Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ
Επίσημη ονομασίαEbbsfleet United Football Club
ΠροσωνύμιοΟ Στόλος
Ίδρυση1946
ΈδραΝόρθφλιτ, Ηνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοΣτόουνμπριτζ Ρόουντ, Νόρθφλιτ
Χρώματακόκκινο και λευκό
ΠροπονητήςΝτάριλ ΜακΜάχον
ΠρωτάθλημαΝάσιοναλ Λιγκ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ (αγγλ.: Ebbsfleet United F.C.) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αγγλίας που αγωνίζεται στην κατηγορία "Κόνφερενς Νάσιοναλ" (Conference National), την αμέσως επόμενη από τις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες, δηλαδή την πέμπτη στην ιεραρχία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η συγκεκριμένη ομάδα ωστόσο είναι πλήρως επαγγελματική. Είναι ο πρώτος σύλλογος που ανήκει σε ιστοσελίδα και η πρώτη φορά στην Ιστορία, όπου χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο έχουν στην κατοχή τους μία εταιρεία οποιασδήποτε μορφής και την ελέγχουν μέσω του Διαδικτύου.

Ως έδρα χρησιμοποιεί το "Στόουνμπριτζ Ρόουντ" (Stonebridge Road), χωρητικότητας 5.000 θεατών, που βρίσκεται μεταξύ των γειτονικών πόλεων Νόρθφλιτ (Northfleet) και Γκρέιβσεντ (Gravesend) του Κεντ στη ΝΑ Αγγλία. Όμως, σκοπεύει να ανεγείρει νέο γήπεδο στη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή Έμπσφλιτ Βάλεϊ (Ebbsfleet Valley) του Γκρέιβσαμ (Gravesham). Έχει το παρατσούκλι "The Fleet" και φορά ερυθρόλευκες εμφανίσεις (κόκκινη φανέλα – λευκό παντελονάκι). Όμως, χρησιμοποιεί και πρασινόμαυρες.

Ως τον Απρίλιο του 2007 το όνομα του συλλόγου ήταν Γκρέιβσεντ & Νόρθφλιτ (Gravesend & Northfleet). Την Πρωτομαγιά του 2007 αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε Έμπσφλιτ Γιουν., από το όνομα του εκεί ευρισκόμενου νέου σιδηροδρομικού σταθμού[1] του διεθνούς τρένου High speed one της εταιρίας Γιούροσταρ (Eurostar), χορηγού του συλλόγου.

Από το Φεβρουάριο του 2008 η ομάδα ανήκει σε μετόχους που αγόρασαν μετοχές μέσω της ιστοσελίδας myfootballclub.co.uk. Οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για θέματα της ομάδας, διοικητικά και αγωνιστικά, όπως για τις μεταγραφές ακόμα και για την ενδεκάδα που αγωνίζεται, σε ένα πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό πείραμα. Κάθε μέτοχος έχει δικαίωμα να κατέχει μόνο μία μετοχή, έτσι ώστε όλοι να έχουν απολύτως ίση συμμετοχή στις αποφάσεις της ομάδας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1946 ως Γκρέιβσεντ & Νόρθφλιτ (Gravesend & Northfleet F.C.), από συγχώνευση δυο παλιών σωματείων των δύο γειτονικών πόλεων: της Γκρέιβσεντ Γιουνάιτεντ (Gravesend United) που υπήρχε από το 1893 και της Νόρθφλιτ Γιουνάιτεντ ΦΚ (Northfleet United) που υπήρχε από το 1890. Διατήρησε το γήπεδο "Στόουνμπριτζ Ρόουντ" και τα ερυθρόλευκα χρώματα της Νόρθφλιτ.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως το 1979 η Γκρέιβσεντ & Νόρθφλιτ αγωνιζόταν στη Σάουθερν Λιγκ, στην οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μια φορά, το 1958. Το 1979 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Άλιανς Πρέμιερ Λιγκ (Alliance Premier League) της σημερινής "Κόνφερενς Νάσιοναλ" αλλά δυο χρονιές αργότερα υποβιβάστηκε πάλι στη Σάουθερν Λιγκ Πρέμιερ (Southern League Premier)

Τη σεζόν 1997-98 έφυγε από τη Σάουθερν Λιγκ και εντάχθηκε στην Ίσθμιαν Λιγκ (Isthmian League). Αγωνίστηκε στην ανώτερη κατηγορία της Ίσθμιαν ως το 2001-02. Τότε πήρε τον τίτλο και προήχθη ξανά στην Κόνφερενς Νάσιοναλ, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Το 2007-08, στην πρώτη της σεζόν ως Έμπσφλιτ Γιουν., τερμάτισε στην 11η θέση με προπονητή τον παλιό αμυντικό της Κόβεντρι Σίτι Λάιαμ Ντέις. Όμως, η μεγαλή διάκριση της ομάδας ήταν η κατάκτηση του FA Trophy στις 10 Μαΐου 2008, νικώντας την Τόρκι Γιουνάιτεντ με 1-0 στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 40.000 θεατών. Είναι το πρώτο εθνικό τρόπαιο του συλλόγου και θεωρήθηκε επιτυχία του πολυμετοχικού σχήματος που καθιέρωθηκε μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον το 2008, η ομάδα κατέκτησε και το Κύπελλο της περιοχής του Κεντ έπειτα από 6 χρόνια.

Το MyFootballClub[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Νοεμβρίου 2007 ανακοινώθηκε ότι η ιστοσελίδα MyFootballClub έκανε πρόταση να αγοράσει το σύλλογο. Περίπου 27.000 μέλη της ιστοσελίδας πλήρωσαν 35 λίρες ο καθένας και συγκέντρωσαν κεφάλαιο 700.000 λιρών με σκοπό την εξίσου συμμετοχή στην αγορά και διοίκηση ενός ποδοσφαιρικού σωματείου.

Τα μέλη έχουν λόγο για τις μεταγραφές, την επιλογή παικτών και άλλα σημαντικά θέματα. Προσέλαβαν ως μάνατζερ τον Λάιαμ Ντέις και τον Ιανουάριο του 2008 ενέκριναν με ψηφοφορία τις επιλογές του σε ποσοστό 95,89%. Το πρωτοποριακό διαδικτυακό και ποδοσφαιρικό αυτό πείραμα αποδείχτηκε πετυχημένο, αφού ο σύλλογος κατέκτησε το πρώτο εθνικό τρόπαιο της ιστορίας του στο τέλος της σεζόν.

Στα επόμενα σχέδια του σωματείου είναι η ανέγερση νέου σταδίου και ως στόχος η άνοδος στην τέταρτη επαγγελματική κατηγορία (League 2) της Αγγλίας.

Τρόπαια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωτάθλημα Southern League: 1957-58
  • Πρωτάθλημα Southern League Southern Division: 1974-75, 1993-94
  • Πρωτάθλημα Isthmian League: 2001-02
  • FA Trophy: 2008
  • Κύπελλο Αγγλίας: καλύτερη πορεία: 1962-63 (4ος γύρος)
  • Κύπελο Κεντ: 1949, 1953, 1981, 2000, 2001, 2002, 2008

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]