Έμβλημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
Το έμβλημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Το Έμβλημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι το σύμβολο της κρατικής οντότητας. Με απόφαση της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας από τις 16 Ιουνίου του 2007 χρησιμοποιείται το νέο έμβλημα σε αντικατάσταση του παλιού εθνοσήμου, το οποίο κηρύχθηκε αντισυνταγματικό με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Σερβικής Δημοκρατίας και τα καλλιτεχνικά σχεδιασμένα γράμματα "РС" ("RS"), η τριχρωμία κόκκινο-μπλε-άσπρο βρίσκονται στο κέντρο του εμβλήματος. Επίσης, υπάρχουν σε σχήμα σταυρού χρυσά φύλλα βελανιδιάς. Η βελανιδιά είναι παραδοσιακά ιερό δέντρο των Σέρβων. Στην άκρη του εμβλήματος βρίσκεται η επιγραφή Republika Srpska στα κυριλλικά και στα λατινικά. Στο κάτω μέρος βλέπουμε το στέμμα των Κοτρομάνιτς και από επάνω το βασιλικό στέμμα των Ομπρένοβιτς. Τα σύμβολα αυτά είναι ενσωματωμένα στη σημαία της Σερβίας και στο εθνόσημο της Σερβίας.


Πρώην εθνόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώην εθνόσημο στη Republika Srpska

Το πρώην εθνόσημο στη Republika Srpska αποτελούνταν από έναν ερυθρό θυρεό και το στέμμα του Οίκου των Καραγιώργεβιτς, όπως επίσης το δικέφαλο αετό, χρώματος ασημί, με χρυσή γλώσσα και πόδια, να έχει τ στήθος του καλυμμένο με μια κόκκινη ασπίδα με το σερβικό σταυρό.

Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το εθνόσημο αυτό κηρύχθηκε αντισυνταγματικό και διατάχθηκε ο τερματισμός της χρήσης του, όπως και του εθνοσήμου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]