Άγιος Σωσίπατρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Σωσίπατρος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑπόστολοι

Ο Άγιος Σωσίπατρος ήταν μαθητής του Αποστόλου Ανδρέα και επίσκοπος στο Ικόνιο[1].

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Σωσίπατρος γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα[2]. Εκεί ασπάστηκε τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Ανδρέα του οποίου έγινε και μαθητής[3][4]. Αργότερα προσκλήθηκε στην Ρώμη από τον Απόστολο Παύλο [5] και χειροτονήθηκε επίσκοπος Ικονίου[3][6]. Αφού καθοδήγησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την εκεί χριστιανική κοινότητα, αποφάσισε πως δεν είχε πια τίποτα άλλο να προσφέρει και έτσι έφυγε για την δύση μαζί με τον φίλο του Ιάσονα για να διδάξουν τον χριστιανισμό[3].

Φτάνοντας στην Κέρκυρα[7] κήρυξαν στους ειδωλολάτρες κατοίκους της το Ευαγγέλιο και έκτισαν και έναν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο[3]. Μαθαίνοντας όλα αυτά ο έπαρχος του νησιού, που ήταν ειδωλολάτρης, τον φυλάκισε[3]. Στη φυλακή, επτά κρατούμενοι ληστές έγιναν χάρη στους δυο αγίους χριστιανοί[3][8]. Αργότερα έγινε χριστιανός και ο δεσμοφύλακάς τους ο Αντώνιος[3]. Η παράδοση αναφέρει ότι οι άγιοι αφέθηκαν ελεύθεροι όταν φωτιά που κατέβηκε από τον ουρανό έκαψε τους δύο γιους και την γυναίκα του βασιλιά, ο οποίος για να τους εκδικηθεί τους βασάνισε μέχρι θανάτου. Όταν πέθαναν τα σώματά τους κάηκαν στον τόπο του μαρτυρίου τους και σκορπίστηκε η στάχτη τους εκεί. Ο χώρος εκείνος μυροβολούσε και γι' αυτό οι πρώτοι χριστιανοί της Κέρκυρας έκτισαν στο σημείο εκείνο τον σημερινό ναό των Αγίων στη Γαρίτσα[9].

Στην Πάτρα υπάρχει εικόνα του στον Άγιο Γεώργιο του Λάγγουρα στον ναό της Αγίας Σκέπης και στο Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άγιος Σωσίπατρος είναι ένας από τους 70 Αποστόλους. Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 29 Απριλίου (Ιάσονος και Σωσιπάτρου).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]