Άνθρωπος από Ατσάλι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άνθρωπος από Ατσάλι)
Άνθρωπος από Ατσάλι
ΣκηνοθεσίαΖακ Σνάιντερ
ΠαραγωγήWarner Bros. Pictures
ΣενάριοΝτέιβιντ Σ. Γκόγιερ
(σενάριο)
Κρίστοφερ Νόλαν
Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ
(στόρι)
Τζέρι Σίγκελ
Τζο Σούστερ
(κόμικ)
ΠρωταγωνιστέςΧένρι Κάβιλ
Έιμι Άνταμς
Μάικλ Σάνον
Κέβιν Κόστνερ
Νταϊάν Λέιν
Λόρενς Φίσμπερν
Ράσελ Κρόου
ΜουσικήΧανς Ζίμερ
ΤραγούδιΧανς Ζίμμερ
ΦωτογραφίαΑμίρ Μόκρι
ΜοντάζΝτέιβιντ Μπρένερ
ΕνδυματολόγοςJames Acheson
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros., Legendary Entertainment, The Stone Quarry, DC Entertainment, Syncopy Inc. και Moving Picture Company
ΔιανομήInterCom[1], Warner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Ιουνίου 2013
Country flag 20 Ιουνίου 2013
Διάρκεια143 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσααγγλικά

Το Άνθρωπος από Ατσάλι (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Man of Steel) είναι αμερικανική υπερηρωική ταινία παραγωγής 2013. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ζακ Σνάιντερ, το σενάριο έγραψε ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ και την παραγωγή ανέλαβε ο Κρίστοφερ Νόλαν. Βασισμένη στον υπερήρωα Superman της DC Comics, αποτελεί επαναπροσδιορισμό της σειράς ταινιών, απεικονίζοντας την προέλευση του χαρακτήρα και είναι το πρώτο έργο του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC. Στην ταινία αυτή, ο Κλαρκ Κεντ είναι ένας νεαρός δημοσιογράφος που υιοθετήθηκε όταν ήταν παιδί από τους Τζόναθαν και Μάρθα Κεντ αφού μεταφέρθηκε στη Γη από τον πλανήτη Κρύπτον. Μεγαλωμένος με τις αρχές των θετών γονέων του, αισθάνεται αποξενωμένος εξαιτίας των μοναδικών υπερφυσικών δυνάμεων και παλεύει να βρει τη θέση του στη ζωή. Όταν ο κόσμος δέχεται επίθεση, μεταμορφώνεται σε ήρωα με το όνομα Σούπερμαν και αναλαμβάνει να προστατέψει τη Γη και τους κατοίκους της.[2] Πρωταγωνιστούν οι Χένρι Κάβιλ στο ρόλο του Superman, Έιμι Άνταμς στο ρόλο της Λόις Λέιν και Μάικλ Σάνον στο ρόλο του Στρατηγού Ζοντ. Συμμετέχουν επίσης οι Κέβιν Κόστνερ, Νταϊάν Λέιν, Λόρενς Φίσμπερν και Ράσελ Κρόου.

Η ανάπτυξη της ταινίας ξεκίνησε το 2008 όταν η Warner Bros. ζήτησε ιδέες από συγγραφείς κόμικ, σεναριογράφους και σκηνοθέτες με την προοπτική να επαναπροσδιορίσει τη σειρά ταινιών. Το 2009, μετά από απόφαση του δικαστηρίου τα πενυματικά δικαιώματα του Σούπερμαν επέστρεψαν στην οικογένεια του Τζέρι Σίγκελ. Η απόφαση δήλωνε ότι η Warner δεν όφειλε στην οικογένεια επιπρόσθετες αποζημιώσεις από τις προηγούμενες ταινίες αλλά αν δεν ξεκινούσε την παραγωγή μιας καινούριας ταινίας μέχρι το 2011, οι οικογένειες των Σούστερ και Σίγκελ θα μπορούσαν να κάνουν μήνυση στο στούντιο για απώλεια εσόδων εξαιτίας ενός πρότζεκτ που δεν υλοποιήθηκε.

