Άμπι Χόφμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμπι Χόφμαν
ΌνομαΆμπι Χόφμαν
Γέννηση30 Νοεμβρίου 1936
Γούστερ (Μασαχουσέτη)
Θάνατος12 Απριλίου 1989
Solebury Township
Επάγγελμα/
ιδιότητες
πολιτικός, ψυχολόγος, πολιτικός ακτιβιστής, κοινωνικός ακτιβιστής, πολιτικός συγγραφέας, αγωνιστής/στρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέας και ακτιβιστής για την ειρήνη
ΕθνικότηταΕβραϊκή
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σχολές φοίτησηςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς και Worcester Academy
Αξιοσημείωτα έργαΈθνος του Γούντστοκ, Κλέψτε Αυτό το Βιβλίο
Σύζυγος(οι)Anita Hoffman
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Άμποτ Χάουαρντ Χόφμαν (Abbot Howard "Abbie" Hoffman, 30 Νοεμβρίου 1936 - 12 Απριλίου 1989) ήταν Αμερικανός ακτιβιστής για πολιτικά και κοινωνικά θέματα και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Διεθνούς Κόμματος Νεολαίας (γίπις).

Ο Χόφμαν συνελήφθη και δικάστηκε για συνωμοσία και υποκίνηση ταραχών ως αποτέλεσμα του ρόλου του σε διαδηλώσεις που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος το 1968 στο Σικάγο, μαζί με τους Τζέρι Ρούμπιν, Ντέιβιντ Ντέλιντζερ, Τομ Χέιντεν, Ρένι Ντέιβις, Τζον Φρόινς, Λι Ουάινερ και Μπόμπι Σιλ, οι επονομαζόμενοι "Οκτώ του Σικάγου". Ύστερα από τον διαχωρισμό της υπόθεσης του Σιλ, μετονομάστηκαν σε "Επτά του Σικάγο". Ενώ αρχικά κατηγορήθηκαν για απόπειρα υποκίνησης ταραχών, οι ετυμηγορίες ανατράπηκαν ύστερα από έφεση.

Ο Χόφμαν έγινε γνωστός κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ συνέχισε τον ακτιβισμό του μέχρι τη δεκαετία του 1970, ενώ αναγνωρίστηκε ως σύμβολο της νεανικής επανάστασης της εποχής.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Abbie Hoffman της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).