Άγιος Ιωακείμ ο Χίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Άγιος Ιωακείμ ο Χίος έζησε τον 18ο αιώνα και ήταν μητροπολίτης Λήμνου.

Βιογραφικά[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις μορφές της Ορθοδοξίας που συνδέθηκαν με τη Λήμνο ανήκει και ο νεομάρτυρας μητροπολίτης της, ο Ιωακείμ Β΄ ο Χίος, ο οποίος μαρτύρησε τον Οκτώβριο του 1770, στα λεγόμενα «Ορλωφικά».

Τη χρονιά εκείνη, στη Λήμνο είχαν στρατοπεδεύσει τα ρωσικά στρατεύματα υπό τον Αλέξη Ορλόφ και πολιορκούσαν την τουρκική φρουρά που ήταν κλεισμένη στο Κάστρο, την πρωτεύουσα του νησιού. Για λίγους μήνες οι κάτοικοι του νησιού νόμισαν ότι το νησί θα ελευθερωνόταν από τους Οθωμανούς.

Όμως, μόλις φάνηκε η τουρκική αρμάδα οι Ρώσοι αναχώρησαν και το νησί έμεινε ανυπεράσπιστο στην εκδικητική μανία των κατακτητών. Ακολούθησαν μεγάλες σφαγές και καταστροφές, τις οποίες περιέγραψε ο πατριάρχης Μελέτιος ως εξής[2]:

"Οι εκείσε Χριστιανοί όσα δεινά και πέρα δεινών υπέστησαν μετά ταύτα υπό των Αγαρηνών εώμεν λέγειν. Πολλοί γαρ εξ αυτών ανηλεώς ανηρέθησαν και κατεσφάγησαν, έτεροι δε εις το παντελές απεγυμνώθησαν, τινές δε και φυγάδες εγένοντο φονευθέντος και του αρχιερέως αυτών κυρ Ιωακείμ του Χίου και της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος επονομαζομένης, κρημνισθείσης."

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ο μαρτυρικός ιεράρχης σύρθηκε στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού και απαγχονίστηκε στο γεφύρι του παρακείμενου χειμάρρου. Ο Ιωακείμ ανακηρύχτηκε άγιος από την Εκκλησία της Ελλάδος και η μνήμη του τιμάται μαζί με τη μνήμη των ορθοδόξων νεομαρτύρων.[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βασίλειος Ατέσης, «Ο εθνομάρτυς μητροπολίτης Λήμνου Ιωακείμ ο Χίος», Εκκλησία, τόμ. ΛΑ΄ (1954), σελ. 256-257.
    Θεόδωρος Μπελίτσος, «Κατάλογος Αρχιερέων Λήμνου» στον τόμο «Οι ναοί και τα εξωκλήσια της Λήμνου», εκδ. Λιβάνης, 1999, σελ. 437-439.
  2. Αργ. Μοσχίδη, «Η Λήμνος», Αλεξάνδρεια 1907, σελ. 203.
  3. Θ. Μπελίτσου, «Άγιοι και μάρτυρες που συνδέθηκαν με τη Λήμνο», Λημνιακή Φωνή 284 (26-5-2003) ως 291 (14-7-2003).