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το στόρι της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (The Dark Knight Rises) το 2010, ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ είπε στον Κρίστοφερ Νόλαν την ιδέα του για το πως να παρουσιάσουν τον Σούπερμαν σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Ο Νόλαν πρότεινε την ιδέα στη Warner και το στούντιο προσέλαβε τον Νόλαν να αναλάβει την παραγωγή, τον Γκόγιερ να γράψει το σενάριο, βασισμένο στην καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight, 2008) και τον Οκτώβριο του 2010 ο Ζακ Σνάιντερ ανέλαβε τη σκηνοθεσία.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 14 Ιουνίου 2013 και σε μορφή 3D. Απέσπασε μικτά προς θετικά σχόλια από τους κριτικούς[3] και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με τις συνολικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 668 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πλανήτης Κρύπτον αντιμετωπίζει άμεση καταστροφή εξαιτίας του πυρήνα του, ο οποίος άρχισε να γίνεται ασταθής εξαιτίας της ασταμάτητης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Η απόφαση του συμβουλίου καθαιρέθηκε από τον επαναστάτη Στρατηγό Ζοντ και τους ακόλουθούς του. Ο επιστήμονας Τζορ-Ελ και η σύζυγός του Λάρα εκτοξεύουν τον νεογέννητο γιο τους Καλ-Ελ με ένα μικρό διαστημόπλοιο στη Γη. Στον οργανισμό του έχουν εισχωρήσει έναν γεννητικό κώδικα ώστε να διατηρήσει τη φυλή του Κρύπτον. Αφού ο Ζοντ δολοφονεί τον Τζορ-Ελ, μαζί με τους ακόλουθούς του συλλαμβάνονται και εξορίζονται στη Ζώνη Φάντομ. Ωστόσο, ο Κρύπτον εκρήγνυται λίγο καιρό αργότερα και ελευθερώνονται.

Το έμβρυο Καλ-Ελ μεγαλώνει ως ο υιοθετημένος γιος των Τζόναθαν και Μάρθα Κεντ, οι οποίοι του δίνουν το όνομα Κλαρκ. Η Κρυπτονιανή φυσιολογία του Κλαρκ του δίνει υπεράνθρωπες δυνάμεις, οι οποίες αρχικά του δυσκολεύουν τη ζωή αλλά σταδιακά μαθαίνει να τις ελέγχει και να βοηθάει και άλλους ανθρώπους. Ο Τζόναθαν αποκαλύπτει στον έφηβο Κλαρκ ότι είναι εξωγήινος και τον συμβουλεύει να μην χρησιμοποιεί τις δυνάμεις τους δημοσίως, φοβοόυμενος ότι η κοινωνία δεν θα τον δεχτεί. Μετά το θάνατο του Τζόναθαν σε έναν σίφωνα το 1997, ο ενήλικος πια Κλαρκ έχει φύγει από την πόλη που μεγάλωσε και περνάει αρκετά χρόνια σε διάφορες πόλεις, κάνοντας διαφορετικές δουλειές και χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει ανθρώπους και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια του πατέρα του. Καταλήγει να διεισδύσει σε μια επιστημονική ανακάλυψη ενός Κρυπτονιανού διαστημόπλοιου στην Αρκτική. Ο Κλαρκ εισέρχεται στο σκάφος και επικοινωνεί με τη συνείδηση του Τζορ-Ελ με τη μορφή ολογράμματος. Η Λόις Λέιν, μια δημοσιογράφος της εφημερίδας Ντέιλι Πλάνετ που την έστειλαν εκεί για ρεπορτάζ, τρυπώνει κρυφά στο διαστημόπλοιο. Ακολουθεί τον Κλαρκ, ο οποίος της σώζει τη ζωή όταν αυτή τραυματίζεται. Ο συντάκτης της Λόις, Πέρι Γουάιτ, απορρίπτει το άρθρο της σχετικό με ένα υπεράνθρωπο που της έσωσε τη ζωή και έτσι εκείνη προσπαθεί να εντοπίσει τον Κλαρκ στο Κάνσας με την πρόθεση να γράψει ένα άρθρο εκθέτοντάς τον. Αφού τον βρίσκει και μαθαίνει την ιστορία του, αποφασίζει να μην αποκαλύψει το μυστικό του.

