Έντα Μόζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έντα Μόζερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Edda Moser (Γερμανικά)
Γέννηση27  Οκτωβρίου 1938[1][2][3]
Βερολίνο[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια όπερας
μουσικός
καθηγήτρια πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΚολλέγιο για τη Μουσική και το Χορό της Κολωνίας
Οικογένεια
ΓονείςHans Joachim Moser
ΣυγγενείςAndreas Moser (παππούς από την πλευρά του πατέρα)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΣταυρός του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Order of Merit of Sachsen-Anhalt
Ιστότοπος
www.eddamoser.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Έντα Μόζερ (γερμανικά: Edda Moser), γεννημένη στις 27 Οκτωβρίου 1938, είναι Γερμανίδα υψίφωνος, μια από τις επιφανέστερες και πιο πολύπλευρες των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Υπήρξε αποτελεσματική σε οπερατικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, όπως για παράδειγμα του Μότσαρτ, του Βάγκνερ και του Πουτσίνι, καθώς και σε σύγχρονα έργα, όπως των δημιουργών Λουίτζι Νόνο, Βόλφγκανγκ Φόρτνερ και Μπερντ Αλόις Ζίμερμαν. Η φωνή της χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ιδιαίτερα δυναμική, ικανή να υιοθετεί τόσο τις τεχνοτροπίες μιας κολορατούρα όσο και μιας λυρικο-δραματικής σοπράνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μόζερ γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 27 Οκτωβρίου 1938, όντας κόρη ενός διάσημου μουσικολόγου (καθώς και συγγραφέα και συνθέτη), του Χανς Γιοακιμ Μόζερ (Hans Joachim Moser). Η Έντα έδειξε ταλέντο από την εφηβεία της και εστάλη να σπουδάσει στο Κονσερβατόριο του Βερολίνου υπό τους Hermann Weissenborn και Gerty König. Η καριέρα της ξεκίνησε με αργά βήματα, αρχικά με ένα μικρό ρόλο το 1962 στην Deutsche Oper (ως Κέιτ Πίνκερτον στη «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι), ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε στη χορωδία της Würzburg Opera.

Τραγούδησε για μικρότερους θιάσους στη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και κατόπιν με την Frankfurt am Main Opera από το 1968 μέχρι το 1971. Το 1968 πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, στο ρόλο της Wellgunde, στο έργο «Ο Χρυσός του Ρήνου» (Das Rheingold) του Βάγκνερ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Φρανκφούρτη, άρχισε να εμφανίζεται συχνά στη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.

Οι εμφανίσεις της στη Μητροπολιτική Όπερα έγιναν συχνότερες κατά τη δεκαετία του 1970 και στην πρώιμη δεκαετία του 1980. Ερμήνευσε οκτώ διαφορετικούς ρόλους εκεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, και οι εμφανίσεις της κυρίως, ως Λιου, στην «Τουραντώ» του Πουτσίνι, ως Βασίλισσα της Νύχτας, στο «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, και ως Δόννα Άννα στον «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, έγιναν δεκτές με μεγάλους επαίνους. Ο τελευταίος ρόλος έγινε κάτι σαν το σήμα κατατεθέν της στο κοινό της Νέας Υόρκης: ερμήνευσε τη Δόννα Άννα πάμπολες φορές στη Μητροπολιτική Όπερα, 48 στον αριθμό, περισσότερες από οποιαδήποτε καλλιτέχνιδα στην ιστορία. Στο θέατρο αυτό εμφανίστηκε εννέα σαιζόν ανάμεσα στα έτη 1968-1984.

Παρόλο που η Μόζερ συνδέθηκε κυρίως με την όπερα κατά τη διάρκεια της μακράς της καριέρας, διακρίθηκε και σε άλλα είδη ρεπερτορίου, με ερμηνείες και ηχογραφήσεις σε ποικίλα έργα, όπως το «Missa Solemnis» του Μπετόβεν, την «Cantata della Fiaba Estrema» του Χανς Βέρνερ Χένζε και λίντερ του Χανς Πφίτσνερ. Από τη δεκαετία του 1980 η Μόζερ έχει αποσυρθεί σταδιακά από την ενεργό δράση, ωστόσο πολλές από τις ηχογραφήσεις της έχουν κυκλοφορήσει από την EMI, την DG, και άλλες μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6q347fm. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000014553. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]