Άλιεν 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλιεν 3
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Φίντσερ
Παραγωγή20th Century Fox
ΣενάριοΝταν Ο'Μπάνον
Ρόναλντ Σάσετ
(χαρακτήρες)
Βίνσεντ Γουάρντ
(στόρι)
Ντέιβιντ Γκίλερ
Γουόλτερ Χιλ
Λάρι Φέργκιουσον
(σενάριο)
ΠρωταγωνιστέςΣιγκούρνι Γουίβερ
Τσαρλς Σ. Ντάτον
Τσαρλς Ντανς
Μπράιαν Γκλόβερ
Ραλφ Μπράουν
Πολ ΜακΓκαν
Ντάνι Γουέμπ
Πιτ Ποστλθγουέιτ
Λανς Χένρικσεν
ΜουσικήΈλιοτ Γκολντένθαλ
ΦωτογραφίαΆλεξ Τόμσον
ΜοντάζTerry Rawlings
Εταιρεία παραγωγήςBrandywine Productions και 20th Century Fox
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή22 Μαΐου 1992 (ΗΠΑ)
26 Σεπτεμβρίου 1992 (Ελλάδα)
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Άλιεν 3: Η Τελική Αναμέτρηση ή Άλιεν 3 (αγγλικά: Alien 3) είναι αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, παραγωγής 1992. Αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην κινηματογραφική τετραλογία Άλιεν, και τα γεγονότα της λαμβάνουν χώρα μερικά χρόνια μετά από τη δεύτερη ταινία Άλιενς: Η Επιστροφή (Aliens). Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ντέιβιντ Φίντσερ, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο και το σενάριο έγραψαν οι Ντέιβιντ Γκίλερ, Γουόλτερ Χιλ και Λάρι Φέργκιουσον. Η Σιγκούρνι Γουίβερ επιστρέφει στο ρόλο της Έλεν Ρίπλεϊ ενώ στο καστ προστίθενται οι Τσαρλς Σ. Ντάτον, Τσαρλς Ντανς, Μπράιαν Γκλόβερ, Ραλφ Μπράουν, Πολ ΜακΓκαν, Ντάνι Γουέμπ, Πιτ Ποστλθγουέιτ και Λανς Χένρικσεν.

Το Άλιεν 3 αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, με αρκετούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες να συμμετέχουν στο πρότζεκτ και με τα γυρίσματα να ξεκινάνε χωρίς ολοκληρωμένο σενάριο. Η ταινία ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος είχε λίγο χρόνο στη διάθεσή του να την προετοιμάσει, καθώς ανέλαβε να τη σκηνοθετήσει λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Η διαδικασία δημιουργίας της ταινίας αποδείχθηκε γι' αυτόν τρομακτική καθώς είχε να αντιμετωπίσει ενστάσεις από το στούντιο, να γυρίσει την ταινία χωρίς ολοκληρωμένο σενάριο και να φτιάξει μια ταινία αντάξια της δουλειάς που είχαν κάνει οι προηγούμενοι σκηνοθέτες Ρίντλεϊ Σκοτ και Τζέιμς Κάμερον. Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, το στούντιο κυκλοφόρησε μια δική του εκδοχή χωρίς τη συγκατάθεση του Φίντσερ.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 22 Μαΐου 1992. Παρά τις μικτές κριτικές που έλαβε και τη μέτρια πορεία στο αμερικανικό box office, κατάφερε να φτάσει τα 160 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και να λάβει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερων οπτικών εφέ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαστημόπλοιο των αποικιακών πεζοναυτών Σουλάκο πιάνει φωτιά καθώς ταξιδεύει στο διάστημα.Οι τέσσερις επιβαίνοντες, Έλεν Ρίπλεϊ, ο πεζοναύτης Χικς, η ανήλικη Νιούτ και το ανδροειδές με το όνομα Μπίσοπ, εκτοξεύονται στο διάστημα με αυτόματη διαδικασία μέσα σε θαλαμίσκο απόδρασης, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση υπερύπνωσης. Μερικά δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση του θαλαμίσκου, το Σουλάκο διενεργεί σάρωση στα σώματα των επιβαινόντων για ιατρικούς λόγους. Στην οθόνη σάρωσης εμφανίζεται πως κάποιος από τους επιβαίνοντες κυοφορεί ένα Άλιεν.

Μετά την εκτόξευση του κι αρκετά χρόνια αργότερα, ο θαλαμίσκος προσγειώνεται ανώμαλα στον πλανήτη-φυλακή Φιορίνα (Φιούρι) 161 που φιλοξενεί μόνο άνδρες που έχουν χρωμόσωμα YY. Όλοι τους είναι καταδικασμένοι για εγκλήματα όπως σωματική και σεξουαλική βία.

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, οι δύο από τους ανθρώπους επιβαίνοντες του θαλαμίσκου (Χικς και Νιούτ) σκοτώνονται από τη σύγκρουση, το ανδροειδές Μπίσοπ σχεδόν διαλύεται και παθαίνει μη αναστρέψιμη βλάβη και η Έλεν Ρίπλεϊ επιζεί. Μερικοί από τους κρατουμένους προσέρχονται στο σημείο της προσγείωσης του θαλαμίσκου και περισυλλέγουν την Έλεν Ρίπλει, τους δύο νεκρούς και το διαλυμένο ανδροειδές. Παραδίδουν τη Ρίπλει στο γιατρό της φυλακής με το επώνυμο Κλέμενς, ο οποίος τη φροντίζει και -μέσω της βοήθειας του- η Ρίπλει αναρρώνει πλήρως. Καχύποπτη για το τι προκάλεσε τη φωτιά στο Σουλάκο, καθώς και για το τι σκότωσε τους Χικς και Νιούτ, η Ρίπλει ζητά από τον Κλέμενες να διενεργήσει αυτοψία στο πτώμα της Νιούτ. Το αποτέλεσμα της αυτοψίας δείχνει πως η Νιούτ πέθανε από πνιγμό. Η διεύθυνση της φυλακής αποφασίζει να κηδευτούν οι Χικς και Νιούτ, όπως και να καλέσουν διασωστικό διαστημόπλοιο για να παραλάβει τη Ρίπλεϊ.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας, ο σκύλος της φυλακής πεθαίνει, "γεννώντας" ένα Άλιεν. Η Ρίπλει, δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν το ιστορικό της για τα Άλιεν, και καθώς το πλάσμα είναι πλέον μέσα στους χώρους της φυλακής, σκοτώνει μερικούς κρατουμένους. Για να λάβει πληροφορίες, η Ρίπλει επανενεργοποιεί το ανδροειδές Μπίσοπ, το οποίο της επιβεβαιώνει πως υπήρχε Άλιεν στο Σουλάκο και πως ήταν μέσα στο θαλαμίσκο διάσωσης. Τότε η Ρίπλεϊ ενημερώνει το διευθυντή της φυλακής για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Όμως οι εξηγήσεις της αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, καθώς επίσης την ενημερώνουν πως στον Φιούρι δεν υπάρχουν όπλα για να αντιμετωπίσουν το Άλιεν.

Αργότερα, και κατά τη διάρκεια συζήτησης της Ρίπλει με τον Κλέμενς, το Άλιεν επιτίθεται και σκοτώνει τον δεύτερο. Τότε εκείνη επισκέπτεται τα συντρίμμια του Σουλάκο και διενεργεί ιατρική σάρωση στο σώμα της, με τη βοήθεια ενός κρατουμένου. Εκεί διαπιστώνει πως μέσα στο σώμα της αναπτύσσεται ένα Άλιεν. Συντετριμμένη, η Ρίπλεϊ συναποφασίζει με τους υπόλοιπους κρατουμένους να αντιμετωπίσουν το πλάσμα με σκοπό να το εξολοθρεύσουν. Το σχέδιο περιλαμβάνει -στο τελικό του στάδιο- το θάνατο του Άλιεν με καυτό λιωμένο σίδηρο που υπάρχει στα χυτήρια της φυλακής. Όταν το τελικό στάδιο ολοκληρώνεται και το Άλιεν έχει πεθάνει, η ομάδα διάσωσης της Ρίπλει καταφθάνει στον πλανήτη. Όμως η Ρίπλει δεν θέλει να φύγει μαζί τους, γνωρίζοντας πως θα εκμεταλλευτούν το Άλιεν που κυοφορεί για όπλο πολέμου.

Παρ'όλο που η ομάδα διάσωσης προσπαθεί να την πείσει να πάει μαζί τους, η Ρίπλει αυτοκτονεί πηδώντας σε ένα γιγάντιο καμίνι. Κατά τη διάρκεια της πτώσης της, το Άλιεν που κυοφορεί σκίζει την κοιλιά της σε μια προσπάθεια να βγει από το σώμα της. Όμως η Ρίπλεϊ το κρατά σφιχτά στα χέρια της ώσπου τελικά πέφτει στο καμίνι, σκοτώνοντας τον εαυτό της αλλά και το Άλιεν.

Η ταινία ολοκληρώνεται με πλάνο στις εγκαταστάσεις του Φιούρι που απενεργοποιούνται, καθώς στο παρασκήνιο ακούγεται η τελευταία φράση που είχε πει τη Ρίπλεϊ στην πρώτη ταινία Άλιεν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρακάτω διανομή είναι ενδεικτική και δεν αναφέρεται σε όλους τους ηθοποιούς και χαρακτήρες που συμμετέχουν στη ταινία.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά η εταιρία Brandywine Productions προσεγγίστηκε από την 20th Century Fox να δημιουργήσει δύο συνέχειες. Αφού σκέφτηκαν αρκετές ιδέες, οι Ντέιβιντ Γκίλερ και Γουόλτερ Χιλ, παραγωγοί της σειράς ταινιών, κατέληξαν σε μια πολύπλοκη ιστορία που χωριζόταν σε δύο μέρη, στην οποία η εταιρία Weyland-Yutani Corporation ερχόταν αντιμέτωπη με μια άκρως επιθετική ομάδα ανθρώπων οι οποίοι εξαιτίας της άκαμπτης ιδεολογίας τους εξορίστηκαν από την υπόλοιπη κοινωνία.[1] Η Σιγκούρνι Γουίβερ θα έκανε μια μικρή εμφάνιση στην τρίτη ταινία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έπαιζε ο Μάικλ Μπιν που υποδύθηκε τον Δεκανέα Χικς στη δεύτερη ταινία Άλιενς: Η Επιστροφή (Aliens). Στο Άλιεν 4 θα επέστρεφε η Ρίπλεϊ, η οποία θα εμπλεκόταν σε μια επική μάχη με εξωγήινουν πολεμιστές. Στη Γουίβερ άρεσε η ιδέα και συμφώνησε στο μικρότερο ρόλο.

"Αισθανόμουν ότι η Ρίπλεϊ θα γινόταν ένα βάρος στο σενάριο... Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές όψεις αυτού του χαρακτήρα".

Η Σιγκούρνι Γουίβερ για το ρόλο της[1]

Η Γουίβερ συμφώνησε επίσης να αποχωρήσει καθώς δεν της άρεσαν οι αλλαγές που έκανε το στούντιο στη δεύτερη ταινία, καθώς αφαίρεσαν σκηνές από το παρελθόν της Ρίπλεϊ, τις οποίες η ίδια θεωρούσε σημαντικές.[2] Παρά το γεγονός ότι τα στελέχοι της 20th Century Fox δεν ήταν σίγουροι με την ιδέα του σεναρίου, συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την ταινία, αλλά ζήτησαν από τους Χιλ και Γκίλερ να προσπαθήσουν να πείσουν τον Ρίντλεϊ Σκοτ να σκηνοθετήσει. Ζήτησαν επίσης τα δύο μέρη να γυριστούν ταυτόχρονα ώστε να μειωθούν τα έξοδα παραγωγής. Ωστόσο, ο Σκοτ αν και έδειξε ενδιαφέρον για το πρότζεκτ, ήταν απασχολημένος με τρεις ταινίες εκείνη την περίοδο. Το Σεπτέμβριο του 1987, οι Γκίλερ και Χιλ προσέγγισαν το συγγραφέα Γουίλιαμ Γκίμπσον να γράψει το σενάριο, ο οποίος και δέχτηκε.[1]

Ωστόσο, όταν ο πρόεδρος της Fox, Τζο Ροθ, διάβασε ένα τελικό σενάριο, γραμμένο από τον Ντέιβιντ Τουόχι, δεν του άρεσε η ιδέα η Ρίπλεϊ να μην αποτελεί μέρος της ταινίας, δηλώνοντας ότι "η Σιγκούρνι Γουίβερ αποτελεί το κεντρικό κομμάτι της σειράς ταινιών και η Ρίπλεϊ είναι η μόνη γυναίκα πολεμίστρια που έχουμε στη μυθολογία των ταινιών". Η Γουίβερ τότε, επέστρεψε στο πρότζεκτ με αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων συν ποσοστό από τις εισπράξεις.[2]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 50.000.000 δολάρια[3], το Άλιεν 3 έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 2η θέση με 19,4 εκατομμύρια δολάρια.[3] Συνολικά συγκέντρωσε 55,4 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 104,3 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο.[3] Παγκοσμίως απέφερε 159,8 εκατομμύρια δολάρια.[3] Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς, το Άλιεν 3 καταλαμβάνει την 4η θέση στο αμερικανικό box office και την 3η θέση παγκοσμίως.[4]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[5] Οπτικά Εφέ Ρίτσαρντ Έντλαντ, Άλεκ Γκίλις, Τομ Γούντραφ Τζούνιορ & Τζορτζ Γκιμπς υποψηφιότητα
BAFTA[6] Ειδικά Εφέ Ρίτσαρντ Έντλαντ, Άλεκ Γκίλις, Τομ Γούντραφ Τζούνιορ & Τζορτζ Γκιμπς υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Bald Ambition». Cinescape. Νοέμβριος 1997. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-02-19. https://web.archive.org/web/20120219062505/http://www.michaelbiehn.co.uk/data/articles/aliens/aliens3603.html. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 «Last in Space». Entertainment Weekly. 29 Μαΐου 1992. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Άλιεν 3 στο Box Office Mojo». Άλιεν 3 στο Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  4. «Alien στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  5. «The 65th Academy Awards (1993) Nominees and Winners». oscars.org. 29 Μαρτίου 1993. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  6. «BAFTA Awards 1993». bafta.org. imdb.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]