Άπις Κάτω Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άπις Κάτω Αιγύπτου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άπις Κάτω Αιγύπτου
30°47′44″N 30°36′1″E
ΧώραΑίγυπτος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Άπις (αποσαφήνιση).

Η Άπις (αρχαία ελληνικά : Ἆπις, στα αρχαία αιγυπτιακά : Yamu) ήταν αρχαία κώμη της Αιγύπτου στην Κάτω Αίγυπτο. Το όνομα της προέρχεται από τον θεό Άπι. Πάνω σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου σήμερα βρίσκεται το χωριό Κομ ελ Χισν (Λόφος του κάστρου)[1]. Βρίσκεται κοντά στο δυτικό άκρο του Δέλτα του Νείλου στο μέσον περίπου μεταξύ Καΐρου και Αλεξάνδρειας και περίπου 10 χλμ δυτικά του υποκαταστήματος του Νείλου Ροζέτα.

Πολλές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει κατοίκηση από το αρχαίο βασίλειο[2]. Η τοποθεσία διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του νέου βασιλείου και την 26η Δυναστεία, όπου αναφέρεται ότι ο τοπικός ναός κατέβαλε τις οφειλές του, όπως καταγράφεται στην Στήλη της Adoratrice Nitocris[3].

Ο Ηρόδοτος αναφέρει[4] ότι οι κάτοικοι, μαζί με της γειτονικής Μάρειας, θεωρούσαν τους εαυτούς Λιβύους. Το στοιχειοθετούσαν αυτό λέγονταν ότι βρισκόταν έξω από το δέλτα του Νείλου και Αιγύπτιοι θεωρούνταν μόνο όσοι ζούσαν γύρω από τον Νείλο. Ο Ηρόδοτος επίσης αναφέρει ότι οι δύο πόλεις στην ουσία ήταν στο αρχαίο σύνορο Αιγύπτιου και Λιβύης στην Αίγυπτο αλλά οι κάτοικοι τους αντιδρούσαν στην απαγόρευση να μην τρώνε κρέας αγελάδος, λόγω της λατρείας του Άπιδος που είχε μορφή ταύρου, και ήθελαν να τρώνε ελεύθερα ότι θέλουν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bulletin of the John Rylands Library, John Rylands Library, Manchester University Press 1972, p.498
  2. Anthony J. Cagle, The Spatial Structure of Kom el-Hisn: An Old Kingdom Town in the Western Nile Delta, Egypt, dissertation, University of Washington, 2001
  3. J. H. Breasted, Ancient Records of Egypt, Part Four, Chicago 1906, § 956
  4. Ηρόδοτος, ιστοριών 2.18

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kom el-Hisn στο Wikimedia Commons