Άντζελα Δημητρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Άντζελα Δημητρίου είναι Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα είναι Αγγελική Κιουρτσάκη. Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής στις 18 Αυγούστου του 1954. Η έλλειψη χρηματικών πόρων την οδήγησε να εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία. Μάλιστα μία από τις πρώτες της δουλειές ήταν σε μεγάλη κλωστοϋφαντουργία της εποχής.

Στη διάρκεια της εφηβείας της, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της λαϊκής σκηνής όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου και άλλοι. Το 1980 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας ήταν να μπορώ" του Μιχάλη Αρχοντίδη που όμως δεν διακρίθηκε. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο Γιατί να 'ρθείς αργά (1980) σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και το 1982 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την CBS, νυν Sony Music.

Η πορεία της στο τραγούδι συνεχίζεται έως σήμερα, έχοντας ήδη συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Φοίβος και άλλοι.

Μέχρι στιγμής έχει κάνει 22 δίσκους από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, μερικοί από αυτούς και στην Τουρκία. Κυρίως έχει γνωρίσει επιτυχία στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ιδιαίτερα του ζεϊμπέκικου. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της στα συγκεκριμένα είδη μουσικής, συγκαταλέγονται τα τραγούδια: «Ποια θυσία» (1985), «Δυο φωνές» (1986), «Οι χωρισμένοι» (1986), «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» (1988), «Ουρανέ» (1990), «Σε νίκησα ζωή» (1991), «Κλείσε φώτα, κλείσε μάτια» (1993), «Γυναίκα εγώ» (1995), «Μαργαρίτες» (1996), «Δεν είσαι τίποτα» (1998), 100% (1998), «Κάνε στην άκρη» (1999) και πολλά ακόμα.

Κατά καιρούς πάντως, έχει ερμηνεύσει και τραγούδια από άλλα είδη μουσικής, που έχουν επίσης γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της συγκαταλέγονται τα τραγούδια: «Ήθελα να 'ξερα δεν ντρέπεσαι» (1989), «Εσύ τι λες» (1990), «Φταίει ο έρωτας» (1993), «Φτάνει» (1994), «Με καις» (1995), «Είσαι η αγάπη μου» (1996), «Ακατοίκητες οι νύχτες» (1998), «Μαύρη λίστα» (2000), καθώς και τραγούδια τύπου λάτιν όπως τα «Εξαιρούνται» (1991) και «Αγκαλιαζόμαστε» (1992), το «Κόκκινο της φωτιάς» (1992) και πολλά ακόμα.

Συμμετείχε επίσης στα προκριματικά του Διαγωνισμού της Eurovision του 1988 για την εκπροσώπηση της Ελλάδας με το τραγούδι «Αν».

Δισκογραφία

  • 1980 - Γιατί να´ρθεις αργά
  • 1982 - Ό,τι πούμε μεταξύ μας
  • 1983 - Μια βραδιά στα μπουζούκια Νο.1
  • 1984 - Μια βραδιά στα μπουζούκια Νο.2
  • 1984 - Πέστε του
  • 1985 - Ποια θυσία
  • 1986 - Δυο φωνές
  • 1987 - Κανόνισέ το
  • 1987 - Μια βραδιά στη Φαντασία Νο.1
  • 1988 - Μια βραδιά στη Φαντασία Νο.2
  • 1988 - Μια σ' αγαπώ μια σε μισώ
  • 1989 - Να σου ορκιστώ
  • 1990 - Εσύ τι λες
  • 1991 - Εξαιρούνται
  • 1992 - Φωτιά στα Σαββατόβραδα
  • 1992 - Κόκκινο της φωτιάς
  • 1993 - Φταίει ο έρωτας (CD single)
  • 1993 - Φταίει ο έρωτας
  • 1994 - Πες αυτό που θέλεις
  • 1995 - Γυναίκα εγώ
  • 1996 - Εκτός ελέγχου η αμαρτία
  • 1996 - Μη μας αγαπάς
  • 1997 - Τα ζεϊμπέκικα της Άντζελας
  • 1999 - Μαργαρίτες (CD single)
  • 1999 - Κάνε στην άκρη
  • 2000 - Μαύρη λίστα
  • 2001 - Χίλια πρόσωπα
  • 2001 - Τι να τα κάνω αυτά που έχω (CD single)
  • 2002 - Όπου με πάει η καρδιά
  • 2004 - Κυρία με γνώρισες, κυρία θα μείνω
  • 2004 - Για 'σένα (CD single)
  • 2004 - Άντζελα Δημητρίου BEST
  • 2004 - Ποιος είσαι
  • 2005 - Σε έχω
  • 2006 - Οξυγόνο
  • 2007 - Αχ πατρίδα μου (cd single)
  • 2008 - Τα είδα όλα
  • 2009 - Φταίνε οι άντρες (cd single)
  • 2011 - Γυάλινα φτερά
  • 2012 - Μείνε εκεί

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2014 COME BACK 6 φορες πλατινένιο CD