Ο Ζοντ και το πλήρωμά του ψάχνουν για άλλους κόσμους αποικιών και καταλήγουν στη Γη όταν ακολούθησαν ένα Κρυπτονιανό σήμα που στάλθηκε από το διαστημόπλοιο. Ο Ζοντ απαιτεί από τους ανθρώπους να του παραδώσουν τον Καλ-Ελ, ο οποίος πιστεύει ότι έχει τον κώδικα, με αντάλλαγμα την ειρήνη. Ο Κλαρκ συμφωνεί και ο στρατός των ΗΠΑ παραδίδει τον ίδιο και τη Λόις στην υπαρχηγό του Ζοντ, τη Φαόρα. Ο Ζοντ αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια μηχανή για να μετατρέψει τη Γη στον νέο Κρύπτον, εξαλείφοντας τον ανθρώπινο πληθυσμό και χρησιμοποιώντας τον κώδικα θα προχωρήσει στον εποικισμό του πλανήτη με γενετικά κατασκευασμένους Κρυπτονιανούς. Αφού ο Κλαρκ και η Λόις δραπετεύουν, ο Κλαρκ νικά τη Φαόρα, η οποία επιτέθηκε στο Κάνσας, και πείθει το στρατό ότι είναι σύμμαχός τους. Ο Ζοντ βάζει τη μηχανή και ξεκινά τη διαδικασία στη Μετρόπολις και στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Κλάρκ, ως "Σούπερμαν" πλέον, σταματά τη μηχανή στον Ινδικό Ωκεανό και καταστρέφει το διαστημόπλοιο που μεταφέρει την απαραίτητη τεχνολογία για το σχέδιο του Ζοντ. Ο στρατός χρησιμοποιεί το διαστημόπλοιο που μετέφερε τον νεογέννητο Κλαρκ στη Γη και το πετάνε στο διαστημόπλοιο του Ζοντ. Η πράξη αυτή δημιούργησε μια μαύρη τρύπα, σκοτώνοντας το πλήρωμα του Ζοντ και καταστρέφοντας τελείως τα σχέδιά του. Μόνο ο Ζοντ έχει απομείνει και αρχίζει μια εναέρια πάλη με τον Σούπερμαν σε ολόκληρη τη Μετρόπολις. Όταν ο Ζοντ επιχειρεί να σκοτώσει άμαχους ανθρώπους ως αντίποινα της ήττας του, ο Σούπερμαν αναγκάζεται να τον σκοτώσει. Λίγο καιρό αργότερα, ο Σούπερμαν συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης, εμποδίζοντας όμως τις προσπάθειές της να μάθουν τη μυστική ταυτότητά του. Για να δημιουργήσει ένα ψευδώνυμο που θα του δίνει πρόσβαση σε επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς να κινεί υποψίες, ο Κλαρκ πιάνει δουλειά ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ντέιλι Πλάνετ.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2008, η Warner Bros. ζήτησε ιδέες από συγγραφείς κόμικς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες για το πως να επαναπροσδιορίσουν επιτυχώς τη σειρά ταινιών Σούπερμαν (Superman).[5] "Τους είπα, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Απλά συμπεριφερθείτε στην ταινία 'Superman: Η Επιστροφή' (Superman Returns) όπως στην ταινία 'Hulk' του Ανγκ Λι. Η ταινία 'Ο Απίθανος Hulk' (The Incredible Hulk) απέδειξε ότι το κοινό θα σε συγχωρήσει και θα σε αφήσει να ξανακάνεις από την αρχή το φραντσάιζ", δήλωσε ο συγγραφέας κόμικ Μαρκ Γουάιντ.[6] Οι συγγραφείς κόμικ Γκραντ Μόρισον, Τζεόφ Τζονς και Μπραντ Μέλτζερ έδωσαν επίσης τις ιδέες τους για επαναπροσδιορισμό. Η ιδέα του Μόρισον ήταν παρόμοια με τη δουλειά του στο κόμικ All-Star Superman ενώ η ιδέα του Γουάιντ ήταν παρόμοια με το Superman: Birthright.[6] Ο Μαρκ Μίλαρ με το σκηνοθέτη Μάθιου Βον σχεδίασαν μια τριλογία Σούπερμαν διάρκειας 8 ωρών, με κάθε ταινία να κυκλοφορεί με ένα χρόνο διαφορά, όπως έγινε με την τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings).[7][8] Ο Μίλαρ σύγκρινε το πρότζεκτ με την τριλογία Ο Νονός (The Godfather), το οποίο θα αποτελούσε χρονικό ολόκληρης της ζωής του Σούπερμαν από τις πρώτες μέρες στον πλανήτη Κρύπτον μέχρι το φινάλε όπου ο Σούπερμαν χάνει τις δυνάμεις του καθώς ο ήλιος αρχίζει να εκρήγνυται.[9] Τον Αύγουστο του 2009, απόφαση δικαστηρίου έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα του Σούπερμαν πίσω στην οικογένεια του Σίγκελ.[10] Επίσης δικαστής ενέκρινε όιτ η Warner δεν όφειλε επιπρόσθετες αποζημιώσεις από προηγούμενες ταινίες στις οικογένειες των Σίγκελ και Σούστερ. Ωστόσο, αν το στούντιο δεν ξεκινούσε την παραγωγή μιας καινούριας ταινίας Σούπερμαν μέχρι το 2011, τότε οι οικογένειες των Σούστερ και Σίγκελ θα μπορούσαν να μηνύσουν τη Warner για απώλεια εσόδων.[11]

