Άρης Καραγεώργος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρης Καραγεώργος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβαδιστής

Ο Άρης Καραγεώργος είναι Έλληνας πρώην αθλητής στο βάδην εντός και εκτός στίβου που αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό. Κατέρριψε πολλά πανελλήνια ρεκόρ στο βάδην και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, όπου και κατέλαβε την 15η θέση στα 20 χιλιόμετρα βάδην.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1951 στο Τροβάτο Ευρυτανίας και μεγάλωσε στη Μεσοκώμη και στο Αγρίνιο. Είναι το πρώτο παιδί του Νίκου Καραγεώργου και της Γκόλφως Μπριάνη. Δυο χρόνια γεννήθηκε ο αδελφός του Χρήστος[1] και το 1958 γεννήθηκε ο αδελφός του Θανάσης. Το 1965 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Στα τέλη του 1965 ξεκίνησε τον αθλητισμό στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, καταλήγοντας στον πρωταθλητισμό.[2] Κέρδισε αρχικά πρωταθλήματα παίδων και στη συνέχεια εφήβων. Κατά την 28μηνη στρατιωτική του θητεία (Αρχηγός Μέσων Αρμάτων στα τεθωρακισμένα) στο Πολύκαστρο Κιλκίς (1971-1973), δεν έτυχε των διευκολύνσεων που είχαν όλοι οι πρωταθλητές εκείνης της εποχής και έτσι ανακόπηκε προσωρινά η σταδιοδρομία του.

Όταν επανήλθε μετά από τρία χρόνια, η μετέπειτα πορεία του, ταυτόχρονη με του αδελφού του Χρήστου, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ελληνικό βάδην. Κατέκτησε 10άδες πανελλήνιες νίκες, τις περισσότερες τερματίζοντας μαζί στην πρώτη θέση με τον αδελφό του.[3] Κατέρριψε πολλές φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 20χλμ. βάδην, κατεβάζοντάς το σταδιακά από 1.37'16" στη 1.25'47" (1979). Στην πρώτη του συμμετοχή στα 50χλμ. βάδην το 1979 κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ κατά μια ώρα και κάτι, τερματίζοντας σε 4.05'10" (προηγ. 5.10'51"), που ήταν και το νέο βαλκανικό ρεκόρ. Στους Βαλκανικούς Αγώνες κέρδισαν αρκετά μετάλλια. Παράλληλα, το 1979 κέρδισε χρυσό μετάλλιο μαζί με τον αδερφό του σε Βαλκανικούς Αγώνες, την μοναδική φορά που δύο αδέλφια έχουν πάρει από κοινού χρυσό μετάλλιο. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας (1980) τερματίζοντας 15ος στα 20χλμ. βάδην. Ο αδερφός του Χρήστος συμμετείχε στην απόσταση των 50 χλμ βάδην καταλαμβάνοντας την 12η θέση.

Αργότερα ασχολήθηκε στο βάδην σαν προπονητής.[1] Ο Καραγεώργος αποτέλεσε προπονητής πολλών αθλητών και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του γυναικείου βάδην στην Ελλάδα[4], προπονώντας αθλήτριες όπως η Μιμίκα και η Μαρία Πανουτσοπούλου και η Μαριλένα Σαμολαδά. Είναι επίσης γνωστό ότι απετέλεσε προπονητής του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλα.[5] Διετέλεσε επίσης προπονητής διαφόρων σωματείων του βάδην, ξεκινώντας από τον Παναθηναικού Α.Ο. και ολοκληρώνοντας την προπονητική του σταδιοδρομία σαν προπονητής του Πανελληνίου Γ. Σ. Επίσης, εκδίδει και, ταυτόχρονα, είναι αρχισυντάκτης του ειδικού περιοδικού "Βάδην" και επίσης ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού "Βετεράνοι Αθλητές", όντας αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βετεράνων Αθλητών. Υπήρξε ακόμη αρθρογράφος σε πολλά αθλητικά έντυπα, στον ημερήσιο και αθλητικό τύπο. Σήμερα (2022) συνεχίζει να αρθρογραφεί στον τύπο[εκκρεμεί παραπομπή]. Σε Ολυμπιακούς αγώνες συμμετείχε ως Αθλητής (1980), ως Προπονητής (2000) και ως Οργανωτής (συντονιστής του Βάδην το 2004). Ήταν επίσης Διευθυντής για το αγώνισμα του βάδην στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας (1997), αγώνας στον οποίο συμμετείχε και ο αδερφός του.[4]

Είναι συνταξιούχος των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Στα Ταχυδρομεία εργάστηκε για 35 χρόνια. Ως εργαζόμενος των Ταχυδρομείων ήταν πρωτοπόρος των αγώνων βάδην ταχυδρομικών υπαλλήλων[6] (μαζί με τον αδελφό του, ο οποίος επίσης ήταν εργαζόμενος στα ταχυδρομεία). Διοργάνωσαν και συμμετείχαν στα ετήσια πανελλήνια πρωταθλήματα. Επίσης πέτυχαν νίκες σε Βαλκανικό και Ευρωπαικό επίπεδο. Έχει επίσης καταγράψει 4 ταινίες μικρού μήκους που αφορούν την γενέτειρά του και μία πραγματεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Είναι πατέρας δυο αγοριών του Νίκου και του Γιάννη.[εκκρεμεί παραπομπή]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 SPORTEVENTS. «Άρης και Χρήστος Καραγιώργος - Πρωταθλητές Ελλάδος στο βάδην». www.sportevent.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022. 
  2. «Ο Μαθουσάλας». ΤΑ ΝΕΑ. 1 Αυγούστου 1997. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022. 
  3. «Πρωταθλητής ο Άρης Καραεώργος». Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. 1 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022. 
  4. 4,0 4,1 «Ο Μαθουσάλας». ΤΑ ΝΕΑ. 1 Αυγούστου 1997. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022. 
  5. Βασιλείου, Σπύρος· Βασιλείου, Σπύρος (19 Ιουλίου 2019). «Σωκράτης Γκιόλιας: Οι άνθρωποι του στίβου μιλούν για εκείνον!». sportime.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022. 
  6. SPORTEVENTS. «Άρης και Χρήστος Καραγιώργος - Πρωταθλητές Ελλάδος στο βάδην». www.sportevent.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022.