Άγιος Μεσρώπ Μαστότς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεσρώπιος Μαστότς
Γέννηση362
Ταρών, Αρμενία
Κοίμηση17 Φεβρουαρίου 440
Βαγαρσαπάτ, Αρμενία
Τιμάται απόΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Αρμενική Καθολική Εκκλησία
Καθολική Εκκλησία
ΕορτασμόςΗ Αρμενική Εκκλησία μνημονεύει τον άγιο Μεσρώπιος δύο φορές κάθε χρόνο, την πρώτη φορά τον Ιούλιο και τη δεύτερη τον Οκτώβριο[1]. Η Καθολική Εκκλησία τον εορτάζει στις 17 Φεβρουαρίου.
ΠολιούχοςΑρμενία

Ο Άγιος Μεσρώπιος Μαστότς (αρμενικά : Մեսրոպ Մաշտոց), (362 - 17 Φεβρουαρίου 440) ήταν Αρμένιος γλωσσολόγος, θεολόγος, πολιτικός και υμνολόγος. Αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία του αρμενικού έθνους, ενώ είναι και άγιος της Αρμενικής Εκκλησίας. Πρωτίστως είναι γνωστός για τη δημιουργία του αρμενικού αλφάβητου, το οποίο αποτέλεσε βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Αρμενίων.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά έλαβε ελληνιστική παιδεία στην Αντιόχεια και έμαθε αρκετές σημαντικές γλώσσες της εποχής του, μάλιστα συνέθετε ποιήματα στα ελληνικά, τα περσικά και τα συριακά. Λόγω της ευρυμάθειάς και της πολυγλωσσίας του, ο Μεσρώπιος εργάστηκε σαν μεταφραστής της αρμενικής αυλής, εντούτοις έλαβε το μοναχικό χρίσμα το 392 και αφοσιώθηκε στην διδασκαλία του Ευαγγελίου. Επειδή μέχρι εκείνη την εποχή η αρμενική γλώσσα δεν είχε συστηματικά καταγραφεί, είτε γραφόταν με άλλα αλφάβητα (π.χ. το ελληνικό ή το περσικό), τα οποία όμως δεν επαρκούσαν στην καταγραφή της φωνητικά πλούσιας αυτής γλώσσας, ο Μεσρώπιος με ζήλο αφοσιώθηκε, με τη βοήθεια και άλλων κληρικών και με την συμπαράσταση του πατριάρχη Ισαάκ και των ευγενών της αυλής, στη δημιουργία αρμενικού αλφαβήτου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Armenien entdecken - 3000 Jahre Kultur zwischen West und Ost» - Jasmine Dum-Tragut ISBN 3-89794-095-7

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]