Άγιος Παύλος ο Πατρεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Παύλος ο Πατρεύς
Γενικές πληροφορίες
Eορτασμός αγίου14 Ιανουαρίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
μοναχός
Περίοδος ακμής3ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγούμενος

Ο Άγιος Παύλος ο Πατρεύς είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ήταν ηγούμενος σε παραλιακή Λαύρα που ανήκε στην Μονή Σινά στην έρημο της Ραϊθούς. Σφαγιάστηκε από Αιθίοπες Σαρακηνούς μαζί με άλλους 32 πατέρες. Έζησε στο τέλος του 3ου αιώνα επί αυτοκρατόρων Ουλεντιανού και Ουάλη, η μνήμη του τιμάται στις 14 Ιανουαρίου.

Ο μαρτυρικός θάνατός του αναφέρεται στο Ιερό Συναξάρι σε περιγραφή του Αιγύπτιου μοναχού Αμμώνιου[1].

Αν και ο οσιομάρτυρας Παύλος ο Πατρέας ήταν μέχρι τότε άγνωστος, το 1947, ο πρωτοσύγκελος και αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, μετέπειτα Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, φρόντισε να τυπώσει την Ακολουθία των «Αγίων Οσιομαρτύρων Αββάδων, των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων» (ανατυπώνοντας κείμενο που βρήκε σε παλαιό βιβλίο το 1940 στην Κεφαλλονιά, όπου υπηρετούσε ως καθηγητής) και να ορίσει την φιλοτέχνηση σχετικής εικόνας με την επιγραφή «ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΠΑΥΛΟΣ, ο εκ ΠΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ». Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε το 1952 από το ζωγράφο Τάκη Πριονά. Στη συνέχεια ο αρχιμανδρίτης καθιέρωσε τον εορτασμό του Αγίου κατά τη δεκαετία του 1960 με πανηγυρικό εορτασμό και Θεία Λειτουργία[2].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άρθρο «Τιμήθηκε η μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέα», Α.Κολλιόπουλος, 15.01.2008, Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία»[1]
  2. «Διασκευασμένο κείμενο ξεναγήσεως στον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2008. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παναγιώτης Σ. Μαρτίνης, Άγιοι της εκκλησίας των Πατρών. Προσέγγιση στην τοπική Αγιολογία, Εκδόσεις Ταώς, Πάτρα 2009 ISBN 978-960-84413-8-3