Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλιστής Περιστερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°00′40″N 23°42′35″E / 38.0111°N 23.7097°E / 38.0111; 23.7097

Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλιστής
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′40″N 23°42′35″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Περιστερίου
ΤοποθεσίαΠεριστέρι Αττικής
ΧώραΕλλάδα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο ονομαζόμενος και Αποκεφαλιστής (παραφθορά της λέξης αποκεφαλισθείς) είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Θεολόγος στα Νέα Σεπόλια του Δήμου Περιστερίου, στην συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού. Πρόκειται για μικρό μονοκάμαρο ιερό ναό βασιλικού ρυθμού με ημικυκλική αψίδα ιερού. Σώζεται σε ικανοποιητικό βαθμό και είναι σήμερα εντελώς επικαλυμμένος εξωτερικά με οικοδομικό κέλυφος που τον προστατεύει από την φθορά.

Ο ναός υπήρξε ιδιωτική εκκλησία της οικογένειας των Φαμελιάρηδων. Στοιχεία υπάρχουν για δύο μέλη της οικογένεια αυτής : για τον Γεώργιο Φαμελιάρη, γιο του Δημήτρη και της Ελισάβετ, ο οποίος γεννήθηκε το 1867 και ήταν Ελληνοδιδάσκαλος το 1893 [1], και τον αδελφό του, Ιωάννη Φαμελιάρη, επίσης γιο του Δημήτρη και της Ελισάβετ, ο οποίος γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1894, σε ηλικία 27 ετών[1]. Την δεκαετία του 1930, ο Ιωάννης Φαμελιάρης είχε ιατρείο κάπου γύρω στην περιοχή, σύμφωνα με τον τόμο "Ιλιον. Τόπος ιστορικής μνήμης και δημιουργίας"(σελ. 97) [[2]]. O Γεώργιος Φαμελιάρης δημοσίευσε τρία βιβλία θεολογικού χαρακτήρα : ένα για την ερμηνεία του Συμβόλου της Πίστεως το 1919 [2] , ένα για την Ερμηνεία του Ακαθίστου Υμνου το 1924 [[3]], και ένα για την Παναγία Μαριάμ το 1927[3]. Το πρώτο βιβλίο επανεκδόθηκε το 1966 και η νέα έκδοση περιελάμβανε και τους λόγους που εκφώνησε ο Απόστολος Μακράκης το 1871[4]. Και το τρίτο βιβλίο επανεκδόθηκε το 1974 [[4]]. Ο Γεώργιος Φαμελιάρης είχε σχέσεις με το κίνημα της «Ζωής»[5].

Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία της Αικατερίνης Φαμελιάρη-Καλαντώνη, κόρης του Αρμόδιου Φαμελιάρη (ο οποίος πέθανε το 1955), στον ναό αυτό έψελνε ο Αρμόδιος και ο Μανώλης Φαμελιάρης. Και οι δύο αυτοί ήταν αδελφοί του Γεωργίου και του Ιωάννη Φαμελιάρη : ο Δημήτρης και η Ελισάβετ είχαν συνολικά δεκατρία παιδιά. Ο Αρμόδιος ήταν δεξιός ψάλτης, βυζαντινός. Η οικογένεια στήριζε οικονομικά και τον μεγάλο Αγιο-Γιάννη. Μάλιστα, ο μικρός δικός τους ναός γκρεμίστηκε σε κάποια στιγμή, χωρίς να ζητηθεί η άδειά τους.

Στο ιδιωτικό συμβόλαιο, που βρίσκεται σήμερα στο οικογενειακό αρχείο της Σταυρούλας Καλαντώνη (κόρης της Αικατερίνης Φαμελιάρη-Καλαντώνη) και που έγινε στις 26 Ιουνίου του 1930 μεταξύ δύο αδελφών, του Ισίδωρου και του Αρμόδιου Φαμελιάρη, το εκκλησάκι αυτό αναφέρεται ως Αγιος Ιωάννης Βαπτιστής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]