Άγγελος Βιλανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγγελος Βιλανάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Μαρτίου 1973
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Άγγελος Βιλανάκης γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1973 στη Θεσσαλονίκη και είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (με καταγωγή ρομά[1]) που αγωνιζόταν κυρίως σαν μέσος επιθετικός και νυν προπονητής.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιρική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Οδυσσέα Κορδελιού και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Εορδαϊκό. Το καλοκαίρι του 1994 αποκτήθηκε από τη Ξάνθη και έκανε τον ντεμπούτο του με την ομάδα στις 28 Αυγούστου του 1994 κόντρα στον Πανιώνιο, πετυχαίνοντας ένα γκολ. Στη Ξάνθη παρέμεινε πέντε περιόδους έχοντας 108 συμμετοχές και 21 γκολ στο πρωτάθλημα[2] και 4 συμμετοχές και δύο γκολ στο κύπελλο.

Ακολουθεί η μετεγγραφή του στη Κρίσταλ Πάλας ΦΚ, παραμένοντας στην ομάδα για 6 μήνες, στην οποία δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2000, στα μέσα πλέον της περιόδου 1999-00, επέστρεψε στην Ελλάδα για την Προοδευτική[3], όπου αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της περιόδου[4].

Το καλοκαίρι του 2000 αποκτήθηκε από τον Ιωνικό, με την φανέλα του οποίου αγωνίστηκε τρεις περιόδους μέχρι το 2003. Το καλοκαίρι του 2003 επέστρεψε στην Προοδευτική, με την οποία αγωνίστηκε για ένα χρόνο.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε για μισό χρόνο στην Παναχαϊκή και στα μισά της χρονιάς 2004-05 αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον οποίο ολοκλήρωσε τη χρονιά με 17 συμμετοχές και 5 τέρματα και αγωνίστηκε άλλον 1 χρόνο επιπλέον με 26 συμμετοχές και 8 τέρματα μέχρι το 2006[5]. Το καλοκαίρι του 2006 αποκτήθηκε από τον ΑΟ Τρίκαλα, στον οποίο διετέλεσε ταυτόχρονα παίκτης (29 συμμετοχές) και προπονητής[6].

Το καλοκαίρι του 2007 μετακόμισε στα Μέγαρα για τον Βύζαντα Μεγάρων[7] με τον οποίο αγωνίστηκε 5 μήνες και στα μέσα πλέον της περιόδου 2007-08, τον Ιανουάριο του 2008, μετακινήθηκε στον Λάππα Αχαΐας για τον Ατρόμητο Λάππα. Με τη φανέλα του Ατρομήτου ολοκλήρωσε την περίοδο, αγωνιζόμενος στην Α' Κατηγορία ΕΠΣ Αχαϊας και παρέμεινε στην ίδια ομάδα άλλη μία περίοδο.

Το καλοκαίρι του 2009 μετακινήθηκε στην Μανωλάδα Ηλείας για την Δόξα Νέας Μανωλάδας, με την φανέλα της οποίας αγωνίστηκε στην Α' ΕΠΣ Ηλείας για δύο χρόνια. Το Σεπτέβριο του 2011, μετακινήθηκε στη Δόξα Νιφορέικων[8], με την φανέλα της οποίας έκλεισε την καριέρα του το 2013.

Συνολικά σημείωσε περισσότερες από 200 συμμετοχές και 40 τέρματα στην Α' Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε με τους Ξάνθη, Προοδευτική και Ιωνικό. Επίσης υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ελπίδων Ελλάδας.

Προπονητική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, ασχολήθηκε με την προπονητική. Αρχικά ανέλαβε την Αστραπή Μεσαίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]