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το στόρι της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (The Dark Knight Rises) το 2010, ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ είπε στον Κρίστοφερ Νόλαν την ιδέα του για το πως να παρουσιάσουν τον Σούπερμαν σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.[12] Εντυπωσιασμένος με το κόνσεπτ του Γκόγιερ, ο Νόλαν πρότεινε την ιδέα στη Warner.[12] Το στούντιο προσέλαβε τον Νόλαν να αναλάβει την παραγωγή και τον Γκόγιερ να γράψει το σενάριο, βασισμένο στην καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight, 2008).[13][14] Ο Νόλαν επαίνεσε τη δουλειά του Μπράιαν Σίνγκερ στο Superman: Η Επιστροφή (Superman Returns) για τη σύνδεσή του με την εκδοχή του Ρίτσαρντ Ντόνερ, αλλά δήλωσε ότι η καινούρια ταινία δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τις προηγούμενες ταινίες της σειράς.[15] Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ στο Blade II (2002), απέρριψε την πρόταση να σκηνοθετήσει την ταινία εξαιτίας της δέσμευσής του στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος At the Mountains of Madness[16], ενώ προσεγγίστηκε και ο Ρόμπερτ Ζεμέκις.[17] Οι Μπεν Άφλεκ, Ντάρεν Αρονόφσκι, Ντάνκαν Τζόουνς, Τζόναθαν Λίμπεσμαν, Ματ Ριβς και Τόνι Σκοτ θεωρήθηκαν πιθανοί σκηνοθέτες[18] πριν προσληφθεί ο Ζακ Σνάιντερ τον Οκτώβριο του 2010.[19]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία του κάστινγκ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010.[20][21] Ο Βρετανός Χένρι Κάβιλ ήταν υποψήφιος για το ρόλο του Σούπερμαν και για την ταινία Superman: Η Επιστροφή (Superman Returns) το 2006 αλλά τον έχασε από τον Μπράντον Ρουθ.[22] Αποτελεί τον πρώτο μη Αμερικανό ηθοποιό που υποδύεται τον Σούπερμαν.[23][24] Πριν ο ρόλος της Λόις Λέιν δοθεί στην Έιμι Άνταμς υποψήφιες ήταν οι Ολίβια Γουάιλντ και Μίλα Κούνις.[25] Για το ρόλο του Στρατηγού Ζοντ θεωρήθηκε πιθανός ο Βίγκο Μόρτενσεν[26], ενώ για το ρόλο του Τζορ-Ελ αρχικές επιλογές ήταν οι Κλάιβ Όουεν και Σον Πεν πριν καταλήξει στον Ράσελ Κρόου.[27]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χανς Ζίμμερ αρχικά αρνούνταν τις φήμες για το ότι θα σύνθετε την μουσική της ταινίας, αλλά τον Ιούνιο του 2012 επιβεβαιώθηκε πως τελικά θα το έκανε.[28] Για να κάνει την ταινία να ξεχωρίσει από τις προηγούμενες, δεν χρησιμοποίησε το Superman March του Τζον Γουίλιαμς στην ταινία.[29] Το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε δημόσια στις 11 Ιουνίου του 2013.[30]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 225.000.000 δολαρίων,[4] το Άνθρωπος από Ατσάλι έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 116,6 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας το ρεκόρ του Toy Story 3 για το μεγαλύτερο άνοιγμα του μήνα Ιουνίου.[31] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 291 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 377 εκατομμύρια δολάρια.[4] Παγκοσμίως απέφερε 668 εκατομμύρια δολάρια.[4]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε μικτές προς θετικές κριτικές. Πολλοί κριτικοί επαίνεσαν την αφήγηση και το στυλ της ταινίας, ωστόσο κάποιοι την κριτικάραν για την πολύ δράση της και την έλλειψη ανάπτυξης του χαρακτήρα.[32]

Συνέχεια και επανεκκίνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2014, μια συνέχεια του Άνθρωπος από Ατσάλι μπήκε σε ανάπτυξη.[33] Η Έιμι Άνταμς δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει η δουλειά για το σενάριο,[34] ενώ ο Χένρι Κάβιλ αποκάλυψε ότι ετοιμαζόταν να επιστρέψει στον ρόλο.[35] Ο Μάθιου Βοχν είχε συζητήσεις με το στούντιο για να σκηνοθετήσει την ταινία το 2017,[36] αλλά μετά από δύο χρόνια, οι συνομιλίες με τη Warner Bros τελείωσαν. Τον Ιούλιο του 2019, ο Κρίστοφερ Μαγκουάιρ είπε ότι αυτός και ο Κάβιλ είχαν παρουσιάσει μια ιδέα συνέχειας στη Warner Bros. πάνω από ένα χρόνο πριν, με την πλοκή να έχει δεσμούς με το Green Lantern Corps, αλλά προχώρησε σε άλλα έργα αφού τον απέρριψε η εταιρία.[37] Μέχρι τον Νοέμβριο, η Warner Bros. είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς σχετικά με τον έλεγχο της ταινίας.[38] Τον Δεκέμβριο, ο Κάβιλ είπε ότι το μέλλον του Superman θα είναι πιο πιστό στα κόμικ.[39] Τον Ιανουάριο του 2020, ο Τζέιμς Γκαν είπε ότι επέλεξε να σκηνοθετήσει το The Suicide Squad από την επόμενη ταινία Superman.[40] Η συνέχεια του Άνθρωπος από Ατσάλι δεν ήταν πλέον σε ενεργή ανάπτυξη τον Μάιο, αλλά ο Κάβιλ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να επαναλάβει τον ρόλο σε μια διαφορετική ταινία.[41] Ο Ζακ Σνάιντερ αργότερα δήλωσε ότι τα σχέδια για την πλοκή περιλάμβαναν τον Brainiac και τους Κρυπτωνιανούς που εξορίστηκαν στη Φασματική Ζώνη στο τέλος του Άνθρωπος από Ατσάλι.[42] Τον Απρίλιο του 2022, ο πρόεδρος της Warner Bros. Discovery, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, είπε ότι οι κορυφαίοι χαρακτήρες χρησιμοποιούνται ελάχιστα στο franchise, συμπεριλαμβανομένου του Superman,[43] λέγοντας επίσης τον Αύγουστο ότι ο Superman θα είναι ένας από τους τρεις κύριους χαρακτήρες από εδώ και πέρα.[44] Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Ντουέιν Τζόνσον δήλωσε ότι η ομάδα πίσω από το Black Adam εργάστηκε για έξι χρόνια για να προσπαθήσει να συμπεριλάβει τον Κάβιλ ως Superman στην ταινία, αλλά η προηγούμενη ηγεσία αρνήθηκε τα αιτήματά τους.[45] Αναφέροντας τη νέα διεύθυνση της εταιρίας, επιβεβαίωσε τα σχέδια για την επιστροφή του χαρακτήρα στο franchise και επιβεβαίωσε τα σχέδια για τον Black Adam και τον Superman να συναντηθούν στο DCEU. Ο Κάβιλ επανέλαβε τον ρόλο του στο Black Adam, δημιουργώντας την πρώτη συνάντηση και των δύο χαρακτήρων στο franchise.[46][47] Αργότερα τον ίδιο μήνα, μια ταινία με επίκεντρο τον Superman από τον Χένρι Κάβιλ επέστρεψε σε ενεργή ανάπτυξη. Ο Τσαρλς Ρόβεν θα είναι παραγωγός, ενώ η εταιρία αναζητά σκηνοθέτη και συγγραφέα.[48] Τον Δεκέμβριο του 2022, ανακοινώθηκε πως η ταινία ακυρώθηκε, καθώς ο Γκαν και ο Σαφράν ήθελαν να αναπτύξουν μία ταινία με τον Superman σε μικρότερη ηλικία.[49] Ο Κάβιλ ανακοίνωσε πως δεν θα επιστρέψει ως Superman.[50]

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
MTV Movie Awards Καλύτερος Ήρωας Χένρι Κάβιλ Νίκη
Saturn Awards Best Comic-to-Film Motion Picture Υποψηφιότητα
Καλύτερος Β' Ανδρικός ρόλος Ντύλιαν Σπρεΐμπερι Υποψηφιότητα
Καλύτερα ειδικά εφέ Joe Letteri, John "DJ" Desjardin and Dan Lemmon Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  2. Alt, Eric. «Want to Read the Incredibly Uninformative "Man of Steel" Synopsis?». NBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  3. «Άνθρωπος από Ατσάλι στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Άνθρωπος από Ατσάλι στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  5. Wigler, Josh (26 Μαρτίου 2009). «Mark Millar On His Superman Movie Trilogy: "Nothing Is Happening"». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-03. https://web.archive.org/web/20131203033434/http://splashpage.mtv.com/2009/03/26/mark-millar-on-his-superman-movie-trilogy-nothing-is-happening/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  6. 6,0 6,1 Vineyard, Jennifer (11 Αυγούστου 2008). «How To Reboot The Superman Movie Franchise-Comic Writers Chime In». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-10-13. https://web.archive.org/web/20131013052908/http://splashpage.mtv.com/2008/08/11/how-to-reboot-the-superman-movie-franchise-comic-writers-chime-in/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  7. Anderson, Martin (20 Ιουλίου 2008). «The Den Of Geek interview: Mark Millar». DenofGeek.com. http://www.denofgeek.com/comics/88459/the_den_of_geek_interview_mark_millar.html. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  8. Wigler, Josh (26 Μαρτίου 2010). «Matthew Vaughn Says Superman Movie Discussions Were "Very Brief"». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-03-09. https://web.archive.org/web/20140309125333/http://splashpage.mtv.com/2010/03/26/matthew-vaughn-superman/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  9. Goodswen, Dan (29 Οκτωβρίου 2008). «Exclusive: Mark Millar Talks Superman». Empire. http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=23521. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  10. Graser, Marc (13 Αυγούστου 2009). «Superman co-creator's family given rights». Variety. http://www.variety.com/article/VR1118007269.html. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  11. McNary, Dave (8 Ιουλίου 2009). «Warner Bros. wins Superman case». Variety. http://www.variety.com/article/VR1118005806.html. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  12. 12,0 12,1 «Christopher Nolan on Batman and Superman». Superhero Hype!. 4 Ιουνίου 2010. http://www.superherohype.com/news/articles/102090-christopher-nolan-on-batman-and-superman. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  13. Finke, Nikki; Fleming, Mike (9 Φεβρουαρίου 2010). «It's A Bird! It's A Plane! It's Chris Nolan! He'll Mentor Superman 3.0 And Prep 3rd Batman». Deadline.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-03-21. https://www.webcitation.org/5xLwx0v1Q?url=http://www.deadline.com/2010/02/its-a-bird-its-a-plane-its-chris-nolan-hell-mentor-superman-3-0-while-preparing-3rd-batman/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  14. Schuker, Lauren A. E. (22 Αυγούστου 2008). «Warner Bets on Fewer, Bigger Movies». The Wall Street Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-03-21. https://www.webcitation.org/5xLzZSe7O?url=http://online.wsj.com/article/SB121936107614461929.html. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  15. Boucher, Geoff (10 Μαρτίου 2010). «Christopher Nolan takes flight with Superman: "We have a fantastic story"». Los Angeles Times (Tribune Company). http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2010/03/christopher-nolan-takes-flight-with-superman-we-have-a-fantastic-story-1.html. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  16. Fleming, Michael (13 Σεπτεμβρίου 2010). «Toronto Q&A: Guillermo Del Toro About Producing Julia's Eyes And Biutiful». Deadline.com. http://www.deadline.com/2010/09/toronto-qa-julias-eyes-and-biutiful-producer-guillermo-del-toro/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  17. Wigler, Josh (1 Νοεμβρίου 2010). «Robert Zemeckis On Superman Reboot: "I Passed On That Faster Than A Speeding Bullet"». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-27. https://web.archive.org/web/20130527062010/http://splashpage.mtv.com/2010/11/01/robert-zemeckis-superman-reboot. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2012. 
  18. Fleming, Michael (23 Σεπτεμβρίου 2010). «Chris Nolan Looking for Superman Directors». Deadline.com. http://www.deadline.com/2010/09/chris-nolan-looking-for-superman-director/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  19. Fleming, Michael (4 Οκτωβρίου 2010). «SCOOP: Zack Snyder Directing Superman». Deadline.com. http://www.deadline.com/2010/10/zack-snyder-directing-superman/. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  20. Snider, Mike (26 Νοεμβρίου 2010). «Q&A: Screenwriter David Goyer on Call of Duty: Black Ops». USA Today. http://content.usatoday.com/communities/gamehunters/post/2010/11/qa-screenwriter-david-goyer-on-call-of-duty-black-ops/1. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  21. Reynolds, Simon (4 Οκτωβρίου 2010). «Affleck 'was Nolan's choice for Superman' - Movies News». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  22. Singh, Anita (30 Ιανουαρίου 2011). «Another British superhero: Henry Cavill to play Superman». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/celebritynews/8291749/Another-British-superhero-Henry-Cavill-to-play-Superman.html. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  23. «Henry Cavill to Play Superman!!». Superhero Hype!. 30 Ιανουαρίου 2011. http://www.superherohype.com/news/articles/125177-henry-cavill-to-play-superman?cpage=20#written_comments_title. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  24. Saunders, Emma (1 Φεβρουαρίου 2011). «BBC News - Film invasion of the Super-Brits». BBC. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-12333396. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  25. Jagernauth, Kevin (2 Φεβρουαρίου 2011). «Updated: Olivia Wilde & Mila Kunis Also In The Mix For Lois Lane; Kristen Stewart Not Approached». indieWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  26. Kit, Borys. «Viggo Mortensen on Warners' Radar for 'Superman' Villain (Exclusive)». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/blogs/heat-vision/viggo-mortensen-superman-villain-161432. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  27. «Russell Crowe Eyes 'Superman' Movie». The Hollywood Reporter. 15 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  28. published, Eric Eisenberg (18 Ιουνίου 2012). «Man Of Steel To Feature The Music Of Hans Zimmer». CINEMABLEND (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. 
  29. Perry, Spencer (13 Αυγούστου 2012). «John Williams' Superman Theme NOT in Man of Steel». Comic Book Movies and Superhero Movie News - SuperHeroHype (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. 
  30. «Man Of Steel: Original Motion Picture Soundtrack WaterTower Music». Man Of Steel: Original Motion Picture Soundtrack WaterTower Music. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. 
  31. Ray Subers (16 Ιουνίου 2013). «Weekend Report: 'Man of Steel' Soars, Scores New June Record». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  32. «Man of Steel». CBS Interactive Metacritic. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2013. 
  33. October 15, Darren Franich Updated· EDT, 2014 at 05:33 PM. «Warner Bros. announces 10 DC movies, including 'Wonder Woman'». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  34. Melrose, Kevin (6 Νοεμβρίου 2016). «Amy Adams Confirms Man of Steel 2 Script is 'in the Works'». CBR (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  35. Cardona, Ian (16 Ιουνίου 2018). «Is Henry Cavill Preparing to Play Superman Again (Pretty Soon)?». CBR (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  36. Lyus, Jon (15 Σεπτεμβρίου 2017). «Exclusive: Matthew Vaughn confirms talks for the next Superman film». HeyUGuys (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  37. published, Sarah El-Mahmoud (5 Ιουλίου 2019). «Looks Like Christopher McQuarrie Pitched Both Superman And Green Lantern Movies To DC». CINEMABLEND (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  38. Kroll, Brent Lang,Justin· Lang, Brent· Kroll, Justin (26 Νοεμβρίου 2019). «DC Films Plots Future With Superman, Green Lantern and R-Rated Movies (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  39. Smith, Andrew (3 Δεκεμβρίου 2019). «Henry Cavill Doesn't Know If a Snyder Cut Actually Exists But Wants to Focus on the Future of Superman». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  40. «James Gunn turned down Superman movie to make DC's The Suicide Squad». Radio Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  41. D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (28 Μαΐου 2020). «We Haven't Seen The Last Of Henry Cavill's Man Of Steel». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  42. «INTERVIEW: Zack Snyder Is Ready For What's Next». BroBible (στα Αγγλικά). 10 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  43. Donnelly, Brent Lang,Matt· Lang, Brent· Donnelly, Matt (14 Απριλίου 2022). «Warner Bros. Discovery Exploring Overhaul of DC Entertainment (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  44. Vary, Adam B.· Vary, Adam B. (4 Αυγούστου 2022). «Warner Bros. Discovery CEO Defends Axing 'Batgirl': 'We're Not Going to Put a Movie Out Unless We Believe in It'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  45. «Black Adam Star Dwayne Johnson Claims Old Warner Bros. Leadership Didn't Want Henry Cavill Return». Movies (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  46. «https://twitter.com/etnow/status/1580352621201657856». Twitter. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  47. Dominguez, Noah (13 Οκτωβρίου 2022). «Dwayne Johnson Appears to Spoil a MASSIVE DCEU Return in Black Adam». CBR (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  48. Kit, Borys· Kit, Borys (17 Οκτωβρίου 2022). «DC at a Turning Point: James Gunn Pitches Secret Movie, Dwayne Johnson Flexes His Superman Power (Exclusive)». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  49. view.email.hollywoodreporter.com https://view.email.hollywoodreporter.com/?qs=27dca022a3daaae65e34d5c9adf6995782cfc61eaab8e66bfca2252281f2c4f81e01033071a71a9c0ecc309f5e4c7262de4febdb0635727011fb3e07e2b20074e11fc572b6d036b7. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  50. Donnelly, Matt· Donnelly, Matt (15 Δεκεμβρίου 2022). «James Gunn Writing New 'Superman' Film; Henry Cavill Will Not Return, but Eyed to Play Different DC Character». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]