Άλεξ Ο'Λάφλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλεξ Ο'Λάφλιν
Γέννηση24  Αυγούστου 1976[1]
Καμπέρα[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστραλία
ΣπουδέςΕθνικό ινστιτούτο δραματικών τεχνών της Αυστραλίας
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άλεξ Ο'Λάφλιν (αγγλ. Alex O'Loughlin) είναι Αυστραλός ηθοποιός, ο οποίος έχει τον ρόλο του Πλωτάρχη Στιβ Μακγκάρετ στην ανακατασκευή της τηλεοπτικής σειράς του CBS Χαβάη 5-0. Έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Oyster Farmer (2004) και The Back-up Plan (2010),καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές όπως το Moonlight (2008) και το Three Rivers (2009).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ο'Λάφλιν γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1976, αν και έχουν αναφερθεί και άλλες χρονιές, στην Καμπέρα της Αυστραλίας με Ιρλανδέζικη και Σκωτσέζικη καταγωγή. Ο πατέρας του είναι καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Σίδνεϊ και η μητέρα του είναι νοσοκόμα. Όταν ήταν παιδί, υπέφερε από άσθμα, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κάνοντας το σχολείο ένα συνεχές αγώνα, με αποτέλεσμα να φύγει από αυτό σε ηλικία 14 ετών και μετά άρχισε να εργάζεται σε διάφορους τομείς. Το 1999 εγγράφηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης στο Σίδνεϊ και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2002 μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών σπουδών του.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ο'Λάφλιν ήδη εργάζονταν σε ταινίες μικρού μήκους και πειραματικό θέατρο ως έφηβος στο Σίδνεϊ. Μία από τις πρώτες του δουλειές ως ηθοποιού ήταν μία διαφήμιση, στην οποία υποδυόταν ένα ναύτη. Μετά από την αποφοίτηση του από το Ινστιτούτο, ξεκίνησε την καριέρα του σε Αυστραλέζικες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, μερικές από τις οποίες είναι το BlackJack: Sweet Science, το Love Bytes και το White Collar Blue.

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 2004, όταν πήρε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στο Oyster Farmer. Εμφανίστηκε αργότερα στα Man-Thing, Feed και στην αυστραλιανή μίνι σειρά The Incredible Journey of Mary Bryant, για την οποία ήταν υποψήφιος ως "Best Lead Actor in Television" από το Australian Film Institute Awards το 2005 και ως Most Outstanding Actor in a Drama Series από το Logie Awards το 2006. Ο Ο'Λάφλιν έλαβε μέρος στο καστ του The Shield το 2007 ως Ντετέκτιβ "Kevin Hiatt", το νεότερο μέλος στην ομάδα κρούσης.

Έφυγε από το The Shield, αφού κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά του CBS Moonlight όπου έπαιξε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ και το βαμπίρ Mick St. John. Η κινηματογράφηση του Moonlight διακόπηκε από την απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ. Υπήρχαν εικασίες ότι η σειρά θα σταματούσε, αλλά ύστερα από την πίεση των τηλεθεατών, τελικά δόθηκαν άλλα 4 επεισόδια, προσπαθώντας να ανακτήσουν τα μερίδια τηλεθέασής τους. Παρά το γεγονός ότι κατέλαβε την πρώτη θέση ακροαματικότητας του CBS το βράδυ της Παρασκευής, η σειρά δεν συνέχισε με δεύτερο κύκλο. Μετά την ακύρωση του δεύτερου κύκλου, διοργανώθηκε ένας έρανος από τους θαυμαστές της σειράς, με σκοπό την χρηματοδότηση του δεύτερου κύκλου, ο οποίος όμως ήταν ανεπιτυχής.

Τον Αύγουστο του 2008, ανακοινώθηκε ότι το CBS είχε υπογράψει μια συμφωνία ανάπτυξης ταλέντων με τον Ο'Λάφλιν ως σταρ μιας τηλεοπτικής σειράς ώστε να αναπτυχθεί από τον παραγωγό Mark Gordon, αλλά το εγχείρημα αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ωστόσο, αργότερα πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα του CBS, Three Rivers, όπου αναπτύχθηκε από την παραγωγό Carol Barbee, όπου προβάλλονταν τα βράδια των Κυριακών κατά την περίοδο 2009-2010.

Τον Απρίλιο του 2009, αυτός ήταν ειδικός καλεσμένος σε ένα επεισόδιο του Criminal Minds, το επεισόδιο The Big Wheel, ως ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο Vincent Rowlings. Τον Δεκέμβριο του 2009, το CBS έβγαλε το Three River από το πρόγραμμά του. Ο Ο'Λάφλιν πρωταγωνίστησε μαζί με την Τζένιφερ Λόπεζ στη ρομαντική κωμωδία του 2010 The Back-up Plan.

Ο Ο'Λάφλιν είναι πρωταγωνιστής στο ριμέικ της σειράς Χαβάη 5-0 του CBS. Ο ρόλος του είναι αυτός του Πλωτάρχη SΣτιβ Μακγκάρετ, ενώ η πρεμιέρα έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2010. Η σειρά κέρδισε το βραβείο "Favorite New TV Drama", στα People's Choice Awards την περίοδο 2010-11. Στη συνέχεια, το BuddyTV τον κατέταξε # 2 στους "100 πιο σέξι άντρες της τηλεόρασης του 2010" του καταλόγου και # 9 στον αντίστοιχο κατάλογο του 2011.

Στις 2 Μαρτίου του 2012, το CBS ανακοίνωσε ότι ο Ο'Λάφλιν θα έχανε τα γυρίσματα από κάποια επεισόδια του Χαβάη 5-0, σε αναζήτηση φαρμακευτικής αγωγής που σχετίζονταν με τη διαχείριση του πόνου μετά από έναν τραυματισμό στον ώμο. Ήταν προγραμματισμένο να χάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο από το δεύτερο κύκλο.

Τον Αύγουστο του 2013, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός των Αυστραλών Κινηματογραφιστών ανακοίνωσε ότι ο Ο'Λάφλιν θα τιμηθεί με το βραβείο Breakthrough σε μια αποκλειστική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2013 στο Λος Άντζελες.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο παιδί του Ο'Λάφλιν γεννήθηκε από ένα κορίτσι του, που είχαν χωρίσει τότε. Αυτός χώρισε από μια μακροχρόνια σχέση του, με την Αυστραλίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Holly Valance το Φεβρουάριο του 2009. Τέλος, ο O'Loughlin και η φίλη του, Malia Jones έχουν ένα γιο. Ο'Λάφλιν ζει στο Δυτικό Χόλιγουντ, στην Καλιφόρνια, αλλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Hawaii Five-0 ζει στη Χαβάη. Αυτός είναι ο νυν πρεσβευτής για το Donate Life America.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ταινία Ρόλος
2003 White Collar Blue Ian Mack
2004 Oyster Farmer Jack Flange
Love Bytes Dave
Black Jack: Sweet Science Luke Anderson
2005 Man-Thing Eric Fraser
Feed Michael Carter
Mary Bryant Will Bryant
2006 The Holiday Kissing Couple
2007 The Invisible Marcus Bohem
August Rush Marshall
The Shield Kevin Hiatt
2007–2008 Moonlight Mick St. John
2009 Whiteout Russell Haden
Criminal Minds Vincent Rowlings
2009–2010 Three Rivers Dr. Andy Yablonski
2010 The Back-up Plan Stan
2010–2020 Hawaii Five-0 LCDR Steve McGarrett

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2014.