Άλτις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άλτις ονομαζόταν, κατά την αρχαϊκή περίοδο, η περιοχή της Ηλείας που βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο[1]. Επομένως, η Άλτις είναι ένα μέρος της σημερινής Αρχαίας Ολυμπίας. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι η περιοχή ήταν γεμάτη αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες και δρύες. Αυτή πρέπει να είναι και η αιτία ονομασίας της, αφού Άλτις στην ηλειακή διάλεκτο σημαίνει άλσος[2]. Σύμφωνα με τη μυθολογία τα όρια της Άλτεως τα καθόρισε ο Ηρακλής προς τιμή του Δία και ο κοντινός λόφος ονομάστηκε «Κρόνιον όρος» προς τιμή του Κρόνου[3]. Τα όρια της Άλτεως καθορίζονταν από περίβολο μέσα στον οποίο βρίσκονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ έξω από αυτόν οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών και οι ξενώνες[2].

... τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς παραποιήσαντες τὸ ὄνομα Ἄλτιν ἐκ παλαιοῦ καλοῦσι: καὶ δὴ καὶ Πινδάρῳ ποιήσαντι ἐς ἄνδρα Ὀλυμπιονίκην ᾆσμα Ἄλτις ἐπωνόμασται τὸ χωρίον

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια "Νέα Δομή", τομ. 3, σελ. 151, Αθήνα, 1999
  2. 2,0 2,1 «Από τον ιστοχώρο του Υπουργείου Πολιτισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2014. 
  3. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή, τόμ. 3, σελ. 151, Αθήνα 1999