Έμβλημα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έμβλημα του Σλέσβιχ-Χολστάιν)
Το έμβλημα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Το έμβλημα του ομοσπόνδου κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν καθιερώθηκε με ειδική νομοθετική Πράξη το 1957. Περιέχεται στην κρατική σημαία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Τα σύμβολα στο έμβλημα είναι συνδυασμός των εμβλημάτων του Σλέσβιχ και του Χόλσταϊν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο θυρεό που έχει μαύρο περίγραμμα και αιχμηρή άκρη, διακρίνουμε δύο ίσα μέρη. Στο αριστερό μέρος υπάρχουν δυο μπλε λιοντάρια σε κίτρινο φόντο, με τις γλώσσες τους έξω. Στο δεξί μέρος υπάρχει ένα σχήμα που αποτελείται από γραμμές ζιγκ ζαγκ και είναι άσπρο, σε σχήμα φυτού. Θυμίζει την τσουκνίδα και πολλές φορές αναφέρεται με την ονομασία αυτή (Nesselblatt). Το φόντο είναι κόκκινο.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μισό του εμβλήματος με τα λιοντάρια προέρχεται από το δανικό έμβλημα. Τα λιοντάρια εμφανίζονται πρώτη φορά το 1245, στη σφραγίδα του ιδρυτή του Δουκάτου του Σλέσβιχ, Άβελ της Δανίας. Ο βασιλικός οίκος της Δανίας κυβέρνησε ως το 1375. Αργότερα το δουκάτο αποτέλεσε ανεξάρτητο δουκάτο.

Στο δεύτερο μέρος του εμβλήματος υπάρχει το έμβλημα των κομήτων τος Σάουμπουργκ, οι οποίοι ήταν επίσης κόμητες του Χόλσταϊν. Το παλαιότερο τέτοιο έμβλημα με λιοντάρι χρονολογείται από το 1238. Το 1239 το φυτό Nesselblatt εμφανίζεται σε σφραγίδα του Κόμητα Ιωάννη Α΄. Είναι άγνωστη η προέλευση του μοτίβου της τσουκνίδας. Ονομάστηκε έτσι από το σχήμα του, που θυμίζει το φυτό. Το έμβλημα παρέμεινε αναλλοίωτο παρά τις εδαφικές διαφοροποιήσεις του Χόλσταϊν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]