Άσκρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άσκρη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άσκρη
38°19′6″N 23°5′47″E
ΧώραΕλλάδα
 • Μέλος του/τηςΒοιωτική συνομοσπονδία[1]
Αυτό το λήμμα αφορά την αρχαία πόλη. Για τον σύγχρονο οικισμό, δείτε: Άσκρη Βοιωτίας.
Χάρτης της αρχαίας Βοιωτίας

Η Άσκρη (αναφέρεται και Άσκρα) ήταν αρχαία Βοιωτική πόλη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Ελικώνα, στην κοιλάδα των μουσών. Σύμφωνα με τον μύθο που μεταφέρει ο Παυσανίας, η Άσκρη χτίστηκε από τους Αλωάδες, μυθικά πρόσωπα, απόγονοι του θεού Ποσειδώνα[2]. Οι Αλωάδες ίδρυσαν την Άσκρη με συνιδρυτή τον Οίοκλο, γιο του Ποσειδώνα και της όμορφης γυναίκας από την Βοιωτία Άσκρας, από την οποία πήρε το όνομά της και η πόλη. Στους ιστορικούς χρόνους η πόλη ανήκε στο κράτος των Θεσπιών. Η Άσκρη ήταν η πατρίδα του μεγάλου επικού ποιητή της αρχαιότητας Ησίοδου, πατέρα του διδακτικού έπους. Ο Ησίοδος αναφέρει την Άσκρη στο έργο του Έργα και Ημέραι[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Robert J. Buck: «A History of Boeotia» σελ. 10.
  2. Παυσανία, Ελλάδος περιήγησις/Βοιωτικά Ἄσκρῃ δ' αὖ παρέλεκτο Ποσειδάων ἐνοσίχθων, ἣ δή οἱ τέκε παῖδα περιπλομένων ἐνιαυτῶν. Οἴοκλον, ὃς πρῶτος μετ' Ἀλωέος ἔκτισε παίδων Ἄσκρην, ἥ θ' Ἑλικῶνος ἔχει πόδα πιδακόεντα
  3. Ησιόδου, Έργα και ημέραι ἀλλὰ κακὴν πενίην, τὴν Ζεὺς ἄνδρεσσι δίδωσιν· νάσσατο δ᾽ ἄγχ᾽ Ἑλικῶνος ὀιζυρῇ ἐνὶ κώμῃ, Ἄσκρῃ, χεῖμα κακῇ, θέρει ἀργαλέῃ, οὐδέ ποτ᾽ ἐσθλῇ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]