στο έργο της ένωσης ως μέλη [4], καταβάλλοντας την αντίστοιχη ετήσια συνδρομή.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALISS μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δίκτυο βιβλιοθηκονόμων που απασχολούνται στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, μέσω του οποίου θα παρέχονται στα μέλη ευκαιρίες δικτύωσης, επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης συνεργατικών σχέσεων. Επιπρόσθετα, διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις και εργαστήρια και πραγματοποιεί μια ετήσια συνάντηση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να έρθουν σε επαφή και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του χώρου. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της έγκειται η έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού με τίτλο «ALISS Quarterly» [5], το οποίο διανέμεται στα μέλη της και περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με σημαντικά ζητήματα που άπτονται του τομέα της πληροφόρησης και των Κοινωνικών Επιστημών. Επιπλέον, διατηρεί το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο «LIS-SocialScience» [6], το οποίο παρέχει πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]