Άντον Ντρέξλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντον Ντρέξλερ
Ιδρυτής- Πρόεδρος Κόμματος των Γερμανών Εργατών, μετέπειτα Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (NSDAP)
Περίοδος
5 Ιανουαρίου 1919 – 1921
ΔιάδοχοςΑδόλφος Χίτλερ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13 Ιουνίου 1884, Μόναχο, Γερμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος24 Φεβρουαρίου 1942 (57 ετών)
Μόναχο, Ναζιστική Γερμανία
ΕθνότηταΓερμανική
ΥπηκοότηταΓερμανική
Πολιτικό κόμμαΚόμματος των Γερμανών Εργατών (DAP), το κατόπιν Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (NSDAP).
Επάγγελμαπολιτικός[1][2]
ΒραβεύσειςBlood Order
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άντον Ντρέξλερ (Anton Drexler, Μόναχο, 13 Ιουνίου 1884 - Μόναχο, 24 Φεβρουαρίου 1942) ήταν Γερμανός πολιτικός και ιδρυτής του Κόμματος των Γερμανών Εργατών (DAP), του κατοπινού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (NSDAP).

Το 1918 οργανώθηκε μαζί με συνεργάτες του από το Βασιλικό Βαυαρικό Κεντρικό Εργαστήριο Κρατικών Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της Ελεύθερης Επιτροπής Εργαζομένων για μια καλή ειρήνη (Freien Arbeiterausschuß für einen guten Frieden) και ίδρυσε, μαζί με άλλους, τον συντηρητικό και εθνικιστικό Πολιτικό Κύκλο Εργασίας.

Στις 5 Ιανουαρίου 1919, ιδρύθηκε, μέσα από αυτόν τον κύκλο, το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, το οποίο, στις 24 Φεβρουαρίου 1920, μετονομάστηκε σε Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP). Ο Ντρέξλερ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος μέχρι που, το 1921, τον διαδέχθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ. Σύμβουλος του Ντέξλερ ήταν ο δρ. Πάουλ Τάφελ, κορυφαίο στέλεχος του εθνικιστικού Παγγερμανικού Συνδέσμου (Alldeutscher Verband) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βιομηχανίας MAN, ο οποίος του είχε προτείνει την ίδρυση του κόμματος.

Μετά την προσωρινή διάλυση του NSDAP δραστηριοποιήθηκε, δίχως επιτυχία, από το 1923, στο κόμμα Völkischer Block. Στην επανίδρυση του NSDAP, το 1925, ο Ντρέξλερ δεν έπαιζε πλέον κανένα ρόλο. Ξαναέγινε μέλος του κόμματος του 1933, όταν το κόμμα ανήλθε στην εξουσία. Το 1934 τιμήθηκε ως ιδρυτής του κόμματος με το Blutorden (Παράσημο τάξης του Αίματος). Δεν μπόρεσε, όμως, ποτέ ξανά να αποκτήσει αξιόλογη επιρροή εντός του κόμματος.

Ο Χίτλερ χαρακτηρίζει τον Ντρέξλερ στο "Mein Kampf" ως εξής: "Ο κ. Ντρέξλερ ήταν απλός εργάτης, δεν ήταν αξιόλογος ομιλητής αλλά ούτε και στρατιώτης. Κατά το σύνολό του ήταν διστακτική και αδύναμη ύπαρξη. Δεν είχε υπηρετήσει, επίσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν ήταν στον στρατό, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική σχολή που μετατρέπει μαλακές και διστακτικές υπάρξεις σε άντρες. "(...) "...μη ικανός για την βάναυση εξάλειψη κάθε ενδεχομένου εμποδίου στην αναρρίχηση της νέας ιδέας